Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat joi să menţină sprijinul umanitar, economic şi militar al Franţei oferit Ucrainei şi să consolideze unitatea europeană ca o modalitate de a exercita presiune asupra Rusiei şi de a preveni ca Moscova să câştige războiul, informează news.ro.
"Nu putem permite Rusiei să câştige războiul militar", a spus Macron într-un discurs adresat ambasadorilor francezi la Palatul Elysee.
El a stabilit obiectivul de a permite Ucrainei fie să câştige militar, fie să fie pusă într-o poziţie puternică astfel încât să obţină "o pace negociată".
"Trebuie să ne pregătim pentru un război lung", a subliniat Macron, adăugând că acest lucru ar implica escaladarea tensiunilor în ceea ce priveşte centralele nucleare din Ucraina.
Macron a mai precizat că Franţa a sprijinit cu fermitate misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică care a sosit joi la centrala nucleară Zaporojie pentru a-i evalua nivelul siguranţei. Preşedintele francez a sugerat că îl va suna pe omologul său rus Vladimir Putin după încheierea vizitei misiunii AIEA.
Şeful statului francez a promis că va "continua să discute" cu Rusia, în pofida criticilor din partea unor ţări, în special din Europa de Est, care au o poziţie dură împotriva Moscovei.
"Trebuie să facem tot ce este necesar pentru a obţine o pace negociată", când Rusia şi Ucraina vor fi pregătite să stea la masa negocierilor, mai a spus el.
"Nu trebuie să lăsăm Europa să se divizeze" din cauza războiului din Ucraina şi a consecinţelor acestuia, a spus Macron, adăugând că UE nu trebuie să se alinieze "războinicilor" sau să permită ţărilor din Europa de est să acţioneze singure în sprijinul Kievului.
Într-un discurs de aproape două ore menit să sublinieze obiectivele diplomaţiei franceze în anul următor, Macron a lăudat opiniile exprimate de cancelarul german Olaf Scholz la începutul acestei săptămâni la Praga ca fiind "în concordanţă deplină" cu propria pledoarie pentru o Europă mai puternică, mai independentă şi mai suverană.
Macron a cerut Europei să-şi "apere" libertăţile şi valorile şi să "lupte" pentru ele.
El a cerut, de asemenea, diplomaţilor francezi să respingă mai agresiv dezinformarea, ştirile false şi propaganda răspândite pe reţelele sociale.
Parisul trebuie să folosească unele instrumente de comunicare pentru a "distruge povestirile ruseşti, chineze sau turceşti" şi să poată "conştientiza când Franţa este atacată greşit, să spună ce a făcut Franţa cu adevărat", a conchis liderul francez.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 20:03)
Macron a cerut Europei să-şi "apere" libertăţile şi valorile şi să "lupte" pentru ele.
Care ”valori” sa aparam, Macronel? Ideologia marxista si anticrestina, avorturile si eutanasierea, LGBT+, schimbarile climatice si energia verde stop, restrictii si injectare mortala! Nu, merci!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 20:18)
Schimbarile climatice sunt valori sau libertati europene?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2022, 01:51)
Sunt non-valori globaliste, deci si europene!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2022, 08:26)
Se topeste permafrostul din Siberia de la non-valorile globaliste. Pune de o propaganda de aia de ingheata apele si pe acolo ca i-ar ajuta.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2022, 17:08)
Tu, mai bine ai avea grija sa nu-ti inghete singurul neuron ramas!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2022, 01:02)
Franta se tine departe de razboiul din Ukraina si bine face.. Macron vorbeste mult dar nu face nimic.. E o tactica...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2022, 11:54)
Deocamdata nimeni nu stie care sunt obiectivele reale ale Rusiei in privinta Ucrainei.
Si-a propus Rusia ca obiectiv final sa desfiinteze statul Ucraina si-a propus Rusia sa ocupe sudul Ucrainei si Transnistria, oare ce si-a propus Rusia?
Ca numai daca stim ce urmaresc rusii stim cand va fi castigat sau pierdut razboiul lor cu Ucraina.
Asa ca Franta se poate implica pentru a impiedica Rusia sa castige intr-o actiune speciala de denazificare sau intr-un razboi de ocupatie, declansate de rusi. Si nu-i totuna.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2022, 14:34)
Rusii au vrut si inca vor Ucraina ca o tara marioneta. Nu s-a intalnit inca dorinta cu putirinta asa ca acum majoritatea sefilor spun ca lupta pentru libertate in Donbass de nu ramane piatra pe piatra nici cat sa faca umbra la o furnica d-apoi la rusofonii supravietuitori. Daca cumva vor avea oportuntatea candva in viitor, vor lua mai mult, chiar si dincolo de Ucraina.