Malaria rezistentă la medicamente ameninţă să devină următoarea urgenţă globală de sănătate

Elena Deacu
Companii #Sănătate / 29 decembrie 2014

Malaria rezistentă la medicamente ameninţă să devină următoarea urgenţă globală de sănătate

Malaria, boală parazitară infecţioasă transmisă de ţânţari, extrem de răspândită în Myanmar şi alte ţări din bazinul Mekong, cel mai lung fluviu din Asia de Sud-Est, ameninţă să devină următoarea urgenţă globală de sănătate, având în vedere rezistenţa pe care a dezvoltat-o la medicamente, scrie Reuters.

Ratele de deces din cauza malariei au scăzut cu 47 la sută între anii 2000 şi 2014 la nivel mondial, dar a ucis totuşi 584.000 de oameni în 2013, în special în Africa sub-sahariană, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) citată de Agerpres.

O mare parte din succesul în lupta împotriva bolii se datorează utilizării de terapii combinate pe bază de artemisinin, un derivat al pelinului frecvent utilizat în medicina chineză, care este acum în pericol deoarece paraziţii malariei au devenit rezistenţi la acest tratament.

Dacă după trei zile de terapie rezultatele la teste sunt pozitive, specialiştii iau în considerare rezistenţa bolii la medicamente şi se fac analize suplimentare.

Pericolul răspândirii acestei forme rezistente la medicamente este deosebit de mare, apreciază experţii. În prezent, ţara cel mai grav afectată din regiunea Mekong este Myanmar şi dacă boala ajunge în India şi Africa, consecinţele ar putea fi dezastruoase, întrucât, spre deosebire de epidemiile globale anterioare de malarie, de această dată nu există noi medicamente care să înlocuiască terapiile pe bază de artemisinin.

Înainte de a fi identificate în Myanmar, în 2008, semne de rezistenţă au fost găsite în Cambodgia şi confirmate în Thailanda, Laos şi Vietnam, potrivit OMS.

Nu este foarte clar de ce paraziţii care provoacă malaria devin rezistenţi la medicamente, dar se crede că un rol îl au conflictele civile prelungite, jungla densă, migraţia şi medicamentele de slabă calitate. În Myanmar se comercializează medicamente contrafăcute sau de slabă calitate care în loc să ucidă paraziţii îi fac mai puternici.

Costul uman şi economic al unui eşec al stopării răspândirii bolii ar fi imens, potrivit unei estimări publicate în Malaria Journal luna trecută. Studiul prognozează 116.000 de decese suplimentare pe an dacă rezistenţa la artemisinin nu este oprită. Costurile medicale ar putea depăşi 32 milioane dolari pe an, în timp ce pierderile în economie din cauza îmbolnăvirilor şi deceselor sunt estimate la 385 milioane dolari.

Francois Nosten, expert francez care a studiat boala de-a lungul frontierei Myanmar-Thailanda timp de aproximativ trei decenii, a declarat că rezistenţa la tratament reprezintă un pericol mocnit ce riscă să fie trecut cu vederea cât timp omenirea îşi concentrează atenţia pe epidemia de Ebola din Africa de Vest.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb