Lucrările la şoseaua de centură a Iaşiului vor începe la toamnă

Doru Mocanu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 15 mai 2007

Lucrările la şoseaua de centură a Iaşiului vor începe la toamnă

Execuţia şoselei de centură a Iaşiului va începe în toamnă, iar Guvernul a alocat deja fonduri de 39 de milioane de euro în acest sens, a anunţat deputatul liberal ieşean, Relu Fenechiu. Însă, potrivit schiţei de traseu prezentată de Fenechiu, este vorba de o variantă restrânsă a proiectului şoselei de centură a Iaşiului, pentru care se aştepta începerea finanţării în acest an.

Deputatul Fenechiu susţine că aceas­tă şosea ar urma să pornească de la postul de control al poliţiei din Păcurari, de pe DN 28, şi să traverseze şesul Ba­hluiului până în apropierea satelor Uricani şi Găureni, comuna Miroslava. În continuare, şoseaua se va suprapune peste strada Cicoare, şoseaua Galata, şoseaua Tudor Neculai, urmând să facă joncţiunea cu DN 24 prin Bulevardul Poitiers. Neajunsul acestei variante este că nu va putea rezolva problema tranzitului maşinilor grele prin Iaşi, oferind doar posibilitatea ca autoturis­mele care se îndreaptă spre oraş pe DN 28 să evite intrarea în Iaşi prin Păcurari.

Relu Fenechiu a declarat: "Această variantă a şoselei este una urgentă, deoarece acum toţi investitorii sunt interesaţi de zona de la ieşirea din Păcurari, în timp ce şesul Bahluiului, deşi reprezintă circa 10% din suprafaţa Iaşiului, rămâne neexploatat. Ca atare, este necesar ca Primăria Iaşi să realizeze un Plan Urbanistic Zonal pentru şesul Bahluiului, pentru a nu risca o dezvoltare strict pe traseul şoselei de centură". Domnia sa a adăugat că, după construirea acestei ocolitoare, pasul următor ar fi începerea lucrărilor la varianta finală a şoselei, cea care ar trece prin localitatea Miroslava.

În replică, senatorul democrat ieşean Dan Cârlan, a apreciat că scurtarea şoselei de centură este un eşec pentru Iaşi. Domnia sa acuză: "Strategia aleasă iniţial de Ministerul Transporturilor, când acesta era condus de minis­trul Berceanu, prevedea construirea unei şosele de centură prin Miroslava. Valoarea investiţiei a fost apreciată la 52 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării sumei până la 70 milioane de euro. Acest traseu scurt este fie un eşec, fie urmăreşte interese private".

Potrivit proiectului prezentat la finalul anului trecut de către oficiali ai Ministerului Transporturilor, se avea în vedere o şosea de centură în lungime de 24 km, la care se adăugau alţi 7,8 km reprezentând drum de legătură, des­tinat traficului uşor. Astfel, şoseaua începea de pe drumul Iaşi - Târgu Frumos, după postul de control al Poliţiei din zona Păcurari, apoi traversa Bahluiul, printr-un pasaj peste râu. La baza Dealului Miroslava, traseul se despărţea în două şosele, din care una destinată maşinilor mari, iar alta autovehiculelor uşoare. Maşinile grele ocoleau complet Iaşiul, intrând în oraş pe la baza Dealului Cetăţuia, pe Poitiers, şi continuând pe acesta până la intersecţia cu drumul naţional spre Vaslui, după podul Bucium. Porţiunea destinată traficului uşor începea de la baza Dealului Miroslava, după postul de control al Poliţiei, traversa şesul Bahluiului, urmând apoi un traseu care conducea la intrarea în Iaşi pe strada Cicoarei, apoi pe malul pârâului Nicolina până la podul de pe Calea Galata, urmându-şi traseul apoi pe B-dul Poitiers, până la intersecţia de la Podul Bucium.

Aşadar, harta prezentată de deputatul Fenechiu se suprapune în linii mari peste porţiunea destinată traficului uşor, din proiectul iniţial. Conform recentelor declaraţii ale lui Fenechiu, însă, pentru varianta susţinută până de curând de democraţi nu există nici măcar un proiect tehnic, fără a mai fi luată în discuţie sursa de finanţare. Singura certitudine este disponibilitatea Ministerului Finanţelor de a aloca în acest an, o primă tranşă de 10 milioane de euro pentru şoseaua de centură a Iaşiului, din Fondul pentru Dezvoltare rezultat din privatizări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb