Actualizare 18:24 Mai mulţi medici ar fi comis crime de război
Diverşi profesionişti în domeniul sănătăţii (medici, psihologi şi asistenţi medicali) ar fi contribuit la torturile din închisorile CIA, comiţând crime de război şi "trădând cea mai importantă datorie a profesiilor ce se ocupă cu vindecarea", potrivit unui raport dat publicităţii ieri şi citat de The Guardian.
Organizaţia Medici pentru Drepturile Omului (MDO) a solicitat unei comisii federale din SUA să investigheze participarea medicilor, a psihologilor şi a asistenţilor în programul de torturi ale CIA, după ce, săptămâna trecută, a fost dat publicităţii un raport senatorial american privind programul de detenţie şi interogări ale Agenţiei Centrale de Informaţii.
Raportul relevă opt direcţii pe care au acţionat specialiştii în sănătate, încălcând "etica medicală şi psihologică, legislaţia internă şi internaţională şi direcţiile federale de cercetare". Acestea sunt:
- proiectarea, dirijarea şi profitul obţinut din programul de tortură;
- vătămarea intenţionată a deţinuţilor;
- permiterea avocaţilor Departamentului american de Justiţie să creeze o aparenţă de practici "sigure, legale şi eficace";
- angajarea în cercetări privind tortura care ar fi putut încălca Codul de la Nürnberg (adoptat după Al Doilea Război Mondial, pentru interzicerea experimentelor pe oameni, precum cele întreprinse de nazişti) şi care ar putea constitui crime împotriva umanităţii;
- monitorizarea torturii şi reglarea nivelului durerii;
- evaluarea şi tratarea deţinuţilor, spre a fi apţi pentru torturi;
- condiţionarea ajutorului medical în funcţie de cooperarea cu interogatorii;
- ascunderea dovezilor fizice şi/sau psihice ale torturii.
---
Actualizare 13:55 Ponta: "Opinia publică are dreptul să fie informată despre torturile CIA"
Guvernul român va furniza toate informaţiile de care dispune privind presupusa existenţă a unor centre de detenţie ale CIA în ţara noastră, întrucât opinia publică are dreptul să fie informată, a afirmat astăzi premierul Victor Ponta, citat de AFP.
"Suntem datori să informăm opinia publică despre tot ce ştim (în această privinţă - n.r.)", a declarat Ponta, într-o întâlnire cu trei agenţii de presă străine.
Prim-ministrul a mai spus că preşedintele ales Klaus Iohannis este cel care trebuie să convoace o reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în care să ceară acces la întregul raport al Senatului american privind CIA, aşa cum doresc şi autorităţile din Polonia.
---
Actualizare Avocatul unui presupus deţinut CIA în România: "Raportul privind practicile CIA confirmă implicarea României"
Avocatul unei persoane torturată de CIA a afirmat că autorităţile române ar trebui să recunoască rolul pe care l-au avut în găzduirea închisorilor americane, după ce un raport al Senatului american a dat indicii privind o închisoare secretă CIA unde persoana respectivă a fost interogată pentru presupuse fapte de terorism, transmite Reuters.
"România avea obligaţia legală de a împiedica actele de tortură comise de CIA, iar acum trebuie să contribuie la aflarea adevărului", afirmă avocatul lui Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit suspectat de terorism deţinut în prezent la penitenciarul american Guantanamo Bay.
Amrit Singh, avocatul lui Adb al-Rahim al-Nashiri, afirmă că raportul Senatului american privind practicile CIA confirmă suspiciunile privind actele de tortură la care clientul său ar fi fost supus pe teritoriul României.
România avea obligaţia legală de a împiedica actele de tortură şi construirea unui centru secret de detenţie, acuză avocatul islamistului saudit, citat de site-ul TodayOnline.com. "Autorităţile din România sunt obligate să recunoască adevărul - acela că a existat o închisoare secretă a CIA pe teritoriul naţional", a spus Singh.
Pe 17 septembrie 2013, fostul consilier prezidenţial Ioan Talpeş a fost audiat la Parchetul instanţei supreme, în calitate de martor, în dosarul în care Muhammad al-Nashiri a reclamat presupusa deţinere a sa într-o închisoare CIA din România. În mai 2012, avocatul sauditului suspectat de terorism a înaintat în numele acestuia o plângere penală procurorului general al României, în care reclama detenţia secretă, rele tratamente aplicate clientului său, precum şi procedura de extrădare. În august 2012, Open Society Justice Initiative (Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă) a depus o reclamaţie în numele lui Abd al Rahim al-Nashiri împotriva României la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Abd al Rahim al-Nashiri, acuzat de implicare în atacul asupra navei militare USS Cole (comis în anul 2000, în Yemen), este deţinut în prezent la penitenciarul american Guantanamo Bay.
Un raport al Consiliului Europei prezentat în 2006 confirma existenţa unui centru secret de detenţie al CIA în România, în cadrul programului Agenţiei Centrale de Informaţii de "extrădări extraordinare" vizând suspecţi de terorism. În decembrie 2011, organizaţia Amnesty International a cerut României să redeschidă investigaţia privind centrul de detenţie al CIA, după ce presa internaţională a dezvăluit că închisoarea ar fi fost în Bucureşti. În octombrie 2013, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cerea autorităţilor române declanşarea rapidă a unei anchete "independente, imparţiale, detaliate şi eficiente" privind implicarea României în programul închisorilor CIA. În replică, premierul Victor Ponta a declarat că autorităţile române vor studia rezoluţia PE şi vor face tot ce e normal pe plan european sau internaţional. "Sincer, nu ştiu despre ce închisori este vorba şi, în mod sigur, cred că s-au întâmplat cu mult înainte de a mă apropia eu de funcţia de prim-ministru. O să studiem ce s-a decis şi vom face tot ceea ce e normal pe plan european sau internaţional", spunea Victor Ponta în octombrie 2013.
----------
Autorităţile române nu deţin probe referitoare la centre de detenţie ale CIA sau acţiuni de privare de libertate intreprinse de Agenţie pe teritoriul naţional, dar nu pot ignora "alegaţiile" aduse, astfel că manifestă disponibilitate pentru elucidarea acestora, a precizat, ieri seară, MAE, într-un comunicat remis presei.
"Documentul făcut public de Senatul SUA nu conţine referiri la România. Autorităţile române nu deţin niciun fel de probe din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism. De asemenea, nu au fost obţinute până în prezent dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate, pe teritoriul României, în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi", susţine MAE.
Ministerul de Externe reaminteşte că a fost instituită o Comisie de anchetă de către Senatul României în decembrie 2005 şi raportul acesteia, adoptat de Senat în 2008, a stabilit că "nu au fost identificate elemente privind existenţa unor baze secrete americane, centre de detenţie sau zboruri neautorizate ale CIA destinate transportului sau detenţiei unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism".
MAE mai precizează că, deşi România nu este menţionată în rezumatul făcut public al Raportului Congresului SUA, autorităţile române "nu pot face abstracţie de perpetuarea, în continuare, în spaţiul public, a unor alegaţii care o incriminează, autorităţile române competente manifestând toată disponibilitatea pentru elucidarea acestora".
"În acest sens, este relevant faptul că o anchetă judiciară a fost deja declanşată şi este în derulare. Autorităţile competente întreprind toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestei cauze, cu deplina respectare a principiilor statului de drept şi drepturilor omului", susţine Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit comunicatului, România, stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, parte la Convenţia împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (New York, 1984), "se disociază şi respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstanţe".
MAE mai apreciază "transparenţa fără precedent" de care a dat dovadă Congresul SUA prin publicarea Rezumatului Executiv al Raportului Comitetului pentru Informaţii al Senatului SUA cu privire la programul de interogare şi detenţie al CIA, subliniind că actuala Administraţie de la Washington a pus oficial capăt programului de detenţie şi interogare incriminat în Raport, la instalarea sa în funcţie.
Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspecţilor de terorism, inducând în eroare constant Preşedinţia şi Congresul privind informaţiile obţinute, conform raportului elaborat Comisia de Informaţii a Senatului SUA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.12.2014, 16:31)
"În acest sens, este relevant faptul că o anchetă judiciară a fost deja declanşată şi este în derulare. Autorităţile competente întreprind toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestei cauze, cu deplina respectare a principiilor statului de drept şi drepturilor omului", susține Ministerul Afacerilor Externe.
Garagara de dimineata ca doar miroase rau de tot !!!!