Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat ieri, citat de Bloomberg, că ţara noastră ar putea accesa din nou piaţa internaţională de capital în acest an, în măsura în care condiţiile o vor permite, chiar dacă, după emisiunea de obligaţiuni europene lansată ieri (ce a atras 1,25 miliarde euro), România şi-a acoperit complet necesităţile de finanţare pentru acest an.
Oficialul român a explicat: "Ne-am acoperit în totalitate necesităţile de finanţare pentru acest an cu opt luni înainte de termen. Totuşi, aceasta nu înseamnă că nu vom intra din nou pe piaţă, dacă oportunităţile o vor permite, dar va fi ca să ne acoperim în avans necesităţile de finanţare pentru 2015".
Tot ieri, ţara noastră a obţinut 1,25 miliarde euro prin a doua emisiune de obligaţiuni pe pieţele internaţionale derulată în acest an, profitând de costurile reduse de creditare, pentru a-şi finanţa deficitul bugetar.
Liviu Voinea a mai relatat că Executivul de la Bucureşti a vândut eurobonduri pe 10 ani, la o dobândă de 200 de puncte de bază peste mid-swaps, echivalentul a 3,7% pe an, cel mai mic randament de care a beneficiat vreodată România.
Diana Popescu, directorul adjunct al Trezoreriei, a precizat că tranzacţia a fost intermediată de Citigroup, ING Groep NV, Societe Generale SA şi UniCredit SpA.
Pe 14 ianuarie, România a atras 2 miliarde dolari de pe pieţele externe, prin două emisiuni de obligaţiuni în dolari americani pe perioade de 10 ani, respectiv 30 ani. Atunci, ţara noastră a împrumutat 1 miliard dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) şi 1 miliard dolari pe 30 ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%).
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) informează că, în acest an, planurile de finanţare ale României prevăd împrumuturi externe de 2 miliarde euro.
La finele anului trecut, Guvernul a decis suplimentarea sumei maxime ce poate fi împrumutată de stat de pe pieţele internaţionale pe termen mediu, în programul "Medium Term Notes", de la 8 la 15 miliarde euro.