Liderii G7 susţin că sprijinul Chinei pentru Rusia permite războiul în Ucraina

F.D.
Internaţional / 15 iunie

Liderii G7 susţin că sprijinul Chinei pentru Rusia permite războiul în Ucraina

Sprijinul Chinei pentru Rusia "permite" războiul său în Ucraina, au avertizat vineri liderii celor mai avansate economii ale lumii, într-un ton întărit împotriva Beijingului, în timp ce au ameninţat cu noi sancţiuni împotriva celor care susţin material maşina de război a Moscovei, relatează News.ro.

Avertismentul dur, emis la sfârşitul summitului anual al Grupului celor Şapte (G7) din Italia, a venit în timp ce Statele Unite îşi intensifică eforturile diplomatice pentru a convinge Europa să adopte o poziţie mai dură faţă de China cu privire la rolul său în sprijinirea sectorului militar-industrial al Rusiei.

"Sprijinul continuu al Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei îi permite Rusiei să-şi menţină războiul ilegal în Ucraina şi are implicaţii semnificative şi ample de securitate. Solicităm Chinei să înceteze transferul de materiale cu dublă utilizare, inclusiv componente şi echipamente de arme, care sunt intrări pentru sectorul de apărare al Rusiei", au spus liderii G7 în comunicatul de vineri.

Liderii au ameninţat, de asemenea, cu alte acţiuni, inclusiv cu sancţiuni, pentru a pedepsi entităţile chineze despre care spun că ajută Rusia să eludeze embargourile occidentale.

"Vom continua să luăm măsuri împotriva actorilor din China şi din ţările terţe care sprijină material maşina de război a Rusiei, inclusiv instituţiile financiare, în concordanţă cu sistemele noastre juridice, şi alte entităţi din China care facilitează achiziţionarea de către Rusia de articole pentru baza industrială de apărare", arată comunicatul, potrivit căruia vor fi impuse "măsuri restrictive pentru a preveni abuzurile şi a restricţiona accesul la sistemele noastre financiare".

Oficialii americani au acuzat China că ajută Rusia să extindă producţia militară, inclusiv prin exporturi precum semiconductori, materiale şi maşini-unelte, despre care spun că permit Moscovei să intensifice producţia de tancuri, muniţii şi vehicule blindate.

Beijingul a respins acuzaţia, declarând că nu a furnizat arme nici uneia dintre părţi şi că menţine controale stricte la export ale bunurilor cu dublă utilizare.

SUA şi Uniunea Europeană au impus deja sancţiuni companiilor chineze, iar în această săptămână, SUA au impus noi sancţiuni firmelor din China care furnizează semiconductori Rusiei.

"China nu furnizează arme, ci capacitatea de a produce acele arme şi tehnologia disponibilă pentru a face acest lucru. Deci, de fapt, ajută Rusia", a declarat preşedintele american Joe Biden la summitul de joi.

G7 a adoptat, de asemenea, o poziţie mai dură cu privire la politicile economice ale Chinei, în special în ceea ce priveşte problema supracapacităţii industriale, promiţând să ia măsuri împotriva "practicilor neloiale" pentru "echivalarea condiţiilor de concurenţă şi remedierea prejudiciului în curs".

"Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la ţintirea industrială persistentă a Chinei şi la politicile şi practicile non-piaţă cuprinzătoare care duc la răspândiri globale, denaturări ale pieţei şi supracapacitate dăunătoare într-o gamă tot mai mare de sectoare, subminând lucrătorii noştri, industriile, rezistenţa şi securitatea economică", afirmă comunicatul comun.

Cu o zi înainte de summit, UE a anunţat tarife suplimentare pentru vehiculele electrice (EV) importate din China, în urma unei investigaţii de luni de zile, în legătură cu ceea ce consideră că este sprijinul nedrept al Beijingului pentru companiile care subcotează producătorii de automobile europeni.

Luna trecută, SUA au impus, de asemenea, noi tarife la importurile chineze de 18 miliarde de dolari într-o mână de sectoare considerate strategice pentru securitatea naţională - inclusiv vehiculele electrice şi produsele cu energie curată.

G7 şi-a exprimat, de asemenea, o opoziţie puternică faţă de ceea ce spune că sunt încercările unilaterale ale Chinei de a schimba status quo-ul prin forţă sau constrângere în mările Chinei de Est şi de Sud.

"Continuăm să ne opunem utilizării periculoase de către China a pazei de coastă şi a miliţiei maritime în Marea Chinei de Sud şi obstrucţionării repetate a libertăţii de navigaţie a ţărilor în marea liberă. Exprimăm îngrijorare serioasă cu privire la utilizarea tot mai mare a manevrelor periculoase şi a tunurilor cu apă împotriva navelor filipineze", se arată în declaraţia comună.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Executivii marilor companii care s-au intalnit cu Trump saptamana trecuta au ramas cu o impresie proasta, scrie CNBC. Lipsit de energie. Divagheaza tot timpul. Mai multi CEOs au spus ca ”Trump was meandering, could not keep a straight thought and was all over the map”. ”Trump doesn’t kn ow what he’s talking about”.

    1. Incepand de azi, China impune noi restrictii in Marea Chinei de Sud. Marina chineza are dreptul sa aresteze pentru 60 de zile orice persoana si nava care intra in zona disputata cu Filipine, Malaezia si cu Vietnamul. ”Navele străine care intra ilegal în apele teritoriale chineze şi în apele învecinate pot fi reţinute în conformitate cu legea”, anunta China.

      Asta cu navele arestate in ”apele invecinate” este tare de tot, probabil ca vor aresta orice nava care intra in Oceanul Pacific. Oricum, pe bietii pescari filipinezi ii asteapta zile grele.  

      asa a inceput si razboiul din Vietnam

      1.americanii au spus ca au fost atacati de vasele de razboi ale comunistilor vietnamezi  

      dar au uitat sa spuna ca  

      2. vasele de razboi americane se aflau foarte aproape de de coasta vietnameza  

      inainte de ai judeca pe chinezi mai bine am afla care sant apele teritoriale ale chinei

      si ce cauta americanii sau filipinezii acolo  

    ce tare e china!! daca ea singura tine piept maretului g7, asta da aroganta....:)))

    Interesul Chinei long term este ca rezervele de resurse minerale ale Rusiei sa nu incapa pe mainile SUA, simplu!

    1. propaganda sovietica a prins la unii

    a rezolvat si puler ceva cu acest razboi-a ajuns rusia vasala chinei.

    1. Si Biden a ajuns sclavul lui SSelensky

    americanii dau arme ucrainei dar in acelasi timp acuza china ca da arme rusiei .

    ipocrizie la maximum ?  

    putem judeca aceeasi situatie in mod diferit ?  

    pentru ca asa vor muschii americanilor ?  

    cum ar fi daca nici china nu ar da arme rusiei si nici america nu ar da arme ucrainei ? 

    te pomenesti ca ar fi pace ?  

    si atunci complexul militaro-industrial din america din ce ar trai ? din pace ?  

    si dupa razboi cine ia banii pentru reconstructie ?  

    nu firmele americane si europene ?  

    totul pe banii platitorilor de taxe din america si europa care trebuie bine educati prin propaganda de razboi  

    si daca ar fi pace atunci ce ar mai trebui construit ? spitale , scoli , infrasrtructura ?  

    astea nu aduc asa frumos profit ca razboiul  

    razboiul aduce profituri frumoase la o parte economiei care stie sa dea bani la politicieni sa faca razboi

    se cheama lobby de razboi  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb