"Majoritatea spaţiilor de birouri anunţate în 2019 sunt în proiecte mari, parcuri de business"

Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 28 februarie 2019

"Majoritatea spaţiilor de birouri anunţate în 2019 sunt în proiecte mari, parcuri de business"

"În ultimul deceniu s-au înmulţit polii de business în Bucureşti"

Estimările privind livrările de spaţii de birouri de clasă superioară A şi B, pentru acest an, se ridică la 365.779 de metri pătraţi, în timp ce în urmă cu zece ani, la începutul anului 2009, se estima că se vor livra 390.100 de metri pătraţi arată datele de piaţă ale companiei de consultanţă ESOP Consulting, cu menţiunea că o parte dintre proiecte sunt amânate, însă, pentru anii următori.

Alexandru Petrescu, Managing Part­ner la ESOP Consulting l CORFAC International, a declarat: "În 2009, layout-ul la nivelul clădirilor de birouri în construcţie era diferit, majoritatea proiectelor fiind clădiri individuale, single phase, de talie mică sau mijlocie, în zone centrale sau ultracentrale şi existau doar câteva parcuri mari de business în dezvoltare, în mare parte în zone mai îndepărtate de centru, precum Global City în Pipera sau Willbrook Platinum în Băneasa. Acum, majoritatea spaţiilor de birouri anunţate în 2019 sunt în proiecte mari, parcuri de business cu mai multe faze de dezvoltare, unele chiar cu un mixt de spaţii, birouri şi retail sau birouri şi rezidenţial, în zone centrale sau bine poziţionate, în jurul staţiilor de metrou".

Potrivit companiei de consultanţă, în urmă cu zece ani, pe primul loc în top se afla zona de centru-nord a Capitalei (Victoriei - Floreasca - Barbu Văcărescu - 43%), pe locul doi zona de nord (Pipera - Băneasa - 28%) şi pe locul trei zona ultracentrală (Unirii - Universitate - Romană -17%), restul de 12% fiind împărţit între zonele centru-vest (Grozăveşti - Politehnică - Semănătoarea), sud (Eroii Revoluţiei - Olteniţei) şi vest (Preciziei). Numai 2% din livrările de atunci se anunţau în zona de centru-vest, aflată astăzi pe primul loc, au mai precizat specialiştii.

Aceştia au adăugat: "Astăzi, oferta s-a diversificat, existând mai mulţi poli de business în Bucureşti. În 2019, în topul zonelor din oraş unde se vor livra spaţii de birouri, primul loc este ocupat de zona de centru-vest Politehnică - Orhideea - Grozăveşti, cu o pondere de 27%, pe locul doi este zona de centru-nord (Victoriei - Floreasca - Barbu Văcărescu) şi pe locul trei zona Expoziţiei, urmată foarte aproape de zona de vest (Preciziei), zona ultracentrală (Unirii - Universitate - Romană) şi cea de centru-est (Timpuri Noi - Tineretului)".

Conform companiei, printre clădirile aflate în construcţie şi prevăzute să se livreze la începutul anului 2009 se numărau City Gate, Metropolis Center, Excelsior BC, Matrix BC, Olympia Tower, Global City şi Willbrook Platinum, UTI Headquarters, Calea Victoriei 145, iar de cealaltă parte, printre clădirile de birouri aflate în construcţie şi prevăzute să se livreze în acest an se numără The Bridge 2, Business Garden Bucharest 1, 2 şi 3, The Light Phase 1, The Mark, Expo Business Park 1, 2 şi 3, Equilibrium 1, Oregon Park Building C, Timpuri Noi Square 3. Totodată, specialiştii au spus că, dacă în urmă cu un deceniu, se anunţa prima clădire verde, în 2019 toate clădirile de birouri de clasă A, care vor fi livrate, au certificate LEED, BREEAM sau WELL şi o mare parte dintre cele de clasă B+ au, de asemenea, în vedere o astfel de certificare.

Esop Consulting: "Pentru tranzacţiile actuale, cererea vine din IT&C"

Cererea pentru tranzacţiile actuale vine în principal din domeniul IT&C, BPO şi outsourcing, în timp ce în 2009 tranzacţiile mari veneau din partea companiilor din domeniul financiar-bancar şi din domeniul serviciilor profesionale, arată datele Esop.

"Dacă în studiul de piaţă realizat la începutul anului 2009 pentru tranzacţiile din 2008, au fost înregistrate doar nouă tranzacţii mari, de peste 2.300 de metri pătraţi de spaţii de birouri, în studiul de piaţă realizat la începutul anului 2019 pentru tranzacţiile din 2018 s-au înregistrat 43 de tranzacţii cu suprafeţe mai mari de 2.300 metri pătraţi, la nivelul întregii ţări. În 2008, tranzacţii mari se realizau doar în Bucureşti, în timp ce în 2018 tranzacţii mari s-au încheiat şi în oraşe mari precum Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Craiova", au precizat specialiştii companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb