Manifestanţii proruşi din Doneţk proclamă o "republică suverană"

Ziarul BURSA #Internaţional / 8 aprilie 2014

Manifestanţii proruşi de la Doneţk au proclamat ieri regiunea drept "republică suverană", dupa ce duminică au ocupat sediul administraţiei locale. În acest timp, Guvernul proeuropean de la Kiev a denunţat aceste evenimente pe care le-a calificat drept un plan al Rusiei să "dezmembreze" Ucraina.

Manifestanţii proruşi au atacat duminică şi au preluat controlul clădirilor oficiale - administraţia locală şi serviciile de securitate (SBU) din marile oraşe Harkiv, Lugansk şi Doneţk.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a promis să respecte prin toate mijloacele populaţia rusofonă a republicilor din fosta URSS în caz de violenţe şi a trimis aproximativ 40.000 de militari la frontierele Ucrainei, generând temeri privind o invazie.

Potrivit agenţiei Interfax, protestatarii au decis să organizeze un referendum privind suveranitatea lor regională înainte de 11 mai. Site-ul de informaţii locale Ostrov susţine că aceştia au decis să ceară alipirea la Federaţia Rusă.

O înregistrare video postată pe Internet şi prezentată ca fiind o reuniune organizată de manifestanţi prezintă un bărbat care afirmă: "Proclam crearea unui stat suveran al republicii populare Doneţk".

Duminică, preşedintele ceh Milos Zeman a apreciat că dacă trupele ruse vor intra în estul Ucrainei, NATO ar trebui să intervină militar.

Duşa: "Exerciţiile la care participă avioanele F-16 nu au legătură cu Ucraina"

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a avut, ieri, o convorbire telefonică cu secretarul american al Apărării, Charles Timothy Hagel, o temă a discuţiei fiind necesitatea repoziţionării forţelor şi capabilităţilor NATO în ţările de graniţă ale Alianţei.

Potrivit unui comunicat MapN, "o temă importantă pe agenda discuţiei a fost legată de necesitatea repoziţionării forţelor şi capabilităţilor NATO în ţările de graniţă ale Alianţei, în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, securitatea maritimă, supravegherea şi asigurarea securităţii spaţiului aerian comun".

Întrebat dacă a cerut sprijin aerian pentru o escadrilă de avioane F16 care să staţioneze în România până în momentul în care armata română le va avea în dotare, el a spus: "O să am o discuţie cu domnul Hagel pe subiecte care vizează supravegherea spaţiului aerian, poliţie aeriană, sisteme de apărare antiaeriană, sisteme de securitate pe Marea Neagră. Avioanele F16 vor fi prezente la exerciţii cu forţele aeriene române începând din această săptămână în România. Este un exerciţiu planificat în anul 2013\".

Întrebat dacă au existat zboruri ale unor avioane ruseşti în apropierea spaţiului aerian al României, acesta a spus că "24 de ore din 24, aviaţia militară a forţelor aeriene supraveghează spaţiul aerian al ţării".

"Împreună cu forţele NATO, cu acel avion Awaks, de supraveghere aeriană, forţele aeriene române execută misiunea de supraveghere şi a poliţiei aeriene", a arătat Mircea Duşa, potrivit Mediafax.

Duminică, Duşa declara că mai multe avioane americane F-16 vor veni în România pentru a participa la exerciţii în spaţiul aerian românesc şi vor rămâne o perioadă destul de lungă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb