"Lockheed Martin" a semnat un contract cu Ministerul Apărării din România referitor la un proces de modernizare important a celor 5 radare de mare distanţă tip AN/FPS - 117, livrate în România în perioada 1998-1999. Radarele sunt utilizate atât pentru controlul traficului aerian (civil), cât şi pentru supravegherea spaţiului aerian. Lucrările de modernizare vor prelungi viaţa sistemelor radar cu o perioadă cuprinsă între 15 şi 20 de ani.
La sfârşitul celor 24 de luni necesare lucrărilor de modernizare, blocul electronic care asigură fiecărui radar funcţiile de procesare de semnal şi de date şi care în prezent ocupă patru rackuri, va fi înlocuit cu varianta sa modernizată localizată într-un singur rack. Ca urmare, radarele modernizate vor avea aceleaşi funcţii şi aceeaşi fiabilitate ca şi sistemele noi de tipul AN/FPS-117.
Sistemul AN/FPS-117 este radarul tridimensional, compact, de mare distanţă cu cel mai mare succes în lume. Acest radar, care lucrează în banda L asigură o supraveghere continuă de înaltă calitate a ţintelor aeriene la distanţă de până la 250 de mile. În prezent există 127 de sisteme operaţionale de tipul AN/FPS-117 desfăşurate în 14 ţări. Multe dintre ele operează de ani buni în locuri izolate, complet automatizate şi suportând condiţii climatice extreme.
Kevin Hines, director al programului din partea firmei "Lockheed Martin" a afirmat că: "Prin utilizarea tehnologiilor actuale, procesul de modernizare va conduce la o reducere de patru ori a numărului de module ale fiecărui radar. Acest lucru va determina o creştere a fiabilităţii precum şi o scădere însemnată a mentenanţei şi a costurilor anuale de întreţinere."
România este al treilea mare client european al companiei "Lockheed Martin" pentru care aceasta realizează o extindere a duratei de utilizare a radarelor livrate. Marea Britanie a contractat cu "Lockheed Martin" o modernizare similară pentru două dintre radarele sale de mare distanţă. De asemenea, în anul 2006 Lockheed Martin a finalizat modernizarea a opt radare AN/FPS-117 din dotarea Forţelor Aeriene ale Germaniei.
Colonelul inginer Marin Mocanu care a reprezentat Ministerul Apărării din România în cadrul echipei de negociere a contractului de modernizare a declarat: "Această modernizare este destinată sistemului nostru naţional primar de apărare. Ea ne va fi deosebit de utilă în aplicaţiile rezultate din aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană prin eliminarea problemelor cauzate de ieşirea din fabricaţie a unor piese de schimb şi prin optimizarea funcţionării radarelor."
"De la instalare, aceste radare au demonstrat o disponibilitate mai mare de 98%, iar modernizarea lor va contribui la menţinerea acestei disponibilităţi pentru încă cel puţin 15 ani", a afirmat Greg Larioni, vicepreşedinte al "Lockheed Martin" pentru sisteme radar de supraveghere terestră şi aeriană. "Unul dintre cele mai importante atuuri pe care le oferim clienţilor noştri de radare este încrederea în produsele noastre."
"Lockheed Martin", având cartierul general în Betheda, MD numără aproximativ 140.000 de salariaţi care îşi desfăşoară activitatea în multe ţări din lume şi are ca principal obiect de activitate cercetarea, proiectarea, dezvoltarea tehnologică, fabricaţia, integrarea şi asistenţa tehnică a unor sisteme, produse şi servicii avansate din punct de vedere tehnologic. Lucrările de modernizare a sistemelor radar de supraveghere a spaţiului aerian românesc vor fi realizate de compania "Lockheed Martin" din Syracusa, NY.