LUDOVIC ORBAN: ''Recomandarea mea către cetăţeni este să respecte regulile în vigoare şi să nu ţină cont de decizia CCR''

G.U.
Politică / 4 iulie 2020

''Recomandarea mea către cetăţeni este să respecte regulile în vigoare şi să nu ţină cont de decizia CCR''

Premierul Ludovic Orban, a îndemnat românii să respecte regulile şi să nu ţină cont de decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) - potrivit căreia izolarea şi carantina încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale - în cazul unui contact cu un pacient infectat cu COVID - 19. Orban a mai declarat că ar propune prelungirea stării de alertă, având în vedere numărul mare de cazuri noi, dar că obiectivul Guvernului este de a nu mai introduce restricţii pe viitor, conform News.ro.

"Prima consecinţă este că pacienţi pot fi externaţi la cerere şi a doua decizie a CCR este că nu mai putem aplica măsura carantinării, izolării la domiciliu. De exemplu, un pacient nu poate fi oprit, dacă vrea să fie externat, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR şi nici nu intră la izolare la domiciliu, deci CCR a decis că o persoană care este infectată cu Covid poate să circule liberă, fără niciun fel de măsură de restricţie, lipsind autorităţile de a lua astfel de măsuri luate la nivel mondial. S-au legat de faptul că aceste condiţii de izolare, carantinare şi măsurile legate pacienţi sunt incluse într-un ordin de ministru şi nu printr-o lege adoptată de Parlament. Păi noi avem o lege, Legea 55 privind starea de alertă care ne furnizează baza pentru legislaţia secundară. CCR nu este la prima decizie care zădărniceşte eforturile noastre de a apăra sănătatea cetăţenilor. Vă aduc aminte că între starea de urgenţă şi starea de alertă practic a anulat toate amenzile şi a interzis autorităţilor să dea amenzi. După ce am văzut decizia CCR deja am structurat o lege, e o echipă comună a Ministerului Sănătăţii, Ministerului Justiţiei, Ministerului de Interne, cu componenta de IGSU care lucrează la un proiect de lege. Când este gata, convoc şefdinţă de guvern, luni, cel târziu marţi. Recomandarea mea către cetăţeni este să respecte regulile în vigoare. Izolarea, atâta timp cât ai fost în contact cu o persoană intoxicată, e posibil să fii infectat, recomandarea este să stea în izolare la domiciliu. Aceasta este recomandarea mea personală, să nu ţină cont de decizia CCR şi să stea izolaţi", a declarat Orban.

Orban a subliniat că numărul mare de cazuri este consecinţa măsurilor de relaxare.

"Unii oameni sunt corecţi, respectă regulile. Cei care nu respectă regulile, trebuie determinaţi să respecte regulile

Virusul există, el se respândesşte, avem peste 400 de cazuri, acest lucru arată că lucrurile contină şi pentru a evita îmbolnăvirea este necesară respectarea regulilor. (...) Creşterea numărului de cazuri este rezultatul măsurilor de relaxare pentru căla fiecare măsură de relaxare au crescut interacţiunile între oameni. Problema pe care am avut-o, inclusiv în starea de alertă, vă aduc aminte că am fost amenzinţaţi de liderii politici că nu vor vota starea de alertă, oamenii au fost încurajaţi să nu respecte regulile", a declarat Orban.

Premierul a mai arătat că 85 la sută din terase respectă regulile, dar că în cluburi nu se mai respectă nimic.

"În privinţa teraselor, 85% respectă regulile. Ce se petrece noaptea în terase care au şi activitate de tip club, oamenii intră într-o atmosferă de petrecere şi nu mai respectă regulile. Va exista o strategie pe care am pus-o la punct, să atacăm zonele unde avem informaţii. Formăm echipe mixte ca să putem avea o forţă mai mare. În ceea ce priveşte localurile, pot fă făcute controale de Poliţie, ANSVSA şi ANPC. Sunt anumite situaţii în care se pot supenda autorizaţii", a declarat Orban.

Întrebat dacă va fi prelungită starea de alertă, Orban a declarat că personal ar prelungi această stare.

"După numărul de cazuri din ultimele zile, dacă astăzi ar trebui să iau decizia pentru mâine, după numărul de cazuri, aş propune prelungirea stării de alertă şi aş decide prelungirea stării de alertă. Vedem până în data de 15 care va fi evoluţia, rămân, totuşi încrezător, optimis, fac apel la oameni să nu asculte glasurile de sirenă care îi instigă să creadă că acest virus nu există", a mai declarat Orban.

Prim-ministrul a subliniat că în priviţa stocurilor de materiale medicale, situaţia s-a schimbat radical de la izbucnirea pandemiei, dar el a mai spus şi că încă ne aflăm în valul unu al pandemiei..

"Situaţia s-a schimbat radical. În momentul izbucnirii crizei, în România nu se producea nimic. Special în perioada stării de urgenţă şi ulterior am mandatat instituţiile pe certificare din subordinea Ministerului apărării, să de avize, să de acertificări pentru producătorii care vor să producă aceste componente. au fost acreditate 26 de firme pentru măşti, 60 pt producerea de combinezoane. acum avem capacitatea de a produce.Acum trebuie să găsim soluţia ca producătorii să îşi găseacă piaţă de desfacere (...) Suntem în valul unu. Predicţiile făcute sunt unele care nu s-au putit anticipa pentru că nu se cunoaşte foarte multe despre acest virus. Noi ce am făcut, am aplatizat curba de infectare. Gândiţi-vă că România este o ţară unde 4 milioane de români lucrează în alte ţări unde a existat cel mai mare nivel de infectare nouă ne-au venit din aceste ţări 1,7 milioane de oameni. La noi a fost unrisc foarte mare", a mai declarat Orban.

Premierul Ludovic Orban a mai spus şi că obiectivul Guvernului este de a nu mai impune vreo restricţie.

"Obiectivul nostru este să nu revenim cu nicio măsură de restricţie, în măsura în care oamenii respectă recomandările", a declarat Orban.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. primul ministru recunoaste singur ca sintem oblgati sa purtam masca pentru ca sa avem piata de desfacere la ce se produce in tara amenintindu-ne practic ca daca nu cumparam suficiente masti revenim iar la starea de urgemta , era in deplinatatea facultatilor mintale cins a spus asta ? inmultirea cazurilor de asa zise infectari apar pentru ca vezi doamne populatia nu respecta obligatiile ,nu recomandarea, de a purta masca adica de a cumpara , cum asta este o afacere in care tre sa iasa un cistig cine ar avea interesul sa revenim la starea de normalitate? pai cam nimeni din cei care au interese in aceasta zona mai ales daca sint din cei care ne ameninta zilnic si atunci se poate presupune ca putem sta asa pe termen nedeterminat iar in acest scop sint mobilizate forte de ordine , somnul natiuniii naste monstri

    me-a spus ca este si un innestitor prost cind a facut atita capacitate de productie la ceva ce nu se vinde de cit se produce si acuma noi sintem obligati sa platim pentru asta , despre virus nu trebuia sa se pomeneasca nimic si era mult mai bine oameni fara minte ce sinteti dar care sinteti la conducere , ori sinteti prosti ori rauvoitori, am vazut ca s-a spus ca le era frica ca sistemul de sanatate sa nu fie coplesit , pe bune? daca nu sint in stare sa gestioneze acest fleac nu au ce cauta la conducere 

    1. E clar ca au un stoc mare de masti care au ramas nevandute, de asta insista cu masurile totalitare.

      Numai ca poporul roman, s-a prins de abuz (are experienta statului totalitar comunist) si isi vede de drumul lui lasandu-i pe acesti dubiosi cu stocul de masti si cu pierderea.  

    bai nene Orban

    acu,m chiar ai dat cu mucii in fasole 

    cum poti sa indemni sa nu se respecte deciziile CCR 

    e ca si cu ai indemna la anarhie

    esti cu capul? 

    Afirmatia lui Sica prin care cere romanilor sa incalce deciziile CCR, este de puscarie pe termen lung si arata clar, ca lui Sica i s-a urcat alcoolul la cap, ceea ce inseamna ca el are nevoie urgenta de 4 pereti si o usa cu gratii, unde sa se racoreasca!

    1. E gandirea lu Iohannis. Pentru astia CCR-ul e bun numai cand e de partea lor si a intereselor straine (statul paralel) care conduc Romania. Cum apare in discutie interesul cetateanului.. cum se pun contra.

      Da, dar vezi tu Cristian, daca Plavanul i-ar cere lui Sica sa se arunce de la etaj(ca oricum e inutil, nefiind bun de nimic), crezi ca Sica ar face-o? Eu sunt convins ca nu, chiar daca el e cam tot timpul manga! Asa stau lucrurile si cu instigarea la nerespectarea deciziilor CCR!

      cine sa le faca dosare ca justitie este pe statul lor de plata, au facut atatea magarii....

      ba ar comite fapta pt ca ar fi pusa pe seama altora si ar deveni erou national sanctifica!

    bravo orban atunci noi am fost prostii prostilor ca noi am ascultat si am stat in puscarie am purtat si purtam masti si ascultam de toate abreatiile voastre,demisia hotilor si dictatorilor

    Tre sa fii idot ca om, ca sa asculti de sfaturile si recomandarile lui Orban cand iesi pe strada si sa uiti de conditia ta fundamentala de om liber, lasandu-ti liberul arbitru in mana statului.

    Obiectivul Guvernului de a nu impune vreo restrictie libertatilor umane este de fapt o OBLIGATIE prevazuta de legea fundamentala. Cu drepturile si libertatile umane nu se poate face negotz la drumul mare, ele nu pot fi obiect de negociere cu Guvernu. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb