LIVIU VOINEA: "România ar putea accesa din nou pieţele externe de capital în acest an"

V.B.
Piaţa de Capital / 16 aprilie 2014

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat ieri, citat de Bloomberg, că ţara noastră ar putea accesa din nou piaţa internaţională de capital în acest an, în măsura în care condiţiile o vor permite, chiar dacă, după emisiunea de obligaţiuni europene lansată ieri (ce a atras 1,25 miliarde euro), România şi-a acoperit complet necesităţile de finanţare pentru acest an.

Oficialul român a explicat: "Ne-am acoperit în totalitate necesităţile de finanţare pentru acest an cu opt luni înainte de termen. Totuşi, aceasta nu înseamnă că nu vom intra din nou pe piaţă, dacă oportunităţile o vor permite, dar va fi ca să ne acoperim în avans necesităţile de finanţare pentru 2015".

Tot ieri, ţara noastră a obţinut 1,25 miliarde euro prin a doua emisiune de obligaţiuni pe pieţele internaţionale derulată în acest an, profitând de costurile reduse de creditare, pentru a-şi finanţa deficitul bugetar.

Liviu Voinea a mai relatat că Executivul de la Bucureşti a vândut eurobonduri pe 10 ani, la o dobândă de 200 de puncte de bază peste mid-swaps, echivalentul a 3,7% pe an, cel mai mic randament de care a beneficiat vreodată România.

Diana Popescu, directorul adjunct al Trezoreriei, a precizat că tranzacţia a fost intermediată de Citigroup, ING Groep NV, Societe Generale SA şi UniCredit SpA.

Pe 14 ianuarie, România a atras 2 miliarde dolari de pe pieţele externe, prin două emisiuni de obligaţiuni în dolari americani pe perioade de 10 ani, respectiv 30 ani. Atunci, ţara noastră a împrumutat 1 miliard dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%) şi 1 miliard dolari pe 30 ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%).

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) informează că, în acest an, planurile de finanţare ale României prevăd împrumuturi externe de 2 miliarde euro.

La finele anului trecut, Guvernul a decis suplimentarea sumei maxime ce poate fi împrumutată de stat de pe pieţele internaţionale pe termen mediu, în programul "Medium Term Notes", de la 8 la 15 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb