MAI PUŢINĂ TRANSPARENŢĂ ŞI MAI MULTE OPŢIUNI Bursa lasă ofertele publice exclusiv în mâna intermediarilor

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 iunie 2012

Bursa lasă ofertele publice exclusiv în mâna intermediarilor
  • document ataşat Ofertele publice desfăşurate de stat
    apasă aici pentru a descărca.

    Lucian Anghel, preşedintele BVB: Ofertele se vor putea desfăşura prin mai multe metode

    Derularea ofertelor publice prin Bursă va fi lăsată exclusiv în grija intermediarilor, dacă CNVM aprobă modificările Codului Bursei propuse de Consiliul de Administraţie al BVB.

    Consiliul Bursei a hotărât, pe 28 mai 2012, modificarea Codului BVB - operator de piaţă cu privire la ofertele publice, însă a evitat să precizeze care sunt schimbările propuse.

    Surse din piaţă ne-au declarat însă că modificarea Codului propusă de BVB prevede ca ofertele publice să se deruleze "conform prospectului", ceea ce înseamnă că transparenţa model, întâlnită în cazul ofertei "Transelectrica" din luna martie, ar putea deveni istorie.

    Practic, noua prevedere lasă intermediarilor posibilitatea să deruleze cum doresc oferta, inclusiv cu "book" închis (n.r. doar prin intermediarii care fac parte din consorţiu) şi cu o alocare discreţionară a pachetului oferit, precizează sursele citate.

    Lucian Anghel, preşedintele BVB, ne-a declarat însă că modificarea Codului Bursei asigură mai multă flexibilitate consorţiilor de intermediere: "Este o solicitare venită din partea consorţiului care gestionează SPO Transgaz (n.r. oferta publică secundară) şi asigură mai multă flexibilitate consorţiilor care vor gestiona în viitor ofertele publice de al căror succes sunt responsabile. Este unul din elementele considerate non standard internaţional de către băncile de investiţii şi un motiv de a solicita listări internaţionale" (Consorţiul pentru SPO-ul Transgaz este format din Raiffeisen Capital&Investment, Wood&CompanyFinancial Services şi BT Securities).

    Domnul Anghel este de părere că Bursa nu renunţă la transparenţă, prin această modificare a Codului: "Nu se exclude nicio variantă de derulare a ofertelor (n.r. cu < book > des-chis sau închis). Cred că aceas-tă modificare este un pas înainte. Lăsăm consorţiul să decidă cum se vor derula ofertele, astfel încât să le ducă la bun sfârşit. Bursa va respecta decizia intermediarilor. Poate fi o ofertă cu < book > închis, deschis sau o combinaţie între cele două (n.r. diferit pentru tranşele de investitori - retail sau instituţionali).

    Dăm posibilitatea să existe mai multe opţiuni. Oferta < Transelectrica > a depins mai puţin de cererea internaţională, care vine pe < book > închis".

    După eşecul întristător al ofertei secundare "Petrom", din vara anului trecut, BVB a modificat Codul Bursei în sensul creşterii transparenţei, astfel că toate ofertele publice derulate prin Bursă trebuiau făcute cu transmiterea ordinelor în timp real (n.r. aşa cum s-a întâmplat la SPO-ul Transelectrica - orice persoană interesată a putut să vadă volumul şi preţul subscrierilor înregis-trate, în timp real).

    Deşi a dat impresia că s-ar derula prin Bursă, de fapt, oferta "Petrom" s-a făcut în afara ei (şi cu "book" închis). Probabil că gustul pentru inducerea unor astfel de iluzii nu s-a stins odată cu eşecul "Petrom", dar implicarea Bursei în ofertele de privatizare este impusă de un acord pe care îl avem cu Fondul Monetar Internaţional.

    Metoda de subscriere "open-book" (n.r. prin intermediul oricărui broker care avea semnat un angajament cu managerul sindicatului de intermediere) a fost una dintre noutăţile ofertei secundare "Transelectrica".

    "Oferta Transelectrica a fost o frumuseţe, din punctul de vedere al transparenţei", ne-a spus un broker din piaţă.

    Deşi este adevărat că metoda cu "book" închis se practică în străinătate, acolo este vorba de alte condiţii de piaţă, iar intermediarii sunt brokeri consacraţi care îşi asumă subscrierea în totalitate a ofertei, potrivit unor surse avizate din piaţă.

    Decizia BVB să modifice Codul Bursei vine în momentul în care în SUA, tocmai lipsa de transparenţă a iscat un scandal monstru în jurul listării reţelei de socializare "Facebook".

    Acţionarii "Facebook" au intentat un proces, în nume colectiv, acuzând compania, pe directorul său executiv, Mark Zuckerberg şi pe intermediarii "Morgan Stanley", "Goldman Sachs" şi "JPMorgan & Chase" că ar fi ascuns "o reducere severă şi pronunţată" a preconizării creşterii veniturilor ce rezultă în urma folosirii aplicaţiilor şi site-ului "Facebook" prin dispozitive mobile.

    Acţionarii mai acuză că intermediarii listării au diseminat inegal către investitori datele primite de la companie.

    În comunicatul din 28 mai, BVB precizează că modificările aduse Codului Bursei răspund cerinţelor unor participanţi şi investitori pentru un grad ridicat de modelare a ofertelor prin BVB.

    Modificarea urmează să intre în vigoare ulterior aprobării ei de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

    Opinia Cititorului ( 6 )

    1. Am mai multe observatii referitoare la situatia descrisa de articolul de mai sus; si cateva punctuale la articolul dnei Ardeleanu (a carei activitate jurnalistica din ziarul Bursa o apreciez). Mentionez aici numai doua dintre cele mai importante observatii: (i) personal cred ca pasii facuti de CA-ul BVB sunt FOARTE POZITIVI si sa speram cu totii ca CNVM-ul va aproba modificarile propuse de BVB; piata romaneasca de capital are mare nevoie de reglementari care sa fie atractive si care sa ajute executarea ofertelor publice in sensul atragerii investitorilor, romani si, mai ales, straini. Fara a trezi interesul investitorilor institutionali straini, ofertele publice avute in vedere (Transgaz, Romgaz, etc) nu pot fi de succes. In aceasta directie, in afara Intermediarilor, un rol important il joaca reglementarile care trebuie sa fie prietenoase si sa raspunda cerintelor investitorilor institutionali straini, cerinte pe care Intermediarii cu experienta internationala le cunosc foarte bine. (ii) este adevarat ca oferta Petrom desfasurata anul trecut a fost cu "book inchis" dar ea a avut loc prin BVB si nu in afara ei; nu insist asupra motivelor care eu cred ca au stat la baza inducerii cu o insistenta demna de fapte mai bune (din pacate de catre persoane foarte implicate in piata de capital locala) in media a ideii (gresite!) ca oferta Petrom a avut loc in afara Bursei; dovada in sensul celor afirmate de mine este ca a existat un contract (pentru semnarea caruia dl Valentin Ionescu, directorul executiv de atunci a fost in mod nedrept foarte hulit de multi dintre formatorii de opinie din cadrul pietei de capital locale) intre Intermediar si BVB si daca oferta ar fi fost de succes, atunci BVB ar fi incasat comisionul aferent.

      In final imi exprim si o speranta (pe care am mentionat-o public in mai multe ocazii, inclusiv in ziarul BURSA caruia ii multumesc pentru ca mi-a gazduit acele opinii): anul 2012 sa fie anul in care piata de capital romaneasca sa aiba si cont global la standard european, nu, ca acum, unul altoit cu un un altoi local care nu a „prins”; nu a prins interesul marilor investitori institutionali care in multe randuri si-au exprimat doleantele, care din pacate, cel putin pana acum, nu au fost ascultate de factorii de decizie care pastoresc piata de capital locala.  

      Cu bine, 

      Victor CIONGA

      1. si cum anume credeti Dvs ca va creste numarul de investitori daca alocarea in cadrul IPO se va face discretionar?

        Stimate domnule Cionga,

        necesitatea de a fi atractiv pe pietele internationale este clar premiza primordiala pentru a putea avea printre actionari investitori institutionali de marca, care insa la randul lor sunt interesati sa nu cumpere pisica in sac. In ciuda afirmatiilor contradictorii ale unui mare expert international care in functie de intrebare pozitioneaza documentul bilantier ca demn de luat in seama si apoi 2 randuri mai jos declara ca niciodata nu a crezut in aceste inscrisuri tema LETTER OF COMFORT ar trebui sa nu fie tratata cu atata usurinta in Romania, mai ales cand se preconizeaza o iesire pe piata internationala. Cei care accepta un refuz al firmei de audit in a prezenta o astfel de scrisoare reusesc doar sa scada nivelul ofertei la listare si comprimand intr-o singura propozitie NO LC NO PO nu ar face decat sa estompeze asteptarile si ele extrem de ridicate ale investitorilor de buna credinta. O zi buna dupa ce ieri am coborat sub pragul critic de 6000 puncte in DAX. 

        In cele ce urmeaza voi raspunde la intrebarea trimisa de un anonim referitoare la efectul alocarii discretionare asupra succesului unui IPO si voi face un scurt comentariu la cele scrise de dl Bestea.

        1.1.In esenta alocarea discretionara inseamna ca, in numele vanzatorului (care in cazul unui SPO, cum este Transgaz, este un actionar existent, iar in cazul unui IPO este compania care emite noile actiuni) Intermediarul garanteaza investitorului ca va primi numarul de actiuni solicitat; sunt fonduri de investitie mari (care au sum administrare miliarde de dolari sau euro) care nu iau in consideratie oportunitati decat daca pot investi o suma minima (in general unitatea de masura este in zeci de milioane sau la rigoare sume care depasesc 5-8 milioane de dolari sau euro) si care de aceea nu sunt confortabili cu alocarea pro rata. Odata ce au devenit actionari, astfel de investitori cresc prestigiul companiei in care au investit si acest lucru are mai tarziu ca efect atragerea de alti investitori institutionali. In general acest tip de structurarea a ofertei cere un „book inchis” pe transa investitorilor institutionali; pe transa investitorilor de retail se poate folosi un book deschis, eventual cu „un discount” fata de acela oferit transei investitorilor institutionali. A se urmari modelul folosit in ofertele similare din Polonia; daca nu ma insel acolo „discount”-ul oferit pe transa de retail (fata de transa pentru institutionali) a fost in jur de 3% - 5% (ca o opinie personala eu cred o astfel de abordare ar fi indicat sa se foloseasca si in cazul Transgaz).  

        1.2. Stimate Domnule Bestea, 

        Sunt de acord cu dvs ca orice oferta publica (si mai ales cele care se adreseaza pietei internationale) ar trebui sa fie structurate conform standardelor internationale, avand inclusiv acea Letter of Comfort (LoC) data de auditorul companiei care se listeaza. Mai ales daca in perioada alocata pregatirii ofertei este suficient de lunga (adica in opinia mea de cel putin de 20 de saptamani) si daca exista o buna cooperare cu managementul companiei; in cazul in care managementul companiei in cauza nu este perceput de investitori ca fiind unul la standarde internationale, existenta acestui document devine importanta in luarea deciziei de investitie de catre investitorii institutionali. Inexistenta LoC nu face imposibil succesul unei oferte dar este foarte probabil ca lipsa acesteia sa fie considerata un risc suplimentar care va fi analizat ca atare (si cum afirmati si dvs) de investitor cand va fixa pretul la care este dispus sa cumpere. Cu alte cuvinte va oferi un pret mai mic decat in situatia in care exista documentul in cauza meentionat de dvs. Daca compania este listata aici intervine comparatia intre pretul pe care marii investitori sunt dispusi sa il plateasca si discount-ul fata de pretul de piata pe care-l fixeaza vanzatorul; si care va trebui sa fie unul mai mare. Probabil ca, pentru a maximiza pretul actiunii in cadrul SPO-ului, in cazul Transgaz (oferta cea mai apropiata in timp), aceasta cerinta mentionata de dvs va fi indeplinita pentru ca ea depinde direct de Intermediar si eventual de companie; acest lucru se va vedea in prospect. Alti factori care pot influenta drastic asupra nivelului pretului pe care investitorii vor fi dispus sa-l plateasca pentru actiunile Transgaz (adica cum va evolua piata in functie de perceptia dezvoltarilor crizei grecesti) sunt unii obiectivi si in afara influentei Intermediarilor, companiei, OPSPI, etc. Daca pietele vor pecepe negativ rezultatul alegerilor grecesti, atuncii probabil ca va urma o perioada foarte dificila cu mari volatilitati pe piata de capital si cu o retinere (de altfel de inteles) a investorilor de a investi in zone pe care le percep (poate nedrept) a fi usor de „contaminat”. Sa tinem insa pumnii stransi si sa speram ca Transgaz va „prinde” o fereastra de calm pe piete asa cum a fost cazul Translectrica!

        Stimate domnule Cionga,

        va multumesc pentru raspuns si vreau sa va spun ca sunt de aceeasi parere si anume ca oferta Transgaz va avea succes. Noua modalitate de formare a pretului, fie el cu atributul inchis sau deschis are intr-adevar o relevanta care la prima vedere s-ar putea sa puna semne de intrebare. In mod normal insa societatea de intermediere care aduce pe bursa firma in discutie poate incheia si un contract intr-adevar mai costisitor, dar care sa garanteze vanzatorului ca oferta va fi in intregime subscrisa. Acest lucru trebuie sa aiba bineninteles ca baza faptul ca cei care conduc aceasta operatiune sa fie ei insasi increzatori in succesul ofertei si de asemenea sa aiba incredere in storyul firmei consiliate. In alta ordine de idei afirmatia doamnei Ardeleanu referitor la esecul Petrom si legatura cu atributul de closed al modalitatii de subscriere imi permit sa fiu rezervat in a fi de acord cu aceasta parere. Asa cum am mentionat de mai multe ori oferta Petrom nu poate fi considerata un esec, ci poate fi doar categorisita drept o oferta a carei sustinere din partea firmei mama nu a fost lipsita de asa numitele inconsecvente in declaratii(marire de capital urmata de anularea acesteia), precum si opinii ale unor jurnalisti internationali pentru care situatiile din zonele afectate de primavara araba au pus in umbra faptul ca mai mult de jumatate din productia de hidrocarburi a concernului este produsa intr-o tara stabila din punct de vedere politic, cu taxe si impozite reduse care insa doar pentru cititorii atenti ai raportului OMV pot fi descifrate. Concluzia este ca avem o multime de firme care pot fi interesante pentru cei care cauta substanta, insa nu avem suficiente institutii financiare care sa le promoveze in mediul international, fiind in acelasi timp si adeptii unei politici de discount care nu ar trebui, dupa parerea mea, sa fie motivul pentru care un investitor cu adevarat de marime internationala ar alege sa investeasca in Romania. 

      si astfel se dezleaga enigma "grupului de participanti si investitori" care au solicitat modificari la codul BVB (anume consortiul de la TGN)

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb