MAIA SANDU: "Ia este mai mult decât o cămaşă, este un simbol cu rol de protecţie şi un poem"

F.D.
Internaţional / 24 iunie 2022

"Ia este mai mult decât o cămaşă, este un simbol cu rol de protecţie şi un poem"

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Iei, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a publicat un mesaj pe contul său de Facebook în care susţine că această cămaşă populară este mai mult decât un simplu obiect vestimentar, fiind mai ales un simbol cu rol de protecţie, precum şi un adevărat poem al spiritualităţii româneşti, relatează Agerpres.

"Pentru neamul nostru, ia nu este un simplu obiect vestimentar, ci un simbol care, din vremuri străvechi, are un rol de protecţie împotriva primejdiilor. Este un poem ce încifrează şi descifrează cele mai adânci semnificaţii ale vieţuirii noastre, fiecare semn brodat purtând în spate o poveste. Naşterea, viaţa şi moartea, rodul pământului, apa şi soarele - toate au fost fir cu fir, cu măiestrie şi migală înveşnicite pe ie de bunicile şi mamele noastre", a scris Maia Sandu pe Facebook.

De asemenea, preşedinta Republicii Moldova a lăudat în acest mesaj online priceperea, entuziasmul şi energia femeilor care păstrează tradiţia cusutului de ie în zilele noastre şi a precizat că le este recunoscătoare celor care promovează introducerea iei în Patrimoniul Imaterial al Umanităţii.

"Mă bucur că această tradiţie n-a dispărut, ba chiar cunoaşte o renaştere prin entuziasmul şi energia meşteriţelor noastre. Oriunde s-ar afla - la Nisporeni, Străşeni, Bruxelles sau New York -, ele îşi brodează cu fir subţire, dar trainic, dorul, speranţa, încrederea şi împlinirea. Recunoştinţă multă şi celor care promovează, tenace şi cu devotament pentru valori, introducerea cămăşii tradiţionale româneşti în Patrimoniul Imaterial al Umanităţii. Să purtăm ie cu mândrie!"

Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial, pentru prima dată în lume, în 2015, prin Proclamaţia emisă de primarul capitalei americane Washington D.C, Muriel Bowser, la iniţiativa lui Bogdan Banu, fondatorul organizaţiei Romanians of D.C, cu sprijinul comunităţii româneşti şi al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii. Din 2016 manifestarea este susţinută de Asociaţia "La blouse roumaine - IA", fondată pentru a sprijini eforturile comunităţii de a promova şi proteja ia şi valorile culturale româneşti şi universale.

Această zi este dedicată, totodată, eforturilor de includere a cămăşii cu altiţă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în prezent, în peste 50 de ţări şi 300 de localităţi, de pe şase continente. Manifestarea a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, fiind marcată atât de ambasadele României, cât şi de misiunile diplomatice în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb