LUCIAN CROITORU DESPRE LIMITAREA CREDITĂRII SUBSIDIARELOR: "Vor exista implicaţii recesioniste şi în zona euro"

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 noiembrie 2011

"Vor exista implicaţii recesioniste şi în zona euro"

Analiştii: Va fi greu ca statul să-şi găsească finanţare

Posibilitatea ca Grecia, Franţa şi Italia să limiteze creditarea subsidiarelor din Europa de Est, aşa cum se arată într-un raport al agenţiei financiare "Moody's", este un exerciţiu intelectual, deoarece aceste ţări nu au anunţat în mod oficial acest lucru, ne-a declarat Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).

Domnia sa a adăugat că dacă totuşi se va ajunge la o asemenea situaţie, procesul nu se va putea face pe termen scurt, ci pe termen mai lung. În plus, limitarea creditării subsidiarelor va avea implicaţii recesioniste nu doar în Europa Centrală şi de Est, dar şi în zona euro, deoarece şi băncile mamă vor avea de suferit la rândul lor, potrivit lui Lucian Croitoru.

De asemenea, posibilitatea stopării finanţărilor băncilor mamă către subsidiarele locale nu implică ideea de menţinere a expunerii în ţările din Europa de Est, anunţată pe 3-4 noiembrie, ne-a precizat consilierul Guvernatorului BNR. Domnia sa a adăugat că este de urmărit de ce restricţia băncilor mamă se limitează la depozitele subsidiarelor şi nu include şi capitalurile.

Anunţul Austriei privind limitarea creditării subsidiarelor bancare din estul Europei ar putea fi urmate de alte ţări, precum Grecia, Franţa şi Italia, care vor susţine orientarea către împrumuturi în monedă locală, cea mai rapidă schimbare fiind aşteptată în Ungaria, România şi Bulgaria, potrivit al unui raport al "Moody's".

"Ne aşteptăm ca băncile din Ungaria, România şi Bulgaria să necesite cea mai rapidă schimbare a modelelor de afaceri, întrucât au o dependenţă mai mare de finanţare în valută de la grupurile-mamă. Moody's anticipează că noile reglementări ar putea creşte competiţia pentru depozitele în monedă locală în aceste ţări, reducând marjele nete din dobânzi prin costuri de finanţare mai ridicate", potrivit analiştilor agenţiei de rating.

Dragoş Cabat: "Va fi greu ca statul să îşi găsească finanţare în viitor"

Analiştii sunt de părere că, dacă băncile mamă vor limita creditarea către subsidiarele locale, vor exista probleme în privinţa finanţării statului.

Era normal ca Grecia, Franţa şi Italia să urmeze modelul Austriei, ne-a declarat analistul Dragoş Cabat. Efectul se va transpune în limitarea creditării în valută de acum înainte, potrivit domniei sale.

"Este posibil să fie scoşi şi bani din ţară", ne-a declarat Dragoş Cabat.

În contextul în care BNR a introdus şi un regulament pentru limitarea creditării în valută, împrumuturile în valută vor fi foarte rare, potrivit analis-tului economic. Mai există totuşi posibilitatea ca leul să fie volatil, iar clienţii să îşi ţină depozitele în valută, a adăugat Dragoş Cabat.

O altă consecinţă pe care ar putea-o avea oprirea finanţării băncilor mamă către subsidiarele locale este reprezentată de sumele mai mici pe care le poate accesa statul în viitor, ne-a precizat Dragoş Cabat.

"Va fi greu ca statul să îşi găsească finanţare în viitor, fiind un pic mai complicat", potrivit domniei sale.

Aurelian Dochia: "Statul nu va avea de unde să obţină finanţare la costurile aşteptate"

Aurelian Dochia, analist economic, ne-a declarat că ar putea să existe o problemă cu creditarea pentru bugetul public.

Domnia sa ne-a precizat: "În 2012 statul va avea nevoie de bani pentru finanţarea şi refinanţarea datoriilor, iar costul este foarte important. Nu sunt optimist cu privire la costul împrumuturilor. Statul nu va avea de unde să obţină finanţare la costurile aşteptate".

Analistul economic ne-a declarat că temerile cu privire la faptul că Grecia, Franţa şi Italia ar putea să limiteze creditarea subsidiarelor pot fi oarecum exagerate.

Aurelian Dochia a adăugat: "Aşa cum au subliniat austriecii, piaţa românească este foarte interesantă pentru băncile străine. Cu excepţia Greciei, care se află într-o situaţie foarte proastă, nu văd de ce Societe Generale ar părăsi o piaţă în care i-a mers foarte bine".

Analistul economic ne-a precizat că nu trebuie să ne iluzionăm că vom avea intrări de fonduri ca în 2008, care au dus la dezechilibrele economice ulterioare. Îngrijorarea este legată în continuare de intrările de capital, deoarece nu putem să ne aşteptăm la astfel de intrări la fel de mari ca în 2008, ci trebuie să ne bazăm pe economisiri domestice, potrivit domniei sale.

Dacă totuşi băncile mamă vor hotărî să oprească finanţarea către subsidiarele de la noi, atunci costurile creditării vor creşte, această tendinţă concretizându-se deja pe plan european.

Banca Naţională a Austriei a emis săptămâna trecută o serie de instrucţiuni prin care condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeană pentru Investiţii.

Astfel, susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure că raportul dintre noile împrumuturi şi refinanţarea locală (raportul dintre credite şi depozite incluzând refinanţarea locală) să nu depăşească 110%, ceea ce echivalează cu posibilitatea de a finanţa cu un euro o sucursală dacă aceasta atrage 10 euro din piaţa locală.

Instrucţiunile de la Banca Austriei limitează capacitatea subsidiarelor de a se dezvolta pe pieţele din Europa Centrală şi de Sud-Est şi vor constrânge contribuţia acestora la creştere economică, conducând probabil la o profitabilitate mai scăzută.

Noua abordare a băncii centrale de la Viena trebuie să reducă riscurile pentru Austria, eventual chiar cu costul încetinirii creşterii economice din regiune. Pe termen lung, impactul asupra sistemelor financiare din regiune va fi pozitiv prin stabilizarea bazei de finanţare, însă limitarea creditării ar putea lovi ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est într-o fază critică de vulnerabilitate a economiei europene, notează "Moody's".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb