Actualizare - Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021 - aprobată de plenul reunit
Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 a fost adoptat, marţi, de plenul reunit al Parlamentului.
S-au înregistrat 254 de voturi "pentru" şi 128 - "împotrivă".
Proiectul a fost adoptat în forma venită de la Guvern. Niciunul dintre cele trei amendamente depuse de parlamentari nu a fost aprobat.
---
Actualizare - Legea bugetului de stat a trecut de Parlament cu 234 de voturi pentru şi 170 de voturi contra
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marţi, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021.
S-au înregistrat 234 de voturi "pentru" şi 170 de voturi "împotrivă".
Proiectul de buget a trecut în forma prezentată de Guvern. Nu au fost adoptate amendamente.
---
Actualizare - Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, marţi, că fondurile din bugetul de stat pe acest an pentru investiţii la nivel local au fost alocate în corelare cu programul de guvernare, transmite Agerpres.
"Criteriile sunt în corelare cu programul de guvernare. Dar aş vrea să ne întoarcem la ceea ce se întâmplă acum. Suntem pe ultima sută de metri în a aproba bugetul de stat, am început de ieri aceste discuţii la ora 16,00, sunt programate circa 10-11 ore de dezbateri pe acest buget. (...) Vestea bună este că avem un buget care prevede sume record pentru investiţii şi vorbim aici de 62 de miliarde de lei. Este o sumă de peste două ori mai mare decât suma de investiţii de acum trei ani, de exemplu. Este exact abordarea prin care dorim să restartăm economia după o criză sanitară, urmată de o criză economică", a precizat Dragu, la Palatul Parlamentului.
Întrebată dacă mai este posibil ca vreun un amendament depus PSD să treacă, preşedintele Senatului a spus că solicitările Opoziţiei însumau peste 60 de miliarde de lei, adică peste 6% din PIB, iar adoptarea lor ar fi o dovadă de "iresponsabilitate", pentru că ar conduce la creşterea deficitului bugetar.
"Au fost depuse 3.640 de amendamente, toate făceau peste 6% din PIB. Deci peste 60 de miliarde. Avem deja un deficit de 7,16% din PIB, în termeni cash, este absolut exclus să creştem acest deficit, pentru că ar fi o dovadă de iresponsabilitate. Trebuie să mai spun că toate aceste amendamente sau marea lor majoritate dădeau ca sursă de finanţare, aşa cum prevede Constituţia, Fondul de rezervă. În Fondul de rezervă sunt 598,7 milioane de lei, deci nici măcar un miliard care să acopere acele peste 60 de miliarde. Mai era o sursă de finanţare şi anume contul de acţiuni generale de la Ministerul Finanţelor, unde, într-adevăr, sunt vreo 35 de miliarde, dar aceste 35 de miliarde au cam aşa destinaţie: vreo 16 miliarde pentru dobânzi, deci nu am mai putea plăti dobânzile şi, de asemenea, avem vreo 15 miliarde - contribuţia la UE şi mai avem, din aceasta, vreun miliard pentru scheme pentru ajutor de stat", a explicat Anca Dragu.
Plenul reunit al Parlamentului continuă marţi dezbaterile pe marginea proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, urmând ca, la finalul dezbaterilor, să fie supuse votului final.
---
Actualizare -Plenul Parlamentului a aprobat, marţi, anexa 3 din proiectul legii bugetului de stat pe 2021, care cuprinde bugetele ordonatorilor principali de credite - ministere, autorităţi, agenţii şi alte instituţii, transmite Agerpres.
Parlamentarii mai au de dezbătut încă 11 anexe, iar apoi este programat votul final asupra proiectului legii bugetului de stat.
Niciun amendament nu a fost acceptat, fiind aprobată în varianta Guvernului.
Printre amendamentele respinse se numără cele privind suplimentarea bugetului Ministerului Muncii cu 1.716.385.000 lei pentru majorarea alocaţiilor pentru copii începând din luna iulie şi cu suma de 200.000.000 lei pentru acordarea tichetelor de valoare pentru creşterea natalităţii, iniţiate de PSD.
De asemenea, la bugetul Ministerului Transporturilor a fost respins amendamentul, formulat tot de PSD, privind alocarea sumei de 150.000.000 lei în vederea asigurării transportului gratuit pentru studenţi pe liniile feroviare din România.
Alte amendamente respinse, iniţiate de AUR, se referă la suplimentarea bugetului Ministerului Tineretului şi Sportului cu suma de 2.730.000 lei pentru programul de susţinere a activităţilor de tineret.
La bugetul Ministerul Agriculturii, unul dintre amendamentele respinse propunea alocarea sumei de 1.000.000.000 lei pentru acordarea despăgubirilor pentru producătorii agricoli în caz de calamităţi naturale în agricultură.
PSD a mai propus suplimentarea bugetului Ministerului Mediului cu suma de 1.910.000.000 lei pentru finanţarea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla pentru electrocasnice, precum şi suma de 80.000.000 lei pentru obiectivul de investiţii "Realizarea unei staţii de sortare deşeuri, Sector 5, Municipiul Bucureşti". Aceste amendamente au fost respinse.
AUR a propus asigurarea finanţării educaţiei naţionale cu minimum 6% din produsul intern brut, alocarea sumei de 500.000 lei pentru un Program multianual pentru achiziţia de microbuze/autobuze şcolare şi 300.000 lei pentru dezvoltarea unei platforme digitale controlate de Ministerul Educaţiei, pentru utilizarea în cadrul şcolii, dar şi 1.240.000 lei pentru extinderea modelului de învăţământ profesional dual la nivel naţional.
A fost respinsă, de asemenea, şi propunerea PSD de suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii cu 980.000.000 lei - credite de angajament şi cu 400.000 lei - credite bugetare pentru realizarea a 200 de centre medicale comunitare şi a 50 de centre de asistenţă medicală de specialitate. Alte amendamente privind alocări de sume suplimentare pentru finanţarea mai multor spitale au fost respinse.
La bugetul Ministerului Dezvoltării au fost formulate cele mai multe amendamente - 2.487 - care vizau finanţări de lucrări de obiective de investiţii şi infrastructură în anumite localităţi - lucrări de apă, canal, asfaltări de drumuri, extindere reţele de gaze, însă şi acestea au fost respinse.
Camera Deputaţilor şi Senatul, reunite în şedinţă comună, au început, luni, dezbaterile pe proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021. Votul final va fi dat marţi.
---
Actualizare 12:05 - Contradicţii între Ludovic Orban şi Alfred Simonis.
Aceştia s-au certat în timpul şedinţei. Ludovic Orban a solicitat ca microfonul lui Alfred Simonis să fie tăiat.
---
Actualizare 12:00 - 100 de amendamente supuse la vot şi respinse până la această oră.
---
Actualizare 11:00 - Până la această oră au fost supuse la vot şi respinse 42 de amendamente
---
Actualizare - A început sesiunea de vot al amendamentelor aduse la proiectul de buget.
---
Actualizare - Mai mulţi parlamentari PSD şi AUR au fost prinşi în timp ce votau la două mâini
Mai mulţi parlamentari de la PSD şi AUR au fost surprinşi în flagrant în noaptea de luni spre marţi de către colegii lor de la USR PLUS în timp de votau la două mâini la amendamentele depuse la legea bugetului de stat pe 2021, informează G4Media.
Potrivit sursei citate, senatorul USR PLUS Irineu Darău a postat pe Facebook o înregistrare video în care deputatul AUR Ciprian Titi Stoica votează în locul unui coleg.
"Târziu în noapte, încă dezbatem şi votăm bugetul pentru anul 2021, într-o şedinţă prelungită de plen reunit. Emanuel Ungureanu a demonstrat cum un parlamentar PSD vota la două mâini. Nici AUR nu se lasă mai prejos: l-am surprins pe Ciprian-Titi Stoica, parlamentar AUR, făcând acelaşi lucru. Ce bine ar fi să nu avem hoţie măcar în Parlament!", a scris Darău pe Facebook.
(S.B.)
---
Plenul reunit al Parlamentului a reluat astăzi dezbaterile pe marginea proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021.
Dezbaterile au fost întrerupte, noaptea trecută, la ora 2:00, după ce timp de câteva ore au fost prezentate şi supuse votului amendamentele formulate la bugetul Ministerului Dezvoltării.
De asemenea, pentru acest buget au fost formulate cele mai multe amendamente - peste două mii -, foarte multe fiind susţinute în plen.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2021, 22:07)
Hai cu devalorizarea Leutului.... mergem sa ne tinem de mana cu Turcia in 5 ani!
Faem o hora Romano-Turco!...
Hai cu calcatul Leului in picioare cari vrem MCV-ul mai repede; hai sa exasperam populatia in pierdere putere de cumparare prin generare inflatie in masa monetara devalorizata circulata!
Hai cu mutara politicilor monetare din interiorul tarii catre cartelul financiar international.