Întărirea forţelor de ordine de-a lungul coastelor franceze, desfăşurarea de tehnologii de supraveghere, promisiunea unei investiţii financiare din partea britanicilor: Franţa şi Regatul Unit au convenit marţi, 20 iulie, asupra mai multor măsuri pentru a lupta mai bine împotriva imigraţiei ilegale, notează Le Figaro, citată de G4media.
Aceste măsuri sunt anunţate în timp ce cel puţin 430 de migranţi au traversat Canalul luni pentru a ajunge în Regatul Unit, potrivit Ministerului de Interne britanic, un nou record într-o singură zi. În plus, deputaţii britanici examinează săptămâna aceasta un proiect de lege pentru a-şi întări sistemul de azil.
Miniştrii de Interne britanic şi francez, Priti Patel şi Gerald Darmanin, au vorbit marţi seara prin videoconferinţă.
Potrivit unei declaraţii comune, aceştia "au aprobat întărirea acţiunii lor comune şi cooperarea lor pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale la frontiera lor comună, concentrându-şi eforturile asupra fenomenului traversărilor maritime cu ajutorul unor bărci improvizate".
Ei au decis să "întărească prezenţa forţelor de ordine de-a lungul coastelor franceze, asigurând dublarea numărului de poliţişti şi jandarmi desfăşuraţi la faţa locului". De asemenea, ei intenţionează să "desfăşoare tehnologii şi vehicule de supraveghere pentru a îmbunătăţi în continuare acoperirea coastelor franceze şi a preveni astfel încercările de trecere, în special prin dezvoltarea supravegherii aeriene".
Declaraţia menţionează, de asemenea, "investiţii în echipamente pentru consolidarea securităţii frontierelor la nivelul principalelor infrastructuri de transport de-a lungul coastelor Canalului Mânecii", pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale pe cale rutieră. "Regatul Unit s-a angajat la o investiţie financiară de 62,7 milioane de euro în 2021-22 pentru a sprijini Franţa" şi a dezvolta mijloacele de luptă împotriva imigraţiei neregulate, indică această declaraţie comună.
Acest text menţionează stabilirea, "pe termen lung", a unei "frontiere inteligente" de-a lungul litoralului, cu o tehnologie de supraveghere "pentru a detecta mai bine tentativele de trecere".
Marea Britanie şi Franţa "susţin ideea unui acord de readmisie între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, care va aduce avantaje reciproce în ceea ce priveşte descurajarea migraţiei ilegale, protejarea persoanelor vulnerabile şi lupta împotriva organizaţiilor criminale". "Confruntată cu fluxuri migratorii fără precedent la frontierele sudice", Franţa "îşi subliniază angajamentul ferm de a îmbunătăţi controlul tuturor frontierelor sale".
Deputaţii britanici discută săptămâna aceasta proiectul de lege privind reforma azilului. Acesta prevede să mărească la patru ani, de la şase luni în prezent, pedeapsa cu închisoarea suportată de migranţii care doresc să intre ilegal în ţară şi să aducă la închisoare pe viaţă - de la 14 ani de închisoare în prezent - maximumul prevăzut pentru contrabandişti.