LUCIAN BODE: Emiratele Arabe - primul nostru partener comercial din Consiliul de Cooperare al Golfului

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 26 aprilie 2012

Emiratele Arabe - primul nostru partener comercial din Consiliul de Cooperare al Golfului
  • document ataşat Evolutia schimburilor comerciale dintre Romania si Emiratele Arabe Unite (milioane dolari)
    apasă aici pentru a descărca.

    Emiratele Arabe Unite (EAU) reprezintă primul nostru partener comercial din zona Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) şi al treilea din Africa şi Orientul Mijlociu, ne-a spus Lucian Bode, ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, subliniind că "România este satisfacută de cursul deosebit de dinamic înregistrat de relaţiile economice bilaterale".

    Anul trecut, volumul total al schimburilor comerciale dintre ţara noastră şi EAU a ajuns la 530 milioane de dolari, faţă de 340 de milioane de dolari, în 2010, şi 290 milioane dolari - în 2009.

    Exporturile au avut şi ele un trend pozitiv, valoarea acestora ajungând, în 2011, la 461 milioane de dolari, de la 302 milioane dolari, în 2010 şi 241 milioane dolari, în 2009.

    Importurile din EAU au un nivel mult mai scăzut faţă de exporturi, deşi au crescut destul de mult, anul trecut, de la 38 de milioane de dolari la aproape 70 de milioane de dolari, portivit datelor pe care ni le-au furnizat reprezentanţii Ministerului Economiei.

    Exporturile au fost constituite, în principal, din produse ale industriei constructoare de maşini (motoare şi transformatori electrici, armături industriale, rulmenţi - 63,2%), produse minerale (14,5%), lemn şi produse din lemn (11,52%), metale (6,3%), mobilă (1%), textile etc.

    Importurile au constat, în primul rând, din materiale plastice şi produse din plastic (cu o pondere de 49,5%), produse chimice organice (41,4,6%), metale (5,1%), maşini şi aparate electrice (2,6%).

    Diversificarea structurii schimburilor comerciale a adus, anul trecut, produse noi româneşti pe piaţa din Emirate, cum ar fi farmaceuticele, materialele plastice, pielăria şi electrotehnicele, dar şi produse noi emirateze pe piaţa autohtonă, aşa cum sunt produsele chimice.

    "Considerăm că România are un potenţial extrem de ridicat pentru producţia şi exportul de produse alimentare şi, în acest context, firmele emirateze pot beneficia de avantajele înfiinţării unor capacităţi de producţie alimente în România, care, apoi, să fie valorificate eficient pe piaţa emirateză, contribuind, astfel, la acoperirea cererii în Emiratele Arabe Unite", ne-a declarat, recent, ministrul de resort.

    Potrivit domniei sale, ţara noastră doreşte să aprofundeze relaţiile cu Emiratele Arabe Unite, decizie ce validează poziţia geostrategică a EAU în zona Golfului şi în plan arab: "Dorim să valorificăm în mod pragmatic la nivelul firmelor şi companiilor din cele două ţări această poziţie în cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului şi regiune".

    În acest sens, România are prevăzut în programul de acţiuni promoţionale pe anul în curs o serie de participări la expoziţii internaţionale organizate în Emiratele Arabe Unite, inclusiv menţinerea participării în cadrul Centrului Expoziţional din Sharjah, participarea la MEFTEC (târg de tehnologia informaţiilor, care se desfăşoară în aceste zile) şi participarea la SMEM (expoziţie specializată pe constructii navale, care va avea loc în perioada 27-29 noiembrie).

    EAU - interesate de sectorul nostru energetic

    În luna martie a anului trecut, cu prilejul Forumului economic de la Bucureşti "România - Consiliul de Cooperare al Golfului", au fost trans-mise partenerilor emiratezi propuneri de proiecte de investiţii în Româ-nia. Ministrul român al Economiei de la acea vreme a avut întâlniri oficiale cu omologii statelor din Golf, prilej cu care au fost discutate problematici oficiale bilaterale de interes pentru dezvoltarea schimburilor comerciale şi a cooperării econo-mice.

    "Cu prilejul vizitei oficiale a domnului Ion Ariton în Emiratele Arabe Unite, în perioada 19-22 noiembrie 2011, în cadrul discuţiilor avute cu oficialităţile emirateze, au fost reiterate propunerile noastre de proiecte de investiţii emirateze în România, prin prezentarea câtorva proiecte apreciate potrivite pentru investitorii instituţionali", ne-a precizat domnul Bode.

    Potrivit domniei sale, proiectele vizează, în principal, sectorul energetic românesc, două proiecte prioritare fiind Centrala hidroelectrică de acumulare Tarniţa, cu o putere instalată de 1.000 de MW şi Unităţile 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă, cu o putere totală instalată de 1.500 MW.

    În cadrul aceleiaşi vizite, autorităţile noastre au propus EAU un parteneriat strategic - iniţiativa "Euro-pean Gateway Platform" - care vizează valorificarea poziţiei geografice competitive a României, ca important centru de producţie, asamblare, comerţ şi logistică din Balcani şi regiunea Mării Negre, prin direcţionarea cu precădere a fluxurilor de mărfuri dinspre Orient spre Europa, prin culoarele pan-europene 4, 7 şi 9, res-pectiv folosirea portului Constanţa şi a fluviului Dunărea.

    240 de companii cu capital arab activau, anul trecut, la noi

    Excelenţa Sa Yacub Yousif Al Hosani, Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România, ne-a declarat, anul trecut, într-un interviu: "În demersul de asigurare a unui mediu atractiv pentru investiţii, am făcut paşi de succes în ratificarea mai multor acorduri de promovare şi protejare a investiţiilor şi în vederea evitării dublei taxări, cu numeroase ţări, inclusiv cu România. Aşadar, statul nostru a semnat acorduri de cooperare comercială şi economică cu mai multe ţări din întreaga lume, în baza cărora a creat bazele legale ale cooperării economice şi comerciale. România este unul dintre partenerii noştri cu care am semnat, cu mai mult de 15 ani în urmă, Acordul pentru Promovarea şi Protejarea Reciprocă a Investiţiilor şi Acordul pentru Cooperare Economică, Comercială şi Tehnică. Aş spune că relaţiile comerciale au evoluat bine în ultimul an, dar mai este loc pentru îmbunătăţire".

    Potrivit Excelenţei Sale, anul trecut, circa 240 de companii cu capital arab operau în România. Cea mai importantă prezenţă de afaceri din Emirate este DP-World Constanţa/SC Constanţa South Container Terminal SRL. Alte investiţii arabe în ţara noastră sunt în domeniile imobiliar, farmaceutic, materiale de construcţii, agricultură, turism şi transporturi.

    Există interes din partea sectorului de afaceri emiratez pentru a investi în România, în următoarele sectoare: transport aerian, turism şi servicii, servicii financiar-bancare, agri-cultură şi infrastructură.

    Contracte România-EAU, finalizate sau în derulare

    - Construirea a patru rezervoare de apă, cu un volum de 46.000 de galoane fiecare, a unei staţii de pompare şi a conductelor aferente, de către "Rompetrol" SA şi "Industrialexport" SA, în valoare de circa 9 milioane de dolari;

    - Cooperare în domeniul forajelor, cu SOFAR SA;

    - Asistenţă tehnică în sectorul construcţiilor, acordată de "Uzinexportimport" SA;

    - Execuţie linii electrice şi staţii de transformare, de către "Electromontaj" SA;

    - Diverse lucrări de construcţii industriale executate de "PetroConst" Constanţa;

    - Construcţie spital în localitatea Al Ain, realizată de "Energoconstrucţia" SA;

    - Lucrări de întreţinere echipamente în domeniul petrolier, executate de "Upetrom" SA;

    - Consultanţă în construcţii şi arhitectură, acordată de "Romconsult" SA;

    - Modernizarea a 25 de elicoptere PUMA, de către I.A.R.;

    - Asistenţă tehnică pentru flota de elicoptere PUMA - I.A.R. Ghimbav;

    - Informatizarea sistemului de învăţământ secundar din EAU, de către SIVECO SA;

    - Lucrări de constructii montaj în domeniul transportului şi distribuţiei de gazelor, prin CIPROM Ploieşti, "Schela Foraj" Tîrgu Mureş şi "Comoti" SA Bucureşti;

    - Implementarea conţinutului educaţional interactiv AcL pentru învăţământul preuniversitar din EAU;

    - Managementul noului terminal pentru operare containere din portul Constanţa, de firma emirateză "Dubai Ports".

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. daca este adevarat, nu o stire manipulatoare, este una din vestle cele mai bune, cu cat recastigam fostele piete detinute pana in 1990 si nu numai, si, parasim "zona euro" spre care am fost "teleghidati" murdar, mizerabil de murdar de catre "sarlatanii si mituitii" politicieni romani, cu atat ma bine, asta inseamna "drumul spre prosperitate", nu dependenta de "un vest european" care isi "protejeaza propria bunastare" considerand restul, o sursa de profit si venit pentru interesele lor ! .

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb