MAE vrea o Curte Internaţională antitero

Marius Constantin
Companii #Apărare / 16 aprilie 2015

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a organizat, astăzi, consultări, la nivel de experţi juridici, cu reprezentanţi din ministerele similare ale Olandei şi Spaniei, privind iniţiativa ţării noastre de creare a unei Curţi Internaţionale pentru combaterea şi judecarea crimei de terorism, conform unui comunicat remis redacţiei.

Propunerea a fost făcută de ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la Consiliul Afacerilor Externe al UE din 9 februarie 2015. Demnitarul doreşte antrenarea în discuţii a cât mai multor state, din diverse regiuni ale lumii.

Consultările la nivel de experţi români, olandezi şi spanioli au loc ca urmare a dialogului politic recent al ministrului Bogdan Aurescu cu omologii olandez, spaniol, tunisian şi iordanian, pe tema prevenirii şi combaterii fenomenului terorist, inclusiv prin crearea unui for jurisdicţional în acest scop.

MAE român punctează: "Recent, pe fondul multiplicării numărului atacurilor teroriste, creşterii amplorii acestora şi diversificării metodelor de atac, se poate remarca o intensificare a eforturilor comunităţii internaţionale pentru combaterea cât mai eficientă a fenomenului terorist, inclusiv prin folosirea, în acest sens, a tuturor instrumentelor juridice internaţionale disponibile".

Ministerul aminteşte că preocupările noastre pentru incriminarea terorismului drept crimă internaţională datează din perioada interbelică, în 1926 fiind promovată o iniţiativă a României la Societatea Naţiunilor privind posibilitatea elaborării unei convenţii pentru incriminarea universală a terorismului, însă iniţiativa nu a fost însuşită de forul internaţional.

Apoi în perioada 1935-1937, juristul şi diplomat român Vespasian Pella a reprezentat ţara noastră într-un comitet de experţi constituit de Societatea Naţiunilor pentru redactarea unei "convenţii internaţionale destinate reprimării conspiraţiilor sau crimelor comise cu un scop politic şi terorist". Efortul s-a finalizat, graţie, în principal, lui Vespasian Pella, prin adoptarea, în noiembrie 1937, a două convenţii: Convenţia pentru prevenirea şi pedepsirea terorismului (care definea infracţiunea de terorism şi prin care statele se obligau să incrimineze actele de terorism) şi Convenţia privind crearea unei Curţi Penale Internaţionale (prin care se crea mecanismul pentru pedepsirea faptelor prevăzute în prima Convenţie). Cele două convenţii nu au intrat în vigoare, pe fondul evoluţiilor care au condus la izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial, conchide MAE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb