Lucian Anghel se bucură că are Bursa mică

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 iulie 2015

Turbulenţele de pe pieţe cauzate de situaţia din Grecia au ocolit Bursa de Valori Bucureşti, pentru că, pur şi simplu, aceasta este prea mică să fie "găsită pe hartă" sau, aşa cum îi place să spună preşedintelui BVB Lucian Anghel, "pe radarele investitorilor".

Optimist din fire, Lucian Anghel şi-a arătat, ieri, satisfacţia că Bursa de la Bucureşti a rezistat mai bine turbulenţelor generate de un potenţial Grexit comparativ cu alte burse mai mari din Europa, în principal pe fondul dimensiunii pieţei, "care ne-a protejat".

Domnia sa a declarat, citat de Agerpres: "În general, turbulenţele acestea generate de un potenţial Grexit se răsfrâng asupra pieţelor financiare la nivel european. Mă bucur să spun că, cel puţin pentru moment, Bursa de la Bucureşti a rezistat mai bine decât alte pieţe mai mari europene. Practic, scăderea a fost foarte, foarte mică. Indicele principal a scăzut ieri (n.r. luni) sub 1%, scăderea a fost de 0,7 - 0,8%. Este foarte puţin în comparaţie cu 4-5%, cât s-a înregistrat în alte pieţe europene, mult mai dezvoltate într-adevăr, cu o lichiditate mai amplă".

Întrebat de ce scăderea a fost mai mică în cazul Bursei de la Bucureşti, Lucian Anghel a precizat că "dimensiunea ne-a protejat".

Domnia sa consideră că Bursa de la Bucureşti a fost mai stabilă decât marile burse europene.

Lucian Anghel pare să fi suferit de amnezie temporară atunci când şi-a construit discursul transmis agenţiei de presă.

Preşedintele BVB a uitat, pur şi simplu, că lichiditatea redusă de la BVB este unul dintre motivele pentru care MSCI a preferat să treacă Pakistanul, şi nu România, pe lista de monitorizare, în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă.

Astfel, "dimensiunea" care "ne-a protejat" nu este deloc un semn de "stabilitate", ci de lipsă de însemnătate.

Dacă investitorii erau interesaţi de BVB, atunci probabil că ar fi "destabilizat-o" şi pe aceasta, aşa cum leul a scăzut, luni, cel mai mult dintre monedele din regiune.

Însă Lucian Anghel, de meserie analist, a adoptat un discurs politicianist, prezentând numai ce a dorit.

O atitudine similară a adoptat şi vinerea trecută, când a lipsit nemotivat de la începerea tranzacţionării titlurilor de stat pentru populaţie pe Bursă - ofertă subscrisă numai 65% -, deşi a cerut statului aceste instrumente continuu, timp de doi ani de zile.

Deşi recunoaşte că, şi în 2008, a fost mult mai optimist faţă de cum s-a dovedit situaţia, Lucian Anghel nu renunţă la filosofia sa: "Pentru moment, cred că România este într-o poziţie foarte bună din punct de vedere al solidităţii financiare. Suntem mai puţin influenţaţi direct de ceea ce se întâmplă în Grecia. Evident, este un efect de contagiune, nu putem să îl estimăm în momentul de faţă cât de mare este. Banca Naţională a luat măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiară în România. Cred că trebuie să avem răbdare ca lucrul acesta să se lămurească şi sper ca impactul să fie cât se poate de redus pentru România".

Este bine că Lucian Anghel speră... el a sperat şi că BVB va fi inclusă în evaluarea pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă. Degeaba.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Dumneaei insa are Rafinaria mica. Poate din cauza ca nu a aplicat IAS 29 la privatizare. O sa-l intreb pe domnul Roiss. Inca mai are 55 minute de munca:-)

    1. Anghel o are mica, Gheorghe la fel, asta inseamna potrivire de caracter :))

      Mica, mica, mica....mica.

      Cum e aia la furnica? 

    Balanta riscuri-marimea dividendului, nefavorabila in cazul snp, cel mai important actor, nueste singurul motiv al dimensiunii reduse a bvb. Un alt motiv este penuria de informatii, includiv la snp. Nu s-a mai comunicat nimic despre explorarile seculare din Marea Neagra, despre costurile extragerii titeiului, avantagele termocentralei etc. Asa ca snp a fost nevoit sa scada de la 45 la 37 de bani! Se poate si mai jos!

    1. sau aproape si anume ca Romania are cel mai puternic gaz. Nu este nicio vrajeala. Acum avem si domn profesor de fizica si ne poate confirma acest adevar. In anul 2005 la o analiza mai atenta s-a observat ca au o capacitate calorica mult mai mare decat alte gaze mondiale si atunci valoarea de echivalenta a scazut de la 6000 la 5400 pentru 1 bep. Prin aceasta rezervele au crescut cu ....ai ocazia sa-mi spui cu cat :-)

    dle anghel,de bursa sigur nu sunteti capabil...avem bursica mica pt ca asf tolereaza abuzurile, iau spagi de la majoritari si tin dosarele in sertare...cine mai poate avea incredere in piata?cum pot atrage eu 20 de clienti cand intratul pe bursa e asemanat de clienti cu jocuri de noroc unde totusi isi pot controla pariul riscand in nume propriu....din pacate bvb a apus, si sigur va avea traiectoria sibex

    Nea Luciene...o ai MICA??? Pai asta nu-i BUCURIE.

    Tzi s-o trage de la BLESTEMELE minoritarilor sau ale alora carora li s-au furat ACTIUNILE. 

    La o intalnire dintre ASF si investitorii pagubiti de la Harinvest cine-a parasit sala de frica? Lucian de la BCR !!! DE CE???? Ca să aflăm mai târziu din controlul ASF la BCR că salariati ai BCR au contribuit la devalizarea Harinvest!!!

    CUM???? Prin 2% din cv actiunilor amanetate zilnic de Harinvest la casa de amanet numita BCR!!! Ce faceai ASF-ule cand sell out-urile frecvente se faceau si cand clientii aveau solduri creditoare???? Cum ai reglementat piața domnule ASF? Se aude domnul M. Negrițoiu? Cum sa ai incredere in o astfel de piata de capital cand la peste un an si jumatate de la DEZASTRU inca nu a fost accesat Fondul de Compensare al Investitorilor!!! Nu credeti ca eram investitori si ca am fost furati de un administrator de SSIF care luna de luna declara pe nevazute ca salariatzii lui respecta Legea??? Sau nu se vrea sa fim despagubiti fie si partzial??? Ce reputatzie mai avetzi domnilor ????  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb