MAFIA LEMNULUI Dezideriu Garda: "Toate cazurile muşamalizate de Izabella Majeczki ar trebui redeschise"

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 8 noiembrie 2013

Dezideriu Garda: "Toate cazurile muşamalizate de Izabella Majeczki ar trebui redeschise"

Update 09:25 DNA: Izabella Majeczki, arestată pentru că a primit mită două vaci, trei oi, doi miei şi alimente

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat astăzi, printr-un comunicat de presă, că Izabella Majeczki, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni (judeţul Harghita), a fost arestată ieri pentru 24 de ore, fiind acuzată de două infracţiuni de luare de mită şi instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii din cadrul DNA susţin că în cursul anului 2011, Majeczki Izabella, în calitatea de prim procuror, a pretins şi a primit, prin intermediar, de la două persoane cercetate într-un dosar penal, ovine şi bovine (două vaci, trei oi şi doi miei), în valoare de aproximativ 10.000 lei, pentru ca, în schimb, să îşi exercite atribuţiile de prim-procuror, astfel încât persoanele cercetate să beneficieze de o soluţie favorabilă în dosarul penal în care erau cercetate pentru infracţiuni cu violenţă.

DNA precizează că pentru a ascunde infracţiunea de luare de mită, prim procurorul a instigat şi a ajutat o persoană să contrafacă, la data de 14 august 2013, în două exemplare, un înscris în care a consemnat, neconform adevărului, că a remis suma de 3.000 lei uneia dintre persoanele de la care primise anterior mita.

"În perioada 26 august-septembrie 2013, inculpata Majeczki Izabella i-a solicitat unui om de afaceri să înlesnească obţinerea, de către societatea comercială deţinută de concubinul ei, a unei lucrării de construcţii, în vederea obţinerii unor foloase materiale. În schimb, Majeczki Izabella i-a promis omului de afaceri, că va face demersuri astfel încât să fie urgentată soluţionarea unui dosar penal constituit ca urmare a plângerii omului de afaceri. La data de 26 august 2013, în schimbul ajutorului promis, Majeczki Izabella a primit de la omul de afaceri o sacoşă ce conţinea produse alimentare", se mai arată în comunicat.

Având în vedere calitatea de magistrat a inculpatei MAJECZKI IZABELLA, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat efectuarea percheziţiilor domiciliare şi măsura reţinerii şi a arestării preventive a acesteia, potrivit sursei citate.

Ieri, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acesteia pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentată la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

----

Prim-procurorul din Gheorgheni, arestat

"Mircea Duşa, actualul Ministru al Apărării (originar din Topliţa) şi şeful IPJ Harghita, Radu-Sandu Moldovan, ar fi protejat, de-a lungul vremii, tăierile ilegale de pădure", potrivit unui raport al Asociaţiei Neuer Weg

Defrişările ilegale de pădure reprezintă una dintre infracţiunile cu "viaţă lungă" la noi în ţară, în perioada 1990-2011 fiind defrişate ilegal 366.000 de hectare de pădure, atât din ocoalele silvice de stat, cât şi din cele private, potrivit anchetei Curţii de Conturi. În mod neoficial însă, suprafaţa ar fi mult mai mare.

"Mafia lemnului" a fost favorizată în tot acest timp, potrivit dezvăluirilor care au avut loc în ultimii ani, de către politicieni, autorităţi locale, membrii ai legii.

Un astfel de exemplu este cel al procurorului Majeczki Izabella, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni, care ar fi fost, potrivit surselor din presă, una dintre persoanele care ar fi favorizat anumite persoane suspectate că au tăiat ilegal păduri din Harghita.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Majeczki Izabella este acuzată de procurorii DNA de fapte de corupţie, luare de mită şi instigare la fals. "Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie desfăşoară cercetări într-o cauză penală privind infracţiuni de corupţie care implică un magistrat procuror din cadrul unui parchet de pe lângă judecătorie, din raza de competenţă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov. Faţă de magistratul procuror s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul a două infracţiuni: de luare de mită şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată", se arată în comunicatul DNA.

Dezideriu Garda, singurul deputat împotriva căruia a fost demarată o urmărire penală, fiindcă a denunţat mafia lemnului de la noi din ţară, consideră că toate cazurile care au fost muşamalizate de către Izabella Majeczki privind mafia lemnului ar trebui să fie redeschise de către instituţiile abilitate precum Consiliul Superior al Magistraturii sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Mafia lemnului va fi cu adevărat zdruncinată dacă susţinătorii politici ai prim-procurorului Izabella Majeczki vor fi prinşi şi pedepsiţi şi dacă autorităţile statului vor avea curajul să reanalizeze toate soluţiile prin care doamna Majeczki le dădea câştig de cauză tuturor celor care au comis, de-a lungul timpului, infracţiuni care vizează tăierile ilegale de pădure", a declarat Dezideriu Garda.

Declaraţiile fostului deputat Dezideriu Garda sunt susţinute şi de Pal Emeric, unul dintre cei mai fervenţi luptători împotriva defrişărilor ilegale de pădure care, de-a lungul timpului, a fost ameninţat şi la adresa căruia a avut loc, în urmă cu trei ani, o tentativă de omor, după ce a făcut unele dezvăluiri cu privire la acest subiect. Domnia sa ne-a spus, ieri, că deşi au trecut trei ani de la incident, făptaşii sunt, în continuare, în libertate.

Pal Emeric ne-a declarat că arestarea Izabellei Majeczki, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni, este primul semn că lupta împotriva celor care, de-a lungul timpului, i-a favorizat pe infractorii care au tăiat, în mod ilegal, sau la marginea legalităţii, mii de hectare de pădure, începe să dea roade.

Defrişările ilegale au atras atenţia şi organizaţiilor de mediu, dar şi a presei internaţionale, mai multe publicaţii din Germania sau Marea Britanie au publicat reportaje şi articole, recent, care prezintă situaţia dezastruoasă în care se află pădurile din ţara noastră.

Pal Emeric (care a prezentat Direcţiei Naţionale Anticorupţie un document cu peste 700 de pagini cu detalii pe marginea acestui subiect) consideră că implicarea presei internaţionale a avut un efect pozitiv, ducând la lupta împotriva infractorilor care au defrişat ilegal pădurile, la un nivel înalt, motiv pentru care autorităţile abilitate de la noi din ţară au început să ia măsurile necesare ca să combată fenomenul. "DNA şi instituţiile de profil au început să-şi facă datoria, urmând ca în perioada viitoare să iasă la iveală lucruri extrem de picante. Vorbim de legături la cel mai înalt nivel, unde sunt implicaţi oameni importanţi din structuri ale statului cum ar fi cadre din Poliţia din Gheorgheni sau membrii ai DNA Târgu Mureş, care au muşamalizat dosare sau care au tergiversat rezolvarea acestora până când faptele au fost prescrise", a mai adăugat Pal Emeric.

Una din cele mai grave probleme care "merge mână-n mână" cu jaful din păduri este jaful din fondurile destinate reîmpăduririlor, consideră Pal Emeric, care ne-a relatat că, în cazul composesoratului Joseni, banii care trebuiau să fie folosiţi pentru plantarea unor noi copaci au ajuns să servească unor scopuri private. Conform declaraţiilor domniei sale, Garda de Mediu Arad, în urma controalelor, a făcut o sesizare către instituţiile abilitate, arătând că pe suprafeţele pentru care au fost alocaţi bani în vederea reîmpăduririi nu s-a plantat nici măcar un puiet. Rezultatul sesizării inspectorilor de la Garda de Mediu cu referire la acest subiect a fost întocmirea unui dosar penal.

În Joseni au dispărut aproximativ 500 de hectare de pădure, conform afirmaţiilor lui Pal Emeric.

Totodată, domnia sa ne-a mai semnalat şi cazurile din Topliţa, unde tăierile ilegale de pădure "sunt la ele acasă", fiind favorizate de către autorităţile locale.

Situaţia jafului din pădurile din Topliţa a fost prezentat, recent, de către Hans Hedrich, prin Asociaţia Neuer Weg, care a întocmit un raport care face dezvăluiri cu privire la mafia lemnului din regiunea topliţeană.

Potrivit raportului în cauză, Mircea Duşa, actualul Ministru al Apărării (originar din Topliţa) şi şeful IPJ Harghita, Radu-Sandu Moldovan, ar fi protejat, de-a lungul vremii, tăierile ilegale de pădure. Asociaţia Neuer Weg mai relatează, în cadrul raportului, că în activităţile care vizează tăierile ilegale de pădure ar fi participat poliţişti, procurori, judecători, pădurari, primari, funcţionari publici şi oameni de afaceri.

Ancheta desfăşurată de către Hans Hedrich şi Asociaţia Neuer Weg mai susţine că mulţi pădurari şi angajaţi ai autorităţilor s-au împroprietărit ilegal cu terenuri şi păduri care nu le aparţineau.

5 miliarde de euro, prejudiciul cauzat de defrişările ilegale

Prejudiciul cauzat de către tăierile ilegale de pădure a ajuns, în mod oficial, la 5 miliarde de euro, potrivit unui raport al Curţii de Conturi. În mod neoficial, suma ar fi mult mai mare, având o valoare dublă faţă de cea vehiculată de autorităţile statului.

În perioada 1990-2011 au fost defrişate ilegal 366.000 de hectare de pădure, atât din ocoalele silvice de stat, cât şi din cele private, potrivit anchetei Curţii de Conturi. Organizaţia de mediu non-guvernamentală Greenpeace susţine că la noi în ţară se taie peste 3 hectare de pădure în fiecare oră.

Efectele defrişării

Potrivit Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, cele mai frecvente efecte ale defrişărilor sunt alunecările de teren, inundaţiile, accentuarea efectelor fenomenelor meteorologice extreme, în special seceta şi mai ales scăderea calităţii vieţii datorită diminuării efectului pe care îl are pădurea asupra aerului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa concluzionam ca de vina sunt numeroasele camere de supraveghere ce inpanzesc drumurile tarii care NU STIU ? sa vada lemn , busteni ,cherestea sau pe unde acestea se exporta. Sa ne luam sateliti !

    Trebuia musai arestata! Face de ris, prin primirea de oi si vaci pentru mici interventii, imbecilii, cu aceleasi functii la nivel de asa zisa "tara", tantalai care, pentru aceleasi fapte, primesc mita sute de mii sau milioane de Euro!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb