Camera de Comerţ Imobiliar (CCI) solicită Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale de Locuinţe (ANL) realizarea, în regim de urgenţă, a unui program pentru construcţia de locuinţe atribuite personalului medical.
Demersul CCI vizează creş-terea calităţii actului medical prin "eradicarea" sindromului de insecuritate a situaţiei locative şi atrage atenţia asupra condiţiilor precare din majoritatea unităţilor medi-cale.
Membrii CCI susţin: "Cazul medicilor din România, dar şi al pacienţilor este, după cum ştim cu toţii, unul nefericit şi se datorează condiţiilor precare din multe unităţi medicale. În numeroase cazuri au fost semnalate abuzuri în ceea ce priveşte activitatea ANL, prin atribuirea de locuinţe, cu preţuri preferenţiale, unor persoane care nu aveau nicio legătură cu necesitatea locativă. În plus, aceste persoane nu aduceau beneficii de ordin moral sau material societăţii noastre".
De asemenea, potrivit CCI, realizarea unui program pentru construcţia de locuinţe destinate personalului medical va contribui la stoparea exodului de specialişti şi va reduce numărul cazurilor de aşa-zisă corupţie din dome-niu.
"Suntem încrezători că există fonduri necesare şi suprafeţele de teren aferent pe care se pot construi suficiente case pentru medici astfel încât să nu ne confruntăm în curând cu o criză majoră de personal", susţin reprezentanţii CCI.
Mihaela Doinea, preşedintele Patronatului Naţional al Medicilor de Familie, consideră că lipsa spaţiului locativ afectează în mod special medicii debutanţi, care nu au locuri suficiente în spitale pentru a-şi desfăşura activitatea. "Lipsa locuinţelor reprezintă una din cauzele care au încurajat exodul medicilor peste hotare", ne-a mai spus Mihaela Doinea.
De aceeaşi părere este şi Ion Berciu, preşedintele Federaţiei Patronale din Sănătate. Domnia sa ne-a declarat: " Un program de construcţie de locuinţe destinat personalului medical nu s-a realizat după Revoluţie. Situaţia este foarte proastă mai ales în mediu rural, unde nu există nicio facilitate pentru atragerea personalului. În mediul urban medicii se confruntă cu lipsa spaţiului locativ şi cu lipsa locurilor de muncă în spitale. În condiţiile în care, în ultimii cinci ani, au fost înregistrate 7.000 de cereri pentru a părăsi ţara, afluxul medicilor trebuie stopat, iar realizarea unui asemenea program poate contribui în acest sens".