Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a afirmat că au fost puncte de vedere exprimate de unii miniştri în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei, însă a cerut ca lucrurile să nu fie prezentate într-o lumină polemică. Liderul PNL a adăugat că aceste modificări trebuie să fie adoptate prin dezbatere parlamentară, iar forma finală să fie un consens între formaţiunile care alcătuiesc coaliţia de guvernare, informează news.ro.
"Este nevoie ca proiectele de modificare a legilor justiţiei să fie realizate cu o dezbatere cât mai amplă şi cu contribuţia tuturor specialiştilor care pot să aibă un punct de vedere şi evident, în primul rând a specialiştilor din cadrul formaţiunilor din coaliţia de guvernare. Proiectul de lege este supus unei îmbunătăţiri, unei analize şi unei dezbateri la care vor participa specialişti ddin cadrul formaţiunilor coaliţiei, astfel încât forma care rezultă să fie un consens politic între toate formaţiunile din coaliţie. Nu vreau să intru pe niciun aspect de fond. Evident faţă de forma actuală care e transmisă pe circuitul de avizare, toţi acei specialişti pe care îi avem noi sau în care avem încredere noi în ei şi vor prezenta puncte de vedere şi vom ajunge la o formă mai bună, care să reflecte cu adevărat viziunea noastră asupra evoluţiei sistemului de justiţie din România", a declarat Ludovic Orban marţi la Parlament.
Întrebat dacă în şedinţa liberalilor au fost miniştri care au prezentat poziţii critice faţă de modificarea legilor justiţiei, Orban a răspuns: "Nu poziţii critice. Şi-au prezentat anumite puncte de vedere care de altfel sunt cuprinse şi în punctele de vedere pe care le vor da ca miniştri din partea ministerelor care sunt pe circuitul de avizare".
"Aş vrea să nu prezentaţi această chestiune ca pe una polemică. Eu cred că lucrurile sunt foarte limpezi. Toată lumea a înţeles că aceste modificări trebuie să se adopte prin procedura dezbaterii parlamentare şi pentru ca majoritatea care constituie coaliţia să poată să adopte proiectele de lege, ele trebuie să fie dezbătute, analizate şi să fie adusă într-o formă care să coincidă cu punctele de vedere comune", a mai explicat Orban.
Chestionat dacă ar trebui Poliţia judiciară să rămână la MAI, cum este în prezent, sau să fie transferată la Ministerul Justiţiei, aşa cum prevede programul de guvernare, preşedintele Camerei a spus: "Poliţia judiciară ca şi componentă a Poliţiei trebuie să acţioneze în cadrul institutional, ierarhic, în cadrul Poliţiei. Orice altă formă care poate să genereze o percepţie că îşi pierd lanţurile de comandă poate să afecteze funcţionarea. Nu are nicio legătură cu dosarele care sunt practic instrumentate de procurori, care evident se sprijină pe poliţişti de la Poliţia judiciară, dar decizia de întocmire a unui dosar, toată conducerea instrumentării, o fac procurorii",
Ministrul Justiţiei Stelian Ion a explicat că nu există niciun conflict cu Ludovic Orban privind proiectul pentru modificarea legilor justiţiei, iar în Guvern a fost semnat un memorandum prin care toată lumea s-a obligat să trimite legile către Parlament până la finalul lunii aprilie. El a menţionat că proiectul de modificare a Legilor justiţiei are la bază viziunea guvernării anterioare, adică provine de la PNL.
La rândul său, vicepremierul Dan Barna a precizat că ministrul Justiţiei Stelian Ion va avea zilele următoare, la sediul ministerului, consultări cu reprezentanţii fiecărui partid de coaliţie. El a adăugat că trebuie să existe un acord în coaliţie privind modificarea legilor justiţiei, potrivit news.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2021, 18:46)
Numai de justite s au ocupat de la alegeri,cred ca trebuie sa dea repede legi sa scape la cat au furat pe timp de pandemie