LUCAS PAPADEMOS, VICEPREŞEDINTELE BCE: Dificultăţile de creditare persistă în Europa

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 iunie 2009

Cererea pentru împrumuturi nu se redresează în Europa.

Cererea pentru împrumuturi nu se redresează în Europa.

Dificultăţile de creditare persistă în zona euro din cauză că băncile continuă să-şi reducă activele, iar cererea pentru împrumuturi rămâne slabă, consideră vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Lucas Papademos.

"Declinul cererii de credite şi reducerea raportului dintre capitalul propriu al băncilor şi resursele împrumutate ale acestora limitează expansiunea creditelor acordate de bănci sectorului privat, deşi BCE furnizează finanţare băncilor, ca să le sprijine", a declarat Lucas Papademos, ieri, la Kyoto (Japonia).

BCE va împrumuta băncile cu banii de care au nevoie pentru o perioadă de până la 12 luni şi a promis să achiziţioneze obligaţiuni garantate în sumă de 60 miliarde euro (85 miliarde dolari), ca să stimuleze creditarea.

"Nu există pericolul creditării excesive rezultând din atenuarea politicii monetare a BCE", spune Papademos, adăugând: "Creditarea scade, încă, în unele state şi se extinde încet în altele".

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a hotărât să menţină rata dobânzii de referinţă la 1%, decizie anticipată de analişti. În opinia preşedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, ratele actuale ale dobânzilor sunt adecvate. Conducerea BCE susţine că, pentru perioada care a mai rămas din acest an, activitatea economică a zonei euro va consemna scăderi mai mici decât cele de până acum.

Tot săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a coborât drastic previziunile referitoare la evoluţia economiei zonei euro în 2009. BCE estimează că această regiune va înregistra o scădere de 4,6% în 2009, respectiv de 0,3% în 2010. Anterior, BCE prevedea că PIB-ul zonei euro va scădea cu 2,7% în acest an şi va stagna în 2010.

În ceea ce priveşte inflaţia din zona euro, BCE a modificat în sens pozitiv previziunile: de la 0,4% la 0,3% pentru 2009. Pentru 2010, BCE a menţinut estimările legate de inflaţie, mizând pe o creştere a preţurilor cu 1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb