Piaţa românească de capital a pierdut, din păcate, nu numai ritmul celorlalte pieţe similare din regiune, ci şi al economiei reale, consideră Liviu Stoleru, directorul general al "Cemacon" (CEON). Domnia sa explică: "Se tranzacţionează în ponderi mari din volumele zilnice de pe bursă titlurile SIF-urilor şi Fondul Proprietatea, care nu au decât o conexiune indirectă cu economia reală.
Privită ca evoluţie, dinamica din ultimul an, cu cele câteva listări de succes, este una pozitivă şi care dă speranţe".
În opinia sa, în primul rând Autoritatea de Supraveghere Financiară şi, în secundar, Bursa de Valori Bucureşti au un rol foarte important în a crea reguli şi proceduri eficiente şi eficace pentru a uşura accesul companiilor la beneficiile listării, în primul rând accesul la finanţare prin bursă.
"Realitatea este că, la momentul actual, aceste instituţii sunt mai degrabă factori de frânare decât de accelerare în această direcţie prin termenele lungi de răspuns, ambiguitatea acestora şi procedurile greoaie de urmat", consideră domnul Stoleru.
Pentru sprijinirea mediului de afaceri, domnia sa ar aştepta de la autorităţi să se alinieze la bunele practici din economiile unde aceste instituţii îşi ating obiectivele şi bursa este cu adevărat un actor viu al economiei reale, unde companiile îşi finanţează dezvoltarea, unde există majoritar investitori profesionişti, orientaţi pe termen mediu şi lung, dornici de creşterea afacerilor în dauna speculatorilor şi a altor oportunişti cu interes contrar business-ului.
"Este mult de făcut în direcţia fluidizării şi scurtării termenelor şi procedurilor asociate operaţiunilor de capital; la noi o diminuare durează 4-5 luni, iar o majorare 3 luni, în timp ce, în alte state, ambele se pot încadra în cel mult o lună", ne-a spus Liviu Stoleru, adăugând: "O altă optimizare majoră ar fi modificarea valorii nominale minime prevăzute în legea societăţilor comerciale, care astăzi este mult peste cursul de tranzacţionare a majorităţii titlurilor listate, ceea ce face aproape imposibilă orice încercare de finanţare a afacerii prin majorări de capital".
În opinia directorului Cemacon, din perspectiva unei companii sănătoase şi cu potenţial real de dezvoltare, piaţa bursieră reprezintă o sursă atractivă de capital pentru creşterea afacerii: "Mai mult decât atât, din perspectiva unui management profesionist, finanţarea prin piaţa de capital este atât o provocare, pentru că certifică valoarea afacerii şi a managementului, cât şi opţiunea de preferat pentru asigurarea resurselor de dezvoltare, în ciuda dezavantajelor legate de birocraţia şi obligaţiile de informare periodică, care, într-o piaţă ca cea din România, cu destul de puţini jucători listaţi, pune firma listată într-un dezavantaj competitiv, cel puţin la nivelul disponibilităţii informaţiilor, raportat la concurenţă".
Pe termen mediu, obiectivul Cemacon este dublarea valorii afacerii, extinderea şi pe alte direcţii de business şi obţinerea locului 2 naţional între producătorii de cărămizi, potrivit directorului general.
"Pentru dezvoltare, evaluăm serios posibilitatea fructificării listării la bursă în vederea finanţării necesare pentru creşterea afacerii în următorii 2-3 ani", ne-a spus domnia sa.
1. Ce vorbesti d-le?
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 10.09.2014, 23:49)
D-le Cemacon, esti tampit! Ce te doare pe mata ce face bursa de valori? Ca actionar/administrator al unui emitent, d-ta ar trebui sa te interesezi de dezvoltare, adica sa faci proiecte de dezvoltare, apoi sa angajezi profesionisti, apoi sa mergi la fonduri de investitii si alti investitori privati mari, sa-i convingi sa cumpere actiunile din cadrul ofertei publice pe care vrei s-o lansezi. Daca nu reusesti asta, inseamna ca ori administrezi prost afacerea, ori esti dovedit ca hotoman care vrei sa-ti vinzi actiunile in detrimentul actionarilor minoritari, ori n-ai inteles nimic din piata de capital. Eu zic sa-ti vezi de masinile matale scumpe, de casele matale, de politica pe care o sustii, de colaboratorii serviciilor cu care lucrezi, eventuali politicieni, pentru a primi anumite contracte cu statul, de femeiustile cu care te distrezi, ca in rest esti praf. Ca orice pafarist, te plangi ca vacaru'pe sat. Habar n-ai cum sa te dezvolti, sau si mai rau, esti cunoscut ca tzepar si n-are lumea incredere in ce spui, ce vei spune, ce promiti, ce respiri, ce mananci... Asta e problema matale si a tuturor celor care n-au nici o legatura cu dezvoltarea economica. Toti au incercat sa-si cumpere firme, le-au adus la o oarecare lichidizare, au facut evaziune fiscala la greu, prin toate metodele, si-au bagat banii prin conturi offshore, prin contracte dubioase, si-au cumparat case prin Monte-Carlo si prin alte statiuni vestite de prin tari binecunoscute pentru vacante, ati mai cumparat niste tablouri, aur, argint, platina, niste terenuri ieftine prin intravilan sau extravilan, dar n-aveti nici o treaba cu activitatea de baza a societatilor. Dar gura aveti, educatie nu prea, dar e usor sa contractati vreo parasuta sa va invete sa va-mbracati si vreun jurnalist sa va faca reclame, sa pareti mai interesant si sa fiti cautat de gagici mai abitir prin cluburi si discoteci. Mai platiti acum niste taxe de protectie la bancheri si politicieni, poate sa va fie bine in viitor, dar vorbiti aiurea de bursa si de lipsurile ei de parca chiar v-ati pricepe la asta. "Factori de franare", proceduri, d-le Stoleru, e-adevarat ca e mai greu sa furati de pe piata de capital, decat din sistemul bancar. Acolo, dati 30% sa primiti credite, apoi le faceti pierdute, scapate prin conturi, prin contracte in cascada, eventual mai recuperati vreun TVA, mai bagati niste firme tziganesti prin combinatii, sa va faceti plinul de 10-20 milioane euro cu care sa traiti ca belferu'printre "adevarati". Mai vedeti-va de gagicareala d-voastra. Nu zau, nu va este asa, putina rusinica sa vorbiti lucruri d-astea mari, cu cuvinte d-astea mari? Nici nu cred ca le cunoasteti sensul.