"Lipsa specialiştilor - cea mai mare problemă a unui contractor general"

A consemnat A.R.
Ziarul BURSA #Companii / 10 decembrie 2018

"Lipsa specialiştilor - cea mai mare problemă a unui contractor general"

Interviu cu Dan Octavian Georgescu, vicepreşedinte-director general Romelectro

De la înfiinţare şi până astăzi, Romelectro a derulat contracte de peste 3 miliarde dolari, din care 1,2 miliarde în pieţele internaţionale

Lipsa specialiştilor este cea mai mare problemă cu care se confruntă astăzi un contractor general, ne-a spus Dan Georgescu, vicepreşedinte-director general Romelectro.

Potrivit domniei sale, cel mai serios motiv este cel al resurselor umane, al specialiştilor şi muncitorilor.

De asemenea, mecanismele greoaie de decizie care întârzie lansarea, derularea contractelor, birocraţia, imperfecţiunile de natură legislativă sunt alte dificultăţi care stau în calea derulării proiectelor contractorilor generali. Domnul Georges-cu ne-a mai spus, în cadrul unui interviu, că antreprenorii au nevoie de parteneri bancari, aceştia trebuind să cunoască specificul derulării unui proiect complex în ţara noastră.

Reporter: Care sunt principalele proiecte complexe de investiţii pe care le derulaţi în acest moment?

Dan Georgescu: Într-o enumerare rapidă a proiectelor complexe aflate în curs de execuţie aş menţiona investiţiile în termocentrale pe gaze - tocmai am terminat execuţia blocului 1 de 1200 MW la Burullus în Egipt şi avem în execuţie investiţia promovată de SNGN Romgaz la Iernut, un bloc energetic green-field 430MW, ambele pe gaze în ciclu combinat; apoi modernizările termocentralelor pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia şi ale hidrocentralelor Stejaru şi Slatina, aparţinând Hidroelectricii. În transportul energiei electrice executăm contractele pentru mai multe staţii electrice: Bradu, care se apropie de sfârşit, Focşani Vest, Bacău Sud, Roman Nord, Craiova, Smârdan, Medgidia şi linii electrice, în ţară: axul Banat, Porţile de Fier-Anina-Reşiţa şi Valea Ialomiţei-Pelicanu, precum şi 5 segmente de linii în Kosovo.

Reporter: De ce le spuneţi "proiecte complexe"?

Dan Georgescu: În primul rând pentru că la ele participă multe discipline inginereşti. La centrale, de exemplu, se desfăşoară simultan lucrări termomecanice, electrice, hidro, construcţii civile, arhitectură, instalaţii din incintă (combustibili, tratare apă, aer comprimat, evacuări produse secundare). Apoi, pentru că aceste contracte pot avea cicluri lungi de proiectare, de fabricaţie, de construcţie şi montaj, puneri în funcţiune parţiale şi finale. În cazul modernizărilor, apar alte complicaţii în organizarea lucrărilor. De asemenea, pentru că lucrările se desfăşoară la centralele electrice cu celelalte blocuri în funcţiune, sau la staţii lucrezi la o tensiune, în timp ce celelalte sunt active. Mai sunt şi alte motive, legate de schema de finanţare, garanţiile bancare, garanţiile tehnice, poliţele de asigurare etc., în condiţiile în care aceste proiecte au o durată de execuţie care de multe ori ajunge la 4-6 ani.

Reporter: Cât de complex este proiectul din Egipt?

Dan Georgescu: Romelectro, ca lider de Consorţiu şi SAEM Energomontaj, ca partener au semnat un contract cu firma egipteană Orascom Cons-truction, pentru a monta şi pune în func-ţiune un bloc energetic pe gaze, de 1200 MW, cel mai mare de acest fel în lume. Furnizorul echipamentelor a fost Siemens. Contractul a fost semnat în martie 2016 şi în septembrie 2017 au fost date în funcţiune cele două turbine pe gaze, de 800 MW împreună, patru luni mai târziu fiind dată în funcţiune şi turbina pe abur, de alţi 400 MW.

Reporter: În Egipt au fost construite capacităţi pentru 14.400 MW în 36 de luni. Credeţi că aşa ceva este posibil şi la noi?

Dan Georgescu: Teoretic, da.

Reporter: Şi practic?

Dan Georgescu: Practic este mai greu, din mai multe motive. Cel mai serios motiv este cel al resurselor umane - al specialiştilor şi muncitorilor. Lipsa investiţiilor din ultimii 8-10 ani a condus, printre altele, la dispariţia sau descalificarea unui potenţial uriaş de forţă de muncă. La contractul din Egipt au lucrat 180 de români pe care i-am găsit cu mare greutate şi 1200 de egipteni. În prezent, marea majoritate a specialiştilor energeticieni lucrează afară, angajaţi de firme străine. La contractele din ţară avem mari dificultăţi şi noi şi subcontractorii cu forţa de muncă şi ne gândim foarte serios să aducem personal din afara spaţiului UE.

Reporter: Ce alte motive mai sunt pentru care se derulează greu contractele de investiţii în ţara noastră?

Dan Georgescu: Mecanismele greoaie de decizie care întârzie lansarea şi apoi derularea contractelor, birocraţia, imperfecţiunile de natură legislativă, etc. Obţinerea avizelor preinvestiţionale pentru o centrală electrică termo sau hidro, sau pentru o staţie electrică durează luni de zile, iar pentru o linie electrică - ani! Unui antreprenor nu îi convine prelungirea unui contract peste termenele programate, pentru că acest lucru înseamnă blocarea forţei de muncă şi de utilaje, care costă, iar el trebuie să se încadreze în acelaşi buget.

Reporter: Există şi o dificultate de finanţare a proiectelor?

Dan Georgescu: Resurse financiare există în piaţa bancară, nimeni nu se poa-te plânge de acest lucru. Problema este alta, iar ea se numeşte project finance. Oricare contractor general are nevoie - mai ales în cazul proiectelor complexe - de parteneri bancari solizi, cu experienţă în project finance şi cu o bună cunoaştere şi înţelegere a specificului pieţei româneşti. Un antreprenor implicat în astfel de proiecte complexe are dificultăţi în a prezenta un forecast cât mai precis de cash-flow pentru un contract care se derulează pe o durată de 4-6 ani având partener o firmă de stat! Clientul însuşi nu poate face asta pentru un contract sau un portofoliu de contracte complexe, decât în condiţii de multă incertitudine şi impredictibilitate.

Reporter: Recent aţi semnat o facilitate de credit importantă de 150 de milioane de lei cu Eximbank. Care este scopul acestei finanţări?

Dan Georgescu: Facilitatea acordată de bancă are o componentă care acoperă nevoile temporare de cash şi o alta non-cash de garantare care vor asigura finanţarea necesară companiei pentru executarea contractelor complexe din ţară şi din străinătate.

Reporter: De ce aţi ales ca partener bancar principal Eximbank?

Dan Georgescu: Noi avem nevoie de parteneri financiari puternici, care să înţeleagă specificul proiectelor indus-triale complexe în care suntem implicaţi, care să cunoască bine piaţa românească şi să poată oferi produse bancare adaptate nevoilor companiei noastre. După patru ani de colaborare, putem afirma fără dubiu că Eximbank este un asemenea partener, fiind mereu disponibil să susţină proiectele Romelectro în ţară sau străinătate, inclusiv la contractul Burullus. Dar Grupul Romelectro colaborează în prezent cu mai multe bănci. De exemplu, putem menţiona colaborarea foarte bună cu Alpha Bank.

Reporter: Veţi rămâne în pieţele internaţionale?

Dan Georgescu: Cu siguranţă că da. De la înfiinţarea sa, în 1971, şi până astăzi, Romelectro a derulat contracte de peste 3 miliarde de dolari, aproape integral în piaţa de energie electrică şi termică. Din aceşti bani, peste 1,2 miliarde au rezultat din contracte de pe pieţele internaţionale, din 20 de ţări din Orientul Mijlociu, Nordul Africii şi într-o măsură mai redusă din Europa, Asia şi America de Sud.

Reporter: Cât de generoasă este piaţa internaţională?

Dan Georgescu: Foarte generoasă! În foarte multe regiuni de pe glob se investeşte masiv în toate domeniile industriale. Noi îl monitorizăm pe cel de energie electrică, dar ştim că la fel se întâmplă şi în petrol, gaze, oţel, infrastructură etc. Este drept că piaţa este foarte generoasă, dar în acelaşi timp foarte competitivă.

Reporter: Ar avea loc firmele româneşti în această piaţă?

Dan Georgescu: Firmele româ-neşti sunt în această piaţă, este drept foarte timide şi neajutorate. Nu exis-tă o coordonare şi o armonizare a intereselor româneşti peste hotare. Noi vom continua să mobilizăm inteligenţă, fabricaţie şi construcţie româ-nească pentru pieţele internaţionale, pentru că aceste capabilităţi încă există. Înainte de aceasta, noi ne concentrăm pe monitorizarea şi analiza pieţelor internaţionale de energie şi ale condiţiilor de a intra pe aceste pieţe. Am mai spus-o şi în alte ocazii - să accesezi pieţe externe nu este la îndemâna oricui, pentru că asta înseamnă timp, bani, asumare de riscuri etc. De aceea, decidenţii ar trebui să stimuleze aceas-tă procedură, ca în fiecare domeniu industrial să identifice şi să sprijine un jucător capabil să iasă în faţă, să devină un hub care să scoată în lume zeci de alte firme de inginerie, fabricaţie, construcţie şi montaj. Ar trebui să luăm exemplul altor ţări în care şeful statului sau al guvernului sunt cei mai eficienţi promotori ai firmelor din ţara respectivă!

Reporter: Vă mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb