Tensiunile din Partidul Naţional Liberal (PNL), aflat la guvernare, au început să împartă taberele în interiorul acestuia. Lupta pentru putere poate provoca în acelaşi timp scindarea formaţiunii, fapt ce face ca partidele de opoziţie să îşi frece palmele mulţumite, chiar dacă această posibilă criză politică poate afecta procesul de integrare în Uniunea Europeană.
Mona Muscă, Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan condamnă "suburbanul", "lipsa de orizont", "spoiala" şi "neprofesionalismul" din PNL, şi au ca principal obiectiv relansarea partidului şi scoaterea aces-tuia din perimetrul procentului "îngrijorător" de 13% în sondaje. Domniile lor consideră că "partidul se află într-o situaţie gravă" şi contestă vehement actuala conducere, care nu şi-a respectat promisiunile electorale, nu este competentă şi anulează dreptul la opinie al membrilor. "Ne dorim o nouă solidaritate în PNL, dar nu o solidaritate de gaşcă contrară interesului public, ci bazată pe valori", a spus Valeriu Stoica, fost preşedinte al PNL.
Domnia sa este de părere că "adevărul din PNL a fost acoperit cu masca neprofesionalis-mului când a fost propusă retragerea trupelor din Irak şi cu suspendarea democraţiei interne, prin decimarea organizaţiei regionale Prahova, amâ-narea alegerilor din Brăila şi invalidarea alegerilor din Arad". Valeriu Stoica: "Îmi pare rău că experimentul Patriciu-Tăriceanu-Olteanu a avut loc". Din acesta motiv, fostul preşedinte al partidului a invitat "toţi liberalii" să se alăture elaborării unei platforme de acţiune, adică a lansat propunerea scindării partidului în funcţie de interesele membrilor, deoarece este cel mai probabil că actualii lideri ai PNL nu se vor alătura "mâinii întinse" de colegii lor de partid.
Theodor Stolojan a dat garanţii că doar când va considera că activitatea sa de membru PNL intră în conflict de interese cu activitatea de consilier al Preşedintelui "va lua decizia corectă". Mai mult, liberalii contestatari subliniază: "Presupusa manipulare a noastră de Preşedintele Băsescu îi jig-neşte pe toţi liberalii din ţară".
Theodor Stolojan a amintit că a promis în campanie majorarea pensiilor cu 45% din salariul mediu brut, iar "recalcularea pensiilor făcută de ministrul Barbu a adus beneficii doar pentru 1.600.000 de pensionari". Criticile au vizat şi activitatea ministrului Apărării, Teodor Atanasiu, precum şi pe cea a Premierului care "are dificultăţi în a trece prin Parlament nişte legi" şi care a indus poziţia de competiţie cu PD şi cu Preşedintele.
Un alt grup de contestatari din interiorul PNL se grupează în jurul lui Crin Antonescu şi Gabriel Surdu, deputaţi liberali, ce au în jurul lor alţi 40 de liberali, care cer prelungirea Alianţei cu PD până în 2013, respectiv susţinerea lui Traian Băsescu pentru un nou mandat.
Inevitabil însă, toate raporturile de putere din interiorul PNL trec pe la Traian Băses-cu. Indiferent care este rolul acestuia în jocul PNL de pe scena politică, rezultatul este unul clar: scăderea constantă în preferinţe a partidului frământat de dispute interne.