Lula da Silva a condamnat agresiunea rusă, după ce cu doar o zi înainte blamase Ucraina

D.T.
Internaţional / 19 aprilie 2023

Lula da Silva a condamnat agresiunea rusă, după ce cu doar o zi înainte blamase Ucraina

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a denunţat ieri seară, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, "încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei" de către Rusia, după ce fusese criticat dur pentru comentariile pe care le-a făcut în weekend cu privire la invazia Rusiei în această ţară, conform G4Media.

Cu toate acestea, liderul de stânga şi-a reiterat apelul la mediere în conflictul care a început în februarie 2022. "În timp ce guvernul meu condamnă încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, noi susţinem o soluţie politică negociată a conflictului", a declarat Lula într-un discurs după întâlnirea sa cu preşedintele român Klaus Iohannis.

Liderul brazilian a explicat că i-a exprimat lui Iohannis "îngrijorarea" faţă de "consecinţele globale" ale războiului "în ceea ce priveşte securitatea alimentară şi energetică, în special în cele mai sărace regiuni ale planetei".

Reamintim că în weekend Lula inflamase relaţiile internaţionale cu remarci care învinovăţeau Ucraina pentru rolul său în război, afirmând că acesta a fost cauzat de "deciziile luate de două ţări". De asemenea, el criticase Statele Unite şi Europa pentru că au "contribuit" la ostilităţi prin furnizarea de arme Ucrainei.

Comentariile din week-end ale preşedintelui brazilian, urmate luni de o vizită a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, au stârnit un val de proteste din partea Ucrainei, a SUA şi a aliaţilor lor. Într-o postare pe Facebook, ieri, Oleg Nikolenko, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, i-a cerut lui Lula să viziteze ţara devastată de război "pentru a înţelege cauzele reale şi esenţa agresiunii ruseşti şi consecinţele acesteia pentru securitatea globală".

"Ucraina urmăreşte cu interes eforturile preşedintelui Braziliei de a găsi o soluţie pentru a pune capăt războiului", a scris Nikolenko. "În acelaşi timp, o abordare care pune victima şi agresorul pe aceeaşi scară" nu "corespunde stării reale a lucrurilor".

După întâlnirea cu Iohannis, Lula da Silva a făcut un pas înapoi şi a condamnat încălcarea de către Rusia a integrităţii teritoriale a Ucrainei.

De altfel, preşedintele Iohannis, aflat în vizită oficială în Brazilia, a declarat că i-a prezentat preşedintelului Lula da Silva situaţia din Ucraina şi a dat asigurări că România nu va înceta să sprijine această ţară, cu care avem cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene şi ale NATO.

"Mesajul României, ca stat vecin şi cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene şi ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic şi trebuie înţeles de partenerii noştri: oricât ar încerca Moscova să îşi justifice acţiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei şi a încercat să îi anuleze independenţa, încălcând inclusiv Carta ONU. Ucraina este victima agresiunii ruse. Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecinţa directă a acţiunii sale, contrară dreptului internaţional. Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea şi pentru a câştiga acest război de eliberare a ţării", a spus Iohannis în declaraţia de presă după întâlnirea cu omologul său brazilian.

La rândul său, preşedintele Lula da Silva a declarat la finalul întâlnirii cu Iohannis că "în timp ce Guvernul meu condamnă violarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, suntem în favoarea unei soluţii politice negociate pentru conflict. Am vorbit despre preocuparea noastră cu privire la efectele războiului care extrapolează continentul european. Am reiterat preocuparea mea asupra consecinţelor globale ale conflictului, mai ales în materie de securitate alimentară, economică şi energetică în special asupra regiunilor cele mai sărace ale planetei. Trebuie să creăm urgent un grup de ţări care să se aşeze la masă şi care să discute cu Rusia ca să găsim pacea".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. CE i s-a promis de si-a schimbat opinia CHIAR a doua zi?

    De-aia s-a dus Johannis in Brazilia.Ati vazut ce convingator este?Atat de convingator incat poate sa ramana acolo!Nicio paguba,din contra.

    1. Sa conduci tu neispravitule Romania,ca te pricepi numai la postari absurde!!

    Ce nu face omul ptr. un ban in plus

    e cam ciudat lula asta , se tot invartea in jurul lui johanis sa-l ameteasca

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb