Şefii de state şi guverne din zona euro au decis să consolideze mecanismul de sprijinire a ţărilor aflate în dificultate şi să relaxeze condiţiile programului de salvare a Greciei, în speranţa că vor putea întări astfel încrederea în uniunea monetară, transmite AFP, potrivit Mediafax.
Liderii din zona euro, reuniţi la Bruxelles, au refuzat în schimb să relaxeze condiţiile programului de sprijin destinat Irlandei, stat care se opune creşterii fiscalităţii pentru companii.
Membrii uniunii monetare au stabilit la 440 de miliarde de euro resursele efective ale Fondului de Stabilitate Financiară, a anunţat preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.
Acest instrument, lansat în primăvara anului trecut, dispunea deja de garanţii de stat de 440 de miliarde de euro. Facilitatea putea asigura, însă, împrumuturi de numai 250 de miliarde de euro.
Liderii zonei euro au decis, de asemenea, dotarea mecanismului care va succeda, în 2013, Fondului de Stabilitate cu 500 de miliarde de euro. În plus, ei au hotărât lărgirea gamei de instrumente de care dispun cele două facilităţi, astfel încât acestea să poată achiziţiona direct datorii emise de statele ununii monetare.
Toate aceste măsuri au ca scop consolidarea încrederii investitorilor de pe pieţele financiare, care pun sub semnul îndoielii capacitatea Greciei de a putea rambursa în totalitate datoria.
La Bruxelles, responsabilii europeni au redus de la 5,2% la 4,2% rata medie a dobânzii pentru împrumuturile acordate ca ajutor Atenei şi au prelungit termenele de rambursare a datoriei.