Managerii companiilor văd o creştere a producţiei, în martie-mai, dar şi una a preţurilor

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 31 martie 2008

Managerii companiilor văd o creştere a producţiei, în martie-mai, dar şi una a preţurilor

Managerii companiilor estimează, pentru perioada martie-mai 2008, o creştere a producţiei în construcţii, în indus­tria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi în servicii, dar şi o creştere a preţurilor, raportat la cele trei luni anterioare, se arată într-o anchetă de conjunctură a INS.

Managerii firmelor din indus­tria prelucrătoare estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei, atât pe total (sold conjunctural +24%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor. Optimismul este mai pronunţat în rândul managerilor din companiile cu 500 de salariaţi şi peste (sold conjunc­tural +33%).

Pe total industrie prelucrătoare numărul de salariaţi va avea o tendinţă de stabilitate, cred 79% din managerii ches­tionaţi. Preţurile produselor industriale vor creşte (sold conjunctural +31%), dar într-un ritm mai scăzut faţă de estimarea din luna anterioa­ră (sold conjunctural +38%).

Conform estimărilor din martie 2008, în construcţii, în următoarele trei luni, va exis­ta o tendinţă ascendentă a volumului producţiei (sold conjunctural +43%), legată de cea a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +39%). Creşteri semnificative, pentru ambii indicatori, se vor înregistra la firmele cu 500 salariaţi şi peste (sold conjunctural +60%, respectiv +59%).

Se estimează creşterea numărului de angajaţi pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +25%), dar şi pe grupe de mărime a întreprinderilor. Creşterea preţurilor lucrărilor de construcţii va fi, în perioada următoare, la fel cu cea prognozată în luna precedentă (sold conjunctural +49%).

Managerii mai estimează, pentru următoarele trei luni ale anului 2008, o creştere a vânzărilor de mărfuri, pe total activitate (sold conjunctural +33%). Conform previziunilor celor intervievaţi, situaţia economică îşi va menţine trendul pozitiv (sold conjunctural +35%). Comenzile de mărfuri pentru furnizori vor urca, conform soldului conjunctural de +27%.

În martie, volumul stocurilor de mărfuri va răspunde cererii de comerţ cu amănuntul (94% din opinii). Şi-n acest domeniu, angajatorii prognozează o uşoară creştere a numărului de salariaţi din acest sector (+10% sold conjunctural). Managerii companiilor estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte (sold conjunctural +45%).

Situaţia economică din servicii, în ultimele trei luni, a fost apreciată ca fiind bună, atât pe total activitate (sold conjunctural +19%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor. Pe primul loc în aprecierea cifrei de afaceri se plasează companiile foarte mari (500 de salariaţi şi peste) la care soldul conjunctural înregistrat este de +38%, urmate de firmele mijlocii (50-249 de salariaţi), cu un sold conjunctural de +13% şi întreprinderile mici (1-49 de salariaţi), sold conjunctural de +9%.

Conform estimărilor din luna martie 2008, cifra de afaceri în domeniul serviciilor va continua să crească în următoarele trei luni (sold conjunc­tural +24%), la fel şi numărul de salariaţi (sold conjunctural +8%), dar şi preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor (sold conjunctural +34%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb