Reprezentanţii Ministerului Economiei în AGA Salrom au amânat, ieri, să ia o decizie privind listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti, ne-au spus mai multe surse apropiate situaţiei. "Acţionarii au solicitat companiei să facă un raport în care să le fie prezentate costurile cu IPO-ul şi cum se încadrează acestea în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli deja aprobat", ne-au spus sursele citate.
Listarea Salrom a mai figurat pe ordinea de zi a AGA din 11 septembrie, dar Adunarea nu s-a ţinut pentru că nu s-au prezentat reprezentanţii statului.
Recent, oficialii Ministerului Economiei ne-au declarat că statul urma să voteze împotriva listării Salrom, la AGA de ieri. "Pentru minister, producţia de sare este un domeniu strategic al economiei, de care depinde sectorul chimic şi petrochimic şi deszăpezirea drumurilor", ne-au spus aceştia.
Reprezentanţii ministerului ne-au menţionat că statul este dispus să răscumpere pachetul de acţiuni al FP dacă instituţia va primi o ofertă în acest sens.
Fondul Proprietatea s-a arătat dezamăgit de poziţia Ministerului Economiei faţă de listarea Salrom, precizând: "În prezent, conform Ordonanţei de Guvern nr. 88/1997 referitoare la privatizarea companiilor comerciale, Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului îi este interzis să achiziţioneze acţiuni la companiile de stat, inclusiv la Salrom.
Ca urmare, o ofertă de vânzare făcută de către Fondul Proprietatea către Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului ar fi inutilă pentru Minister, mai puţin în cazul în care Guvernul intenţionează să modifice legislaţia actuală pentru a permite Ministerului să achiziţioneze acţiuni".
FP a amintit că Guvernul României a emis un comunicat de presă în data de 29 aprilie 2015 în care îşi exprima intenţia de a continua programul de listări al altor companii deţinute de stat, inclusiv Salrom: "Analiza portofoliului actual al statului a relevat existenţa mai multor categorii de societăţi naţionale care pot contribui la creşterea lichidităţii şi a volumelor de tranzacţionare de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB): - Societăţi deţinute majoritar de stat şi neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanţa, Aeroporturi Bucureşti, Salrom)".
Potrivit FP, declaraţiile Ministrului Economiei contrazic în mod direct comunicatul de presă al Guvernului.
În ceea ce priveşte declaraţia referitoare la natura strategică a companiei, conform căreia aceasta trebuie să rămână sub controlul statului, FP crede că acesta nu este un argument valid împotriva listării Salrom. "Mai mult, credem că listarea va întări poziţia strategică a companiei pe piaţa din România, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor companii de stat aşa-zis «strategice» precum Transelectrica, Transgaz sau Romgaz, care au fost listate cu succes pe Bursa de Valori Bucureşti".
Voci din piaţă susţin că listarea poate deschide o cutie a Pandorei în cazul Salrom, întrucât compania este demult vânată de mai mulţi investitori: "În Europa, sarea este exploatată intens nu pentru că este profitabilă, ci pentru că în zăcămintele epuizate pot fi depozitate în siguranţă deşeurile nucleare - o afacere care aduce foarte mulţi bani. Unele ţări concesionează gratis zăcămintele de sare, ca să facă loc cât mai repede stocării deşeurilor periculoase".
Însă reprezentanţii Ministerului Economiei ne-au declarant că nu au existat presiuni pentru privatizarea Salrom de la companii interesate să folosească minele ca depozite pentru stocarea deşeurilor nucleare.
Salrom a încheiat anul 2014 cu profit de 24,5 milioane de lei, pe fondul unor afaceri de 277,3 milioane de lei.