Manifestaţii violente în Grecia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 mai 2010

Grecii prezenţi pe străzile din capitala elenă au strigat: "Europeni, ridicaţi-vă!".

Grecii prezenţi pe străzile din capitala elenă au strigat: "Europeni, ridicaţi-vă!".

Peste 20.000 de protestatari au demonstrat, ieri, pe străzile Atenei

La Salonic au manifestat 14.000 de demonstranţi

Trei persoane au murit într-un incendiu provocat la "Marfin Egnatia Bank"

Sindicaliştii cer ca actuala criză "să fie plătită de bogaţi"

Oficialii eleni, imuni la proteste

Peste 20.000 de protestatari au ieşit, ieri, pe străzile Atenei, şi alţi aproximativ 14.000 la Salonic, manifestând violent în cadrul grevei generale declanşate de marile organizaţii sindicale elene ca protest faţă de planul de austeritate al guvernului.

Numeroşi protestatari au ajuns în faţa Parlamentului din Atena, unde erau discutate măsurile de austeritate cerute de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional în schimbul pachetului de sprijin de 110 miliarde de euro. Parlamentul trebuia să-şi dea ieri votul pentru măsurile de austeritate, care includ îngheţarea salariilor şi majorarea taxelor.

În faţa Parlamentului, manifestanţii au aruncat cu sticle în Poliţie, iar aceasta a încercat să-i împrăştie pe demonstranţi cu gaze lacrimogene.

Tot ieri, sediul unei sucursale a "Marfin Egnatia Bank" a fost incendiat, incident în urma căruia au decedat trei persoane. Au fost, de asemenea, incendiate magazine şi întreprinderi din centrul Atenei.

Demonstranţii au chemat la "luptă împotriva măsurilor antisociale", cerând ca actuala criză din ţară "să fie plătită de bogaţi". Manifestaţiile de ieri au fost organizate de Confederaţia salariaţilor din sectorul privat (GSEE) şi cea a angajaţilor din sectorul public (ADEDY), şi au urmat grevei din ziua anterioară. La rândul său, Pame, front sindical al Partidului Comunist (KKE), care refuză în mod tradiţional orice manifestaţie, a adunat circa 10.000 de persoane în capitala elenă.

"Poporul grec trebuie să facă sacrificii, iar bogaţii nu plătesc nimic", a declarat liderul GSEE, Giannis Panagopoulos.

Anargyros Bizianis, în vârstă de 61 de ani, angajat al primăriei din Piraeu, care câştigă 900 de euro lunar, a declarat, citat de presa străină: "Guvernul îmi ia totul, nu ştiu cum o să mă descurc".

Barbara Tzerbou, avocat în vârstă de 37 de ani, a spus, la rândul său: "Aceste măsuri sunt nedrepte şi ar trebui aplicate politicienilor care au fost la putere în ultimii 30 de ani, şi care ne-au adus unde suntem acum. Premierul avea de unde să aleagă, nu trebuia să ajungă la FMI".

Oficialii de la Atena spun, însă: "Ani la rând au fost greve şi proteste în Grecia, fără consecinţe importante. Suntem obişnuiţi cu acest lucru".

"FMI, afară!"

Protestatarii au manifestat şi în faţa Ministerului de Finanţe, unde au strigat: "FMI, afară!".

Peste 50% dintre greci se opun noilor măsuri de austeritate, drept pentru care s-au alăturat protestelor.

De cealaltă parte, oficialii FMI spun că înţeleg furia poporului grec şi faptul că acesta nu reuşeşte să conştientizeze amploarea catastrofei economice. În opinia celor de la FMI, UE şi Fondul sunt acolo ca să ajute Grecia, iar dacă nu ar face acest lucru, atunci "situaţia ar fi infinit mai dramatică".

Greva de ieri a paralizat transporturile din Grecia, inclusiv pe cele aeriene, activităţile din şcoli, spitale şi centrele comerciale. Benzinăriile au fost închise, la rândul lor, proprietarii acestora protestând faţă de majorarea accizelor în domeniu.

Astăzi nu apar ziare în Grecia, în condiţiile în care jurnaliştii s-au alăturat grevei.

Euro - sub 1,29 dolari, cel mai redus curs de după martie 2009

Moneda unică europeană s-a depreciat ieri faţă de dolar, ajungând la cel mai redus curs din ultimul an, pe fondul temerilor legate de răspândirea crizei financiare din Grecia. "Moody"s Investors Service" a plasat ratingul pentru obligaţiunile guvernamentale ale Portugaliei (Aa2) sub supraveghere, în vederea unei posibile reduceri.

Euro a scăzut ieri, pentru prima oară după luna martie 2009, sub pragul de 1,29 dolari: 1,2894 dolari la ora 8:44 a.m., pe piaţa din New York, de la 1,2987 dolari în ziua precedentă. Anterior, euro a coborât la 1,2883 dolari - cel mai redus curs atins după data de 16 martie 2009.

FMI aprobă duminică ajutorul pentru Grecia

INVESTITORII, ÎN PANICĂ: Euro a ajuns la 4,19 lei, după atacurile din Grecia

Investitorii au luat cu asalt pieţele valutare la finalul şedinţei de ieri, cumpărând masiv euro, în urma evenimentelor petrecute în Grecia.

"Piaţa este marcată de panică, după atacurile violente din Grecia, se cumpără euro pe orice palier", a declarat un dealer pentru ziarul Bursa.

Şi restul valutelor din regiune au suferit deprecieri faţă de euro.

De asemenea, pieţele de capital mondiale consemnau şi ele pierderi, indicii Nasdaq şi Dow Jones din cadrul NYSE (n.r. New York Stock Exchange), coborând cu circa 1%, după atacurile din Grecia. Ieri, trei persoane au murit în centrul Atenei într-un incendiu provocat de protestatarii greci, în timpul unui marş de protest împotriva măsurilor de austeritate pe care Guvernul vrea să le adopte cât mai curând. (Izabela Sîrbu)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bai frate ! Astia de la guvernare nu stiu cum sa taie tot ce misca prin curtile vecinilor, insa sa se gandeasca sa auditeze sutele de milioane pierdute prin intermediul manariilor facute la nivel inalt NICI VORBA ! Si vorbesc cel putin de licitatiile castigate la supra-pret care sunt in dezavantajul Statului. "Ce noi? Noi nu facem asa ceva, doamne fereste."

    Pana cand nu se vor opri DETURNARILE DE BANI DE LA STAT IN MAINI PRIVATE (caci asta sunt la urma urmei, chiar daca sunt facute mai discret prin achizitionarea de servicii, bunuri pe factura, sunt totusi la supra-pret si o licitatie implica cel mai bun raport calitate/pret, nu cel mai prost raport, subunitar), PANA CAND NU SE VOR INLATURA LIPITORILE SI CAPUSILE ASTEA, PANA CAND NU SE VA FACE O DEPARAZITARE GENERALA PRINTR-UN AUDIT LA SANGE CA CEL FACUT LA MARILE CORPORATII (in stilul lor fascist, dar deh, functioneaza), NU VOM AVEA O TARA PERFORMANTA SI FUNCTIONALA !!!!!!! 

    ASTA NU-I DEMOCRATIE ! CUM SA REPREZINTE CATEVA SUTE, MII DE OAMENI INTERESELE A ZECI DE MILIOANE DE OAMENI ?!?!

    Poate pana acum cativa zeci de ani nu era de conceput, insa acum cu tehnologizarea asta s-ar putea implementa un sistem informatic prin care OAMENII SA VOTEZE EI DIRECT LEGILE SI HOTARARILE BUNEI FUNCTIONARI A UNEI TARI ! Consilieri specialisti cu capul pe umeri sa vina cu propuneri de noi legi, sa dea variante de raspuns a) b) c) d) ... f) si oamenii sa voteze !!! Inclusiv o varianta h) in care oamenii sa se opuna variantelor de raspuns sau una i) in care oameni sa se opuna sondajului in sine. In cazul unei majoritati in partea de h+i , sa se reformuleze sondajul si consilierul sa primeasca o biluta neagra pt ca nu-si prea face treaba bine, ca nu este pe aceeasi unda cu gandirea masei de oameni. La prea multe bile negre este rapid inlocuit cu un alt consilier.

    OAMENI !!! TREZITI-VA !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb