Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul "Fraudă la referendum"

Ziarul BURSA #Politică / 8 octombrie 2013

Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul "Fraudă la referendum"

Procesul începe pe 18 februarie 2014, la instanţa supremă

Instanţa supremă a înregistrat dosarul de corupţie în care a fost deferit justiţiei vicepremierul Liviu Dragnea, acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii pentru obţinerea de foloase necuvenite, şi a stabilit primul termen de judecată pe 18 februarie 2014.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat ieri, într-un comunicat de presă, că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane au fost trimise în judecată în dosarul cunoscut sub numele de "Fraudă la referendum".

Procurorii susţin că, în calitate de secretar general al unui partid, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

DNA precizează: "Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. (...) Ca un prim pas, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar şi de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 şi 13 iulie 2012, destinate organizaţiilor judeţene de partid, respectiv preşedinţilor şi directorilor de campanie, dar şi primarilor din ţară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obţinerea participării la vot a alegătorilor, în proporţie de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) şi, de asemenea, să propună prefecţilor înfiinţarea de secţii de votare în staţiunile turistice, care nu sunt ele însele unităţi administrativ-teritoriale. În paralel, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege, către coordonatorii judeţeni de campanie /primarii/activiştii de partid. Sistemul informatic avea două componente IT: o componentă ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real şi între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat "1855" ori prin recepţionarea de mesaje de la acest număr; o aplicaţie internet ce dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (aşa-numiţii "coordonatori judeţeni" sau "coordonatori") să obţină în timp real informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în toate secţiile de votare, precum şi să introducă manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro.

Accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe bază de nume de utilizator şi parolă primite anterior prin canalul de comunicaţii SMS grupat în jurul numărului telefonic 1855, iar pentru membrii secţiilor de votare şi alte persoane prin obţinerea autorizării din partea utilizatorilor. Acest sistem informatic asigura:

- comunicarea în fiecare oră a prezenţei la vot a cetăţenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid să identifice secţiile de vot cu o prezenţă slabă la urne;

- comunicarea de mesaje, conţinând ordine sau recomandări coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creşterea artificială a numărului de votanţi în secţiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege;

- obţinerea de informaţii precise, în timpul procesului de votare (şi nu după orele 23:00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secţiile de votare de pe tot cuprinsul ţării, respectiv câte voturi "Da" şi câte "Nu" au fost exprimate. De altminteri, cerinţa a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4.400 de comunicări de acest tip, recepţionate în timpul desfăşurării votului.

De asemenea, Nicolae-Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiaţi ai săi (membri de partid din judeţul Teleorman, unde îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean) să facă tot ce le stă în putinţă, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului".

Activitatea de la acea dată a lui Liviu Dragnea a fost susţinută, potrivit procurorilor, de 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători (prevăzută de art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului), infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării. DNA susţine: "Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare - preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare - au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente, cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor".

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de deputat deţinută în prezent de Nicolae-Liviu Dragnea.

Dragnea: "O lovitură destul de tare la temelia democraţiei"

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că nu ia în calcul să demisioneze din Guvern, pentru că este vorba de acuzaţii nefondate la adresa sa, el menţionând totodată că aceste acuzaţii nu au legătură cu activitatea sa în Executiv. "Trebuie să recunosc că nu e o mare surpriză pentru mine, mai ales după ce joi am văzut şi eu la televizor comanda dată de Traian Băsescu la DNA, să trimită dosarul în instanţă. Poate e şi un lucru bun în toată nebunia asta. Acum opinia publică va avea posibilitatea să vadă toate aberaţiile din dosar, toate acuzaţiile care de fapt spun că o activitate de campanie electorală este de fapt infracţiune", a spus Dragnea.

El a arătat că acuzaţiile care i se aduc ar însemna că oricine organizează o campanie electorală poate fi considerat infractor şi, pe cale de consecinţă, orice partid poate fi considerat o grupare infracţională.

"Faptul că sunt acuzat că am trimis nişte mesaje pe care nu le-am trimis, că am organizat un sistem informatic pe care nu l-am organizat şi pentru că oamenii au venit la vot - asta este o lovitură după părerea mea destul de tare la temelia democraţiei. Asta înseamnă că în orice scrutin electoral, oricine organizează o campanie electorală poate fi considerat infractor şi, pe cale de consecinţă, orice partid poate fi considerat o grupare infracţională", a spus Dragnea.

El a mai spus că nu ia în calcul să demisioneze din Guvern, pentru că este vorba de acuzaţii nefondate la adresa sa şi, în plus, "sunt nişte proiecte la care s-a angajat", pe care vrea să le ducă la capăt, acuzaţiile care i se aduc neavând legătură cu activitatea sa în Executiv.

"Nu iau în calcul să demisionez din Guvern. (...) Sunt nişte acuzaţii nefondate. (...) În ceea ce priveşte demisia din Guvern, sunt nişte proiecte la care m-am angajat prin decizia primului-ministru atunci când am format Guvernul, pe care vreau să le duc la capăt. Iar aceste acuzaţii, din fericire, nu au nicio legătură cu activitatea de ministru", a spus Dragnea.

El a adăugat că este nevinovat şi aşteaptă ca procurorii să probeze acuzaţiile pe care i le aduc.

"Vreau să fac o precizare: eu nu merg în instanţă să-mi probez nevinovăţia, pentru că sunt nevinovat. În instanţă aştept ca procurorii să probeze aceste acuzaţii absurde", a spus Dragnea.

Întrebat de ce se consideră "ţinta preşedintelui", Liviu Dragnea a răspuns: "Din prea multă dragoste!". "Cred că mă iubeşte foarte mult domnul Traian Băsescu", a adăugat Dragnea.

Ponta, întrebat dacă dosarul lui Dragnea va afecta raportul MCV: "Nici nu mai contează"

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, ieri, dacă este de părere că dosarul în care vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată va afecta raportul MCV, el răspunzând: "Nici nu mai contează. Ar trebui să treacă în MCV că în România să faci campanie electorală e infracţiune. Atât timp cât e doar acuzaţia unui procuror, nu cred că e o problemă. Judecătorii vor judeca conform legii şi atunci va rămâne încă un dosar politic, ca altele în ultimii o sută de ani", a afirmat Victor Ponta.

Premierul a mai spus că va face o cerere către judecători pentru a fi audiat ca martor în dosarul în care vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, el arătând că anul trecut, la referendum, avea calitatea de prim-ministru şi preşedinte al USL.

"Eu sunt martor. Ştiu perfect ce s-a întâmplat anul trecut. Eram premier, preşedinte al USL. Cum nu am nicio legătură, să scrii acolo că nu am nicio legătură? E o aberaţie, o nebunie. Seamănă cu procesele staliniste, în care nu trebuie să te mai forţezi să dai aparenţă de legalitate", a spus Ponta, care a arătat că, în aceste condiţii, va face o cerere pentru audierea sa ca martor de către judecători.

"Să refuzi să mă audiezi doar pentru că ştii că te fac de râs şi cunosc legea şi aş fi putut să le demontez acuzaţiile aberante? Nu am mai auzit ca vreun procuror să refuze să audieze un martor", a spus Ponta.

Premierul a susţinut că acuzaţiile din dosar sunt "sută la sută politice" şi a declarat că "judecătorii vor infirma aceste acuzaţii sută la sută politice".

Antonescu: Eu sunt convins de nevinovăţia lui Dragnea

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că nu cunoaşte conţinutul dosarului vicepremierului Liviu Dragnea, dar este convins de nevinovăţia acestuia. "Din acuzaţia, aşa cum am auzit-o eu, nu cunosc conţinutul dosarului, şi anume că domnul Dragnea a făcut eforturi pentru ca la referendum oamenii să iasă la vot... Să spui că domnul Dragnea a făcut eforturi pentru ca la referendum oamenii să iasă la vot, să mobilizeze pe căi politice, legale, mi se pare că este o acuzaţie care nu stă în picioare. Am spus de atunci că nu cunosc conţinutul dosarului şi că nu am ce comenta în detaliu. E foarte clar, a fost un referendum, au fost şapte milioane şi jumătate de oameni care au votat un lucru de care nu s-a ţinut cont. A mai fost încă un milion aproape care a votat altceva. A fost o prezenţă, natural", a spus Antonescu.

El a precizat că nu are cunoştinţă de vreo încălcare a legii şi, atât cât s-a comunicat public în legătură cu acuzaţiile din acest dosar, el este convins de nevinovăţia lui Liviu Dragnea.

În ceea ce priveşte poziţia în Guvern a lui Dragnea, liderul PNL a spus: "Noi am avut în persoana ministrului Relu Fenechiu, actual deputat, un om care avea un proces pe rol, care era trimis în judecată, care era membru al Guvernului. S-a dovedit că, deşi era ministru, asta nu a împiedicat cu nimic mersul justiţiei şi, din punctul meu de vedere, acelaşi criteriu este de aplicat şi în cazul domnului Dragnea, dar nu e decizia mea. Eventuala demisie a domnului Dragnea nu poate să fie decizia mea".

Ponta: Nu există posibilitatea ca preşedintele să-l suspende pe Dragnea din funcţiile în Guvern

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că nu există posibilitatea ca preşedintele Traian Băsescu să-l suspende pe vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Liviu Dragnea din funcţiile deţinute în Guvern. "Conform Legii răspunderii ministeriale, preşedintele poate suspenda numai pe cei care nu sunt membri ai Parlamentului - domnul Dragnea e membru al Parlamentului - şi numai pentru fapte care au legătură cu activitatea de ministru - domnul Dragnea anul trecut nu era ministru", a spus Ponta.

El a arătat că, eventual, Traian Băsescu poate să încerce să îl suspende pe el, pentru că era prim-ministru anul trecut.

"Dar nu a vrut Papici să mă audieze, să mă pună sub învinuire. Nu înţeleg de ce. Sunt exact la fel de vinovat ca şi Dragnea de faptul că am vrut să-l schimbăm pe Traian Băsescu. Mi-asum această responsabilitate şi mă şi mândresc cu ea", a adăugat Ponta, citat de Mediafax.

El a subliniat că lui Dragnea nu i se poate lua funcţia de vicepremier nici legal, nici politic. "Ar trebui să-i sancţionăm pe toţi cei 7,4 milioane de români care au votat. Ce facem? Le luăm la toţi funcţiile? Îi trimitem pe toţi în închisoare pentru că au îndrăznit să vină la referendum să voteze împotriva lui Traian Băsescu?", a spus Ponta.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca numaratoarea finala din sectiile care raportau inainte de deschiderea urnelor confirma raportarile,aberatiile nu sunt aberatii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb