LIVIU DRAGNEA DISCUTĂ, LA BEIJING, DESPRE PROIECTELE CARE AR URMA SĂ FIE DEZVOLTATE CU CHINEZII Guvernul nostru vrea un Parc Tehnologic în parteneriat cu China

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 24 martie 2014

Guvernul nostru vrea un Parc Tehnologic în parteneriat cu China

Parcul ar urma să fie construit din linia de credit de 10 miliarde dolari, acordată de chinezi statelor din Europa Centrală şi de Est

Chinezii ar urma să investească în construirea unui Parc Tehnologic, care va fi amplasat în România, potrivit informaţiilor publicate, vineri, în Monitorul Oficial.

În acest sens, autorităţile noastre au încheiat un Memorandum de Înţelegere cu Ministerul Comerţului din China, care vizează elaborarea unui studiu de fezabilitate, la realizarea Parcului urmând să participe ambele părţi.

Obiectivul va fi implementat din linia de credit specială de 10 miliarde dolari acordată de Republica Populară Chineză statelor din Europa Centrală şi de Est, "în funcţie de necesităţile proiectului".

În aceste zile, vicepremierul Liviu Dragnea se află la Beijing pentru a discuta cu partea chineză detaliile tehnice aferente scrisorii de intenţie semnată în luna noiembrie 2013 de autorităţile române şi chineze, după cum ne-a spus Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China.

Potrivit domniei sale, au fost discuţii pentru construirea Parcului Tehnologic în oraşul Constanţa, însă decizia finală va depinde şi de opinia părţii chineze.

Studiul de fezabilitate va fi realizat cu participarea companiilor chineze, cele două părti urmând să înfiinţeze cât mai curând un grup de lucru constituit din reprezentanţi şi experţi din ambele ţări. Potrivit informaţiilor din Monitorul Oficial, China va trimite grupuri de experţi în ţara noastră pentru elaborarea unor studii de teren, a studiului fezabilităţii parcului economic şi tehnologic şi înaintarea de propuneri către partea română. În acelaşi timp, noi vom asigura informaţiile relevante, inclusiv idei privind construcţia parcului, arată Memorandumul citat.

Întâlnirile membrilor din grup vor avea loc atât în România, cât şi China, costurile aferente urmând să fie suportate de ambele părţi.

Documentul precizează: "Prezentul memorandum de înţelegere nu poate fi interpretat sau invocat în niciun mod care ar putea afecta obligaţiile ce decurg din acordurile încheiate între Uniunea Europeană sau Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Republica Populară Chineză, pe de altă parte".

Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul Comerţului din Republica Populară Chineză a fost semnat la Bucureşti, în data de 25 noiembrie 2013, cu ocazia derulării Forumului China - Europa Centrală şi de Est.

Premierul chinez Li Keqiang, omologi din 16 ţări din Europa Centrală şi de Est, circa 1.000 de reprezentanţi ai unor companii private şi de stat s-au reunit, în noiembrie anul trecut, la cea de-a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est. Forumul de la Bucureşti a avut cinci teme majore: energie, agricultură, turism, IT&C şi infrastructură.

Li Keqiang a precizat, la data respectivă, că suma contractelor de investiţii pe care companiile chineze le vor semna cu cele româneşti este "uriaşă" şi va depăşi valoarea stabilită iniţial. Potrivit unor surse guvernamentale, această sumă s-ar ridica la 5-8 miliarde euro.

Guvernul chinez consideră România drept un "fanion de colaborare" între China şi Europa Centrală şi de Est şi încurajează firmele chineze să investească în România şi, totodată, prin ţara noastră, să activeze şi pe alte pieţe.

Primele proiecte vizate pentru a fi realizate de către cele două ţări sunt termocentrala de la Rovinari, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi hidrocentrala de la Tarniţa, după cum ne-a spus Gabriel Ghelmegeanu.

Domnia sa ne-a precizat că partea chineză va trebui să vadă proiectele elaborate, după care va fi estimat un cost al acestora.

Până în prezent, s-a discutat pe marginea detaliilor tehnice aferente acestora, vicepremierul Liviu Dragnea urmând să rămână în Beijing până joi, pentru discuţii legate de colaborarea dintre noi şi Republica Populară Chineză.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. .... si FAUNA asijderea ! 

    Romania: Laboratorul Naturii ........... Artificiale ! 

    Ce i-as rade lu` asta mustata cu secera! 

    .... facuti la onanie si aruncati in eprubeta ! 

    1. .... la fel de stricati gen_etic ca pro_geniturile lor ! 

    .... atunci cand se tinea de mana lui Crin Antonescu ..... la referendumul de demitere a lui Basescu. 

    Faceti drumul degeaba ! 

    Actuala clasa politica va este SOARTA = PRE_DESTINATA ! 

    Pentru ca ii alege oricum UE in fruntea Romaniei, si daca va duceti, si daca nu va duceti la VOT ! 

    Mai bine stati acasa sa va odihniti, sau mergeti in parc sa va relaxati, decat sa mai mergeti vreodata la VOTARE ! 

    Si daca vreti totusi ca sa faceti ceva pentru binele vostru, atunci faceti baremi: 

    INCA O REVOLUTIE-RASCOALA POPULARA, ca in 1989 ! 

    Si faceti din actuala clasa politica, tot asa cum ati facut cu LOTUL CEPEX in Decembrie 1989.  

    1. ... TOATA CLASA POLITICA ..... fara exceptie-crutare ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb