MAN este interesată să cumpere "Scania"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 septembrie 2006

Producătorul german de camioane MAN AG, al treilea din Europa, şi-a fâcut public interesul pentru achiziţia rivalului suedez "Scania" AB, urmărind astfel să creeze o afacere de top în domeniul în care activează cele două companii. "Conducerea MAN consideră că raţiunea care stă la baza combinării companiei germane cu cea suedeză este convingătoare", au declarat, ieri, reprezentanţii MAN, adăugând că un nou anunţ pe marginea acestui subiect va fi făcut săptămâna viitoare.

Încă din luna februarie, directorul executiv al MAN, Hakan Samuelsson, a declarat că va lua în calcul orice posibilă achiziţie de participaţii în cadrul rivalilor mai mici.

"Este un caz clasic, prin care o companie încearcă să compenseze creşterea organică slabă din interior printr-o creştere exterioară", este de părere Manuel Martin, strateg la "WGZ Bank" din Frankfurt. În opinia sa, singura întrebare care se pune acum este: "cât de departe vor merge cu preţul de achiziţie"?

Acţiunile producătorului suedez de camioane, al doilea din ţară, au crescut cu 12% ieri, atingând un curs record, ca urmare a faptului că oficialii aces-tuia au anunţat, anterior declaraţiei publice făcute de MAN, că au motive să creadă că rivalul german le va înainta o ofertă de preluare. Acţiunile "Scania" au urcat cu 45,5 coroane suedeze, la 435 coroane (59,7 dolari) /ti-tlu, pe piaţa din Stockholm. Ulterior, preţul a coborât la 423 coroane, nivel cu 8,6% mai mare decât în ziua anterioară. De la începutul anului, cursul acţiunilor "Scania" a sporit cu 47%, valoarea de piaţă a companiei fiind de 84,5 miliarde de coroane (11,6 miliarde de dolari).

Cei din conducerea "Scania" au precizat, marţi seara, că au primit informaţii din care rezultă că există motive serioase care să îi facă să susţină că MAN va depune o ofertă.

Acţiunile MAN au crescut cu 35% în acest an, dând companiei o valoare de piaţă de 8,91 miliarde de euro (11,3 miliarde de dolari).

În prima jumătate din acest an, profitul net al MAN s-a dublat, ajungând la 352 milioane de euro, de la 153 milioane de euro în primele şase luni din 2005. În aceeaşi perioadă, câştigurile nete ale "Scania" au crescut cu 22%, la 2,83 miliarde de coroane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb