Lukoil şi Total vor exploata şisturi bituminoase la zăcământul Bajenov

E.D.
Companii #Energie / 23 mai 2014

Al doilea grup energetic al Rusiei, Lukoil, şi gigantul petrolier francez Total au ajuns la un acord, vineri, pentru înfiinţarea unei societăţi mixte care va explora zăcământul de şisturi bituminoase Bajenov (Rusia), transmite Reuters.

Acordul, care a fost semnat la Forumul economic internaţional de la St. Petersburg, prevede dezvoltarea unor zăcăminte din Siberia ale căror rezerve sunt estimate la 500 milioane de barili, a declarat şeful Lukoil, Vagit Alekperov.

Total a anunţat, într-o declaraţie a oficialilor, că studiile seismice vor începe în acest an, iar forările pentru explorare vor urma în 2015. Afacerea finalizează un acord preliminar semnat în decembrie anul trecut.

"Intrarea Total în explorarea zăcământului Bajenov, unul dintre cele mai mari zăcăminte de şisturi bituminoase, consolidează poziţia noastră în explorarea hidrocarburilor neconvenţionale, unde compania are o experienţă semnificativă", a declarat şeful Total, Christophe de Margerie.

Până în 2020, compania franceză speră să obţină cea mai mare parte a producţiei de ţiţei şi gaze naturale din Rusia şi a anunţat că intenţionează să rămână în regiune în ciuda tensiunilor cu Ucraina.

Total se alătură astfel marilor companii petroliere ExxonMobil, Statoil şi Royal Dutch Shell în dezvoltarea unor zăcăminte de şisturi bituminoase din Rusia.

Departamentul Energiei din SUA estimează că posibilele resurse de şisturi bituminoase ale Rusiei se ridică la 75 miliarde de barili, depăşindu-le cu mult pe cele deţinute de Statele Unite (peste 58 miliarde de barili), în prezent liderul mondial în producţia de şisturi bituminoase.

Compania Total este deja prezent în Rusia, unde deţine o participaţie de 16% în Novatek, cel mai mare producător de gaze naturale după Gazprom.

Analiştii de la Merrill Lynch susţin că zăcământul de la Bajenov ar putea pompa 500.000 de barili pe zi - aproximativ 5% din producţia curentă a Rusiei - şi ar putea aduce guvernului şapte miliarde de dolari în venituri fiscale anuale.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb