Lucian Croitoru , BNR : Evitarea aterizarii fortate a economiei de Guvern

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Politică / 2 septembrie 2008

Evitarea aterizarii fortate a economiei de Guvern

Creşterea economică de 8,8% din prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2007 se reflectă în presiunile inflaţioniste care vor apărea, întrucât este o creştere peste capacitatea de producţie a ţării noastre, susţine Lucian Croitoru, consilier al Băncii Naţionale. Domnia sa a mai menţionat că aceste presiuni reflectă, în mod clar, o supraîncălzire a economiei, iar BNR a avut dreptate când a majorat dobânda de politică monetară la 10,25%, peste aşteptările pieţei. Creşterea economică nu se va perpetua la nesfârşit, este posibil să şi scadă foarte repede, ne-a declarat domnia sa, explicând că această evoluţie se datorează şi efectului de bază al agriculturii.

Domnul Croitoru a declarat că economia îşi va tempera creşterea în anul 2009, marea luptă fiind evitarea aterizării forţate a economiei. "Guvernul este cel de care depinde evitarea acestui fenomen, mai exact cheltuielile guvernamentale care se realizează în perioada electorală", ne-a declarat domnia sa.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de afaceri din România, consideră că evoluţia economiei nu poate decât să-i bucure pe investitori, dar problema o reprezintă menţinerea acestei creşteri economice şi în anul următor.

În ceea ce priveşte structura investiţiilor în domeniul construcţiilor, domnia sa consideră că nu vor avea loc modificări structurale, ci eventual scăderi ale investiţiilor în domeniul rezidenţial.

În primul semestru al acestui an, ţara noastră a înregistrat o creştere economică cu 8,8% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, produsul intern brut (PIB) fiind de 195,7 miliarde lei (53,33 miliarde euro), indică datele Institului Naţional de Statistică (INS). Creşterea economică pentru trimestrul al doilea a fost de 9,3%, în timp ce în primul trimestru aceasta a avut un avans de 8,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2007, potrivit aceloraşi date ale INS.

Această evoluţie surprinde analiştii economici care se aşteptau la o creştere între 8 şi 8,5%, în timp ce Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a declarat recent că, potrivit datelor preliminare, avansul economiei în trimestul al doilea a fost de 8,9%, iar în primul semestru de 8,6%.

Investiţiile nete realizate în economia naţională în semestrul întâi au crescut cu 31,8% comparativ cu acelaşi semestru din 2007, ajungând la 32,4 miliarde lei (8,84 miliarde euro), informează INS printr-un comunicat. Potrivit datelor Institutlui Naţional de Statistică privind investiţiile pe activităţi ale economiei naţionale, cel mai mare avans s-a înregistrat în industie (36,3%), urmat de comerţ/servicii (28,3%), respectiv construcţii (20,5%).

Ramurile preponderente în care s-au realizat investiţii sunt: industrie (36,3%), construcţii (20,5%), comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor şi a bunurilor personale, transport, depozitare şi comunicaţii, administraţie publică, informează comunicatul INS.

Construcţiile noi au avansat cu 33,9% faţă de primul semestru din 2007, având o pondere de 48,9% din totalul investiţilor în economia ţării noastre, ajungând la 15,8 miliarde lei, potrivit INS. Acelaşi comunicat informează că investiţiile în utilaje, inclusiv în mijloace de transport, au reprezentat 45,4% din totalul investiţiilor din semestru I, însumând 14,73 miliarde lei, cu 28,2% mai mult decât în primele şase luni din 2007.

Andreea Arăboaei

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca s-ar privi la nivel macro problema reducerilor de energie prin programe de sprijinire (ex. scutire de impozite ,deduceri tva, ajutoare pentru .., sau credite subventionate etc.) a lucrarilor de izolatii termice la blocuri sau locuinte , prin racordarea consumatorilor din reteaua de termoficare in sistem de contorizare indivduala (ca exista si asa ceva in afara de repartitoare). Cum nu ar fi ca ca zgrie norii ce se construiesc sau multimea de blocuri ce exista sa fie echipate pe suprafetele expuse la soare cu celule fotovoltaice (eventual construite in fabrici din tara, )si a caror functionare

    sa se concretizeze prin reducerea cheltuielor ,efectuate iarna cu incalzirea si chiar vara cu racirea ?...  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb