Lybek (FMI): Discuţiile despre majorarea deficitului bugetar sunt simple speculaţii în prezent

N.I.
Politică / 4 iulie 2009

Reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek, nu doreşte să se pronunţe dacă Fondul va accepta majorarea ţintei de deficit bugetar convenită cu autorităţile române, precizând că toate discuţiile pe acest subiect înainte de evaluarea FMI din luna august sunt "simple speculaţii".

Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, în cadrul acordului de finanţare în valoare totală de 20 miliarde euro (din care 13 miliarde euro de la FMI), să se încadreze în anumite ţinte de deficit bugetar în fiecare trimestru, astfel încât, la finalul lunii decembrie, acesta să nu depăşească 24,36 miliarde lei (adică 4,58% din PIB, estimat la 531,3 miliarde lei pentru 2009).

"Măsurile populiste pot fi tentante, dar ele sunt extrem de periculoase pentru stabilitatea economică, pentru că vor submina rapid credibilitatea în curs de revenire. Apreciem că guvernul a decis până în prezent să reziste la astfel de presiuni", a spus Lybek, într-un interviu acordat Reuters.

Întrebat dacă România ar putea primi acordul Fondului Monetar Internaţional pentru a-şi majora deficitul bugetar în acest an, în condiţiile în care instituţia a acceptat în cazul Ungariei o astfel de măsură, reprezentantul FMI nu a dorit să se pronunţe, precizând că astfel de discuţii sunt premature înaintea misiunii de evaluare a Fondului din luna august.

FMI a acceptat în luna mai ca Ungaria să-şi majoreze deficitul bugetar din acest an de la 2,9% la 3,9% din PIB, ca urmare a înrăutăţirii situaţiei economiei ungare, estimată să se comprime cu 6,7% în 2009.

"Cadrul macroeconomic ar putea fi revizuit în august, astfel că, până atunci, toate discuţiile în privinţa rectificării deficitului bugetar reprezintă doar simple speculaţii", a afirmat Lybek.

El a subliniat, însă, că România are deja o ţintă foarte ridicată de deficit, de 4,6% din produsul intern brut (PIB), faţă de 3,9% din PIB în cazul Ungariei.

"România şi Ungaria sunt două ţări diferite cese confruntă cu provocări diferite. Totuşi, vă rog să ţineţi cont că deficitul bugetar al României este deja la nivelul de 4,6% din PIB", a mai spus Lybek.

După publicarea datelor care au indicat o contracţie a PIB cu 6,2% în primul trimestru, Lybek declara, într-un interviu acordat The Money Channel, că economia românească a evoluat sub aşteptările Fondului şi că misiunea FMI ce va sosi la Bucureşti în august va analiza situaţia.

În acelaşi interviu, reprezentantul FMI sublinia că "am fost foarte flexibili în stabilirea acestor ţinte fiscale, este foarte important să fie respectate".

"Trebuie să vedem cum va evolua cadrul macroeconomic şi, dacă apar schimbări care sunt independente de controlul autorităţilor, vom putea să discutăm", a mai spus Lybek, în 10 iunie.

Reprezentantul FMI declara pentru NewsIn, la jumătatea lunii iunie, că România poate scădea presiunea pe buget printr-o eficienţă sporită în sectorul public şi utilizarea mai bună a fondurilor UE, în contextul în care contracţia economiei pune presiune pe veniturile publice.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, într-un scurt interviu acordat Reuters şi publicat vineri seară, că deficitul bugetar ar putea depăşi în acest an nivelul convenit cu FMI, mai ales în cazul în care situaţia economică se înrăutăţeşte, însă nicio decizie nu va fi luată înainte de a consulta oficialii FMI.

"În mod realist, (deficitul bugetar n.r.) va fi probabil un pic mai mare", a spus Geoană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb