Managerii firmelor estimează mai multă producţie în industrie, dar şi creşteri de preţuri

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 29 mai 2008

Managerii companiilor din România estimează, pentru perioada mai-iulie 2008, creşteri ale producţiei în construcţii, indus­tria prelucrătoare, comerţ şi servicii, comparativ cu cele trei luni anterioare, dar se aşteaptă şi la creşteri de preţuri, transmite Institutul Naţional de Statistică (INS).

Managerii firmelor din industria prelucrătoare estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere a producţiei, la un sold conjunctural de 21%. Optimismul este mai pronunţat în rândul managerilor din companiile mijlocii, cu 50-249 de salariaţi, cu un sold conjunctural de +26%. Pe total industrie prelucrătoare, numărul de salariaţi va avea o tendinţă de stabilitate, potrivit a 84% din opiniile exprimate.

Preţurile produselor industriale vor creşte (sold conjunctural +29%), într-un ritm mai mare faţă de estimarea din luna anterioară (sold conjunctural +25%). Conform estimărilor din luna mai 2008, pentru următoarele trei luni, producţia va creşte în construcţii (sold conjunctural +46%), corelată cu cea a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +40%). Referitor la numărul de salariaţi, se aşteaptă, de asemenea, o tendinţă de creştere, atât pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +26%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.

Creşterea preţurilor lucrărilor de construcţii va fi, în perioada următoare, aproximativ la fel cu cea prognozată în luna precedentă (sold conjunctural +50%). Managerii societăţilor comerciale estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere a vânzărilor de mărfuri, pe total activitate (sold conjunctural +36%).

Conform previziunilor celor intervievaţi, situaţia economică îşi va menţine trendul pozitiv (sold conjunctural +40%). Comenzile de mărfuri adresate furnizorilor vor avea o evoluţie pozitivă, conform soldului conjunctural de +25%. În luna mai, volumul de marfă va permite vânzările cu amănuntul (94% din opinii).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, o uşoară creştere a numărului de salariaţi din acest sector (+13% sold conjunctural). Managerii firmelor estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte (sold conjunctural +49%). Situaţia economică din servicii, în ultimele trei luni, a fost apreciată ca fiind bună (sold conjunctural +19%).

Pe primul loc în aprecierea creşterii cifrei de afaceri se plasează companiile mari, cu 250-499 de salariaţi, la care soldul conjunc­tural înregistrat este de +47%, urmate de firmele mijlocii, cu 50-249 de salariaţi, cu un sold conjunctural de +25% şi de companiile foarte mari, cu 500 de salariaţi şi pes­te, sold conjunctural de +24%.

Conform estimărilor din luna mai 2008, cifra de afaceri îşi va menţine, pentru următoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +25%). În servicii, se estimează pentru următoarele trei luni o uşoară creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). După opinia managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor creşte şi ele în următoarele trei luni (sold conjunctural +28%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb