Listarea BCR depinde de lichiditatea Bursei

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 februarie 2011

La doi ani de la expirarea termenului iniţial de listare a BCR la Bursa de Valori Bucureşti, conducerea băncii rămâne evazivă în privinţa momentului la care ar putea demara măcar pregătirile pentru cotarea Băncii, susţinând că aşteaptă "condiţii propice de piaţă". Ieri, Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al "Băncii Comerciale Române" , a lăsat de înţeles că lichiditatea actuală a tranzacţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti, deşi în creştere după listarea Fondului Proprietatea, tot nu este suficientă ca să convingă acţionarii băncii să fixeze un termen precis pentru aducerea BCR la bursă.

"BCR va fi listată atunci când vor fi întrunite condiţiile necesare de piaţă", a reiterat, ieri, Dominic Bruynseels răspunsul standard din ultima vreme, adăugând: "Ar trebui ca lichiditatea tranzacţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti să crească semnificativ ca să listăm BCR. Astfel, BCR ar putea să fie evaluată la adevărata ei valoare, iar acţionarii ar fi mulţumiţi".

În urmă cu doi ani, reprezentanţi ai acţionarului majoritar al BCR, "Erste", şi societăţile de investiţii financiare (SIF-urile), care deţin cumulat 30% din acţiuni, au convenit să amâne cu cel puţin doi ani listarea băncii, invocând condiţiile neprielnice de piaţă.

Şeful BCR pare să nu fie îngrijorat că perioada de amânare a listării se apropie de final anul acesta, susţinând, în schimb, că "orice termen limită pentru listarea băncii este agreat cu SIF-urile".

Anul trecut, au circulat mai multe zvonuri potrivit cărora unele SIF-uri ar fi încercat să propună "Erste" să le cumpere câte un procent din acţiunile BCR, însă discuţiile au rămas fără finalitate. Dominic Bruynseels a refuzat, ieri, să confirme sau să infirme aceste zvonuri, răspunzând că nu doreşte să "comenteze zvonuri despre intenţiile altora".

Acţionarii BCR au aprobat, miercuri, în Adunarea Generală a Acţionarilor, Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al băncii pentru 2011.

BCR estimează că va obţine, anul acesta, un profit de circa 250 de milioane de lei, exprimat în conformitate cu Standardele Româneşti de Raportare (RAS), informează Mediafax. În schimb, potrivit Standardelor Internaţionale de Contabilitate, profitul bugetat pentru anul în curs, este de 927 de milioane de lei la nivelul băncii.

Acţionarii băncii urmează să se întâlnească din nou, în aprilie, ca să aprobe situaţiile financiare ale BCR pe anul trecut, ocazie cu care acţionarii vor decide şi dacă banca va distribui vreun dividend pentru 2010.

Anul trecut, acţionarii BCR au decis majorarea capitalului băncii cu circa 237 milioane de lei.

Profitul BCR s-a înjumătăţit anul trecut

BCR a înregistrat anul trecut un profit de 100 - 105 milioane lei conform calculelor pe standardele româneşti de contabilitate (RAS), valoare mai puţin de jumătate faţă de câştigul din 2009, au declarat surse din acţionariat, citate de Mediafax: "Încă nu s-a discutat despre politica de dividende pentru acest an, însă la un profit preliminat de 100 - 105 milioane de lei pe RAS, nu prea văd ce dividende ar putea să se acorde. Dacă vor da 40% din profit este nesemnificativ. Vor mai fi unele discuţii privind dividendele la AGA de bilanţ".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. sa vina la bvb mai repede...se misca lucrurile acolo.

    listarea parca a fost prevazuta cu tot cu termen in contractul de privatizare. de ce nu se respecta? statul nu ar trebui sa ia masuri contra erste?

    Daca luam in considerare opiniile exprimate de oficialii Erste de la cumpararea BCR, nu prea cred ca o sa se listeze BCR indiferent de situatia BVB sau a oricarei alte burse din Romania.

    Statul nu este interesat de listarea cu BCR iar AVAS nu mai are interes fiindca nu mai are actiuni. 

    Singurii in masura sa impuna listarea sunt SIF-urile si ceilalti actionari minoritari din BCR.... dar Erste .... vegheaza.... 

    Bursa nu poate creste din nimic... bursa creste cand are emitenti importanti care se tranzactioneaza.  

    De ce nu au spus ca listeaza BCR la Viena sau la Londra....etc.

    BCR a ajuns o anexa Erste... care e buna de muls...si prin ea se mulge tot poporul care are credite...tot la BCR. 

    1. bcr va veni pe bursa cand erste va fi sigura ca valoarea de piata a pachetului de actiuni BCR pe care-l detine va fi peste suma platita la privatizare. Iar daca templeton se tine de cuvant si va lista FP si afara, atunci nu vom vedea vreodata actiunile BCR listate la BVB.

      E interesant cum se tot inventeaza justificari pentru a nu se respecta promisiunile...

      Cand au cumparat actiunile erau in stare sa promita orice....

      Nu cred ca exista o conditionare la listare in raport cu pretul platit la privatizare in conditiile in care au toate parghiile necesare sa justifice imposibilitatea obtinerii unui astfel de pret... doar ei manageriaza banca. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb