Macron l-a desemnat pe Michel Barnier prim-ministru al Franţei

F.D.
Internaţional / 5 septembrie

Sursa foto: Platforma X

Sursa foto: Platforma X

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat joi pe Michel Barnier, fost negociator-şef al UE pentru Brexit, drept prim-ministru al ţării, cu sarcina de a forma un nou guvern de uniune în serviciul ţării, relatează Agerpres.

În vârstă de 73 de ani, Michel Barnier, ar urma să devină cel mai în vârstă prim-ministru al ţării, care îi va urma în funcţie lui Gabriel Attal, în vârstă de 35 de ani, care a fost cel mai tânăr politician ce a deţinut această funcţie.

Barnier, membru al partidului de centru-dreapta Republicanii, se va confrunta cu provocarea de a trece reforme prin parlament şi a obţine aprobarea bugetului pe 2025, într-un moment în care Franţa este sub presiune din partea Comisiei Europene şi a pieţelor de acţiuni să-şi reducă deficitul.

O persoană cu o solidă experienţă politică atât în Franţa, cât şi la Bruxelles, Michel Barnier are reputaţia unui bun mediator: el a fost negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit atunci când Regatul Unit a părăsit blocul continental. Înainte de acest lucru a fost ministru în mai multe rânduri din 1993, în timpul preşedinţilor Francois Mitterand, Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy.

El va trebui acum să-şi folosească toate calităţile diplomatice pentru a forma un guvern care să obţină votul parlamentului şi să pună capăt celei mai grave crize politice din ultimii 50 de ani, potrivit AFP.

O sarcină care o misiune imposibilă, atâta timp cât până acum nu s-a conturat o coaliţie viabilă. Adunarea naţională rezultată în urma alegerilor din iulie este fragmentată în trei blocuri - stânga, centru-dreapta şi extrema dreaptă.

Între timp, miniştrii demisionari vor rămâne în funcţie pentru a continua să gestioneze afacerile curente pe durata negocierilor cu partidelor, despre care mulţi susţin că vor fi lungi şi dificile.

Macron a riscat convocând alegeri parlamentare anticipate în iunie, coaliţia sa de centru pierzând zeci de locuri într-un scrutin în care niciun partid nu a obţinut majoritatea absolută în parlament.

Alianţa Noul Front Popular de stânga a ieşit pe primul loc, dar Macron nu a dorit să îi încredinţeze formarea unui guvern după ce alte partide au anunţat că vor vota împotriva acestuia.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb