MAE: România a dobândit statutul de observator la organizaţia Alianţa Pacificului

George Forcoş
Internaţional / 13 iunie 2016

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat astăzi că România a dobândit statutul de obesrvator la organizaţia Alianţa Pacificului, conform deciziei Consiliului de Miniştri al acestei organizaţii.

"Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă satisfacţia pentru decizia recentă a Consiliului de Miniştri al Alianţei Pacificului de a aproba cererea României de dobândire a statutului de observator la această organizaţie. Solicitarea României a fost transmisă Republicii Peru, care deţine preşedinţia pro tempore a Alianţei Pacificului şi aprobată prin consens de către cei patru membri ai organizaţiei. România şi-a depus candidatura pentru statutul de observator în cursul acestui an, în vederea realizării unei conectări consolidate la actualele realităţi politice şi economice din America Latină, de importanţă atât din perspectiva relaţiilor bilaterale, cât şi a agendei Uniunii Europene pentru spaţiul latino-american", precizează MAE prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, noul statut al ţării noastre promovează o dimensiune mai amplă a relaţiilor economice şi comerciale dintre România şi ţările membre ale Alianţei Pacificului, în domenii de interes comun şi oferă noi oportunităţi de cooperare în materie de comerţ, energie, schimbări climatice, gestionarea dezastrelor naturale şi cooperarea academică

Alianţa Pacificului este un mecanism de integrare economică şi comercială între Chile, Columbia, Peru şi Mexic, care a fost creat în anul 2011, devenind funcţional începând din anul 2012.

Până în prezent, alături de cei patru membri fondatori şi două state candidate la calitatea de membru (Costa Rica şi Panama), deţin statutul de observator la Alianţa Pacificului un număr de 49 de state de pe toate continentele, între care 21 de state membre ale Uniunii Europene. De altfel, UE are relaţii speciale cu toate statele fondatoare ale Alianţei (parteneriat strategic cu Mexic, acord de asociere cu Chile, acorduri de liber schimb cu Peru şi Columbia).

Decizia privind acordarea statutului de observator este adoptată la nivelul Consiliului de miniştri ai afacerilor externe şi responsabililor pentru comerţ exterior din Mexic, Chile, Peru şi Columbia.

Dobândirea statutului de observator va conecta România la una dintre cele mai mari pieţe existente, în condiţiile în care Alianţa Pacificului este complementară altor iniţiative concentrate pe cooperarea în zona Oceanului Pacific, regiunea cu cea mai mare dinamică economică din lume. Astfel, Acordul de Parteneriat Trans-Pacific, valabil din luna februarie 2016, extinde piaţa comună a Alianţei Pacificului din America Latină cu piaţa statelor membre ale ASEAN şi cu marile economii ale SUA, Canadei, Chinei, Japoniei, Australiei şi Noii Zeelande.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb