Manifestaţiile de stradă pun în pericol Olimpiada de la Rio

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 17 martie 2015

Manifestaţiile de stradă pun în pericol Olimpiada de la Rio

Brazilienii au ieşit din nou în stradă, fiind nemulţumiţi de felul în care conducerea ţării a cheltuit miliarde de dolari pentru organizarea a două competiţii sportive gigantice - Campionatul Mondial de Fotbal din 2014 şi Jocurile Olimpice de Vară din 2016 -, în timp ce pături tot mai largi din populaţie se confruntă cu probleme economice grave. Un milion de oameni au ieşit, ieri, în stradă în mai multe oraşe braziliene, cerând destituirea preşedintelui Dilma Rousseff. Realeasă în funcţie, oarecum surprinzător, în urmă cu şase luni, Dilma Rousseff se confruntă cu o puternică mişcare de contestare, susţinută de opoziţie.

Cetăţenii sunt nemulţumiţi de sumele mari cheltuite pentru sport, de starea proastă a economiei şi de măsurile de austeritate. În plus, Brazilia este zguduită de un scandal de corupţie, în care e implicată compania petrolieră de stat Petrobras, condusă la un moment dat chiar de actualul preşedinte al statului. Aproximativ cincizeci de politicieni din cadrul coaliţiei aflate la guvernare sunt acuzaţi de spălare de bani şi luare de mită. Dilma Rousseff, fostă membră a gherilei, închisă în timpul dictaturii (1964-1985), a venit la putere în 2011, dar în ultimii trei ani popularitatea ei se află pe o pantă descendentă, fiind acuzată că a cheltuit fără discernământ sume uriaşe pentru un eveniment sportiv (Campionatul Mondial de Fotbal), neglijând problemele reale ale populaţiei.

Chiar dacă în timpul Mondialului de anul trecut nu au existat incidente grave, glasul nemulţumiţilor s-a făcut totuşi auzit. De altfel, forţele de ordine dispuse în dispozitivul de alertă au fost într-un număr impresionant, după ce în 2013, în timpul Cupei Confederaţiilor la Fotbal, şi un an mai târziu, cu ocazia vizitei Papei Francisc, manifestaţiile de stradă au fost la un pas să scape de sub control. În timpul acestor demonstraţii neautorizate, forţele de ordine au fost atacate cu pietre, la fel şi vitrinele unor magazine, mai multe maşini au fost incendiate, oamenii fiind nemulţumiţi de faptul că guvernul brazilian a cheltuit peste 11 miliarde de dolari pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal, în loc să canalizeze aceste fonduri către sănătate şi transporturi, două dintre sectoarele subfinanţate. Mai multe organizaţii, unele extremiste, s-au grupat atunci sub sloganul "Stop Campionatului Mondial". Peste 10.000.000 de oameni au ieşit în stradă în Brazilia în perioada Cupei Confederaţiilor la fotbal, care a avut loc în iunie 2013, la un moment dat punându-se în discuţie chiar schimbarea locului de desfăşurare a turneului final al Campionatului Mondial. Mai nou, toate aceste energii sunt canalizate împotriva Jocurilor Olimpice de la Rio, care se vor desfăşura vara viitoare, o altă competiţie care "înghite" miliarde de dolari. De această dată CIO (Comitetul Internaţional Olimpic) nu a pus în discuţie schimbarea locului de desfăşurare al evenimentului, dar, cum şi la vizita la Rio a preşedintelui acestui for,Thomas Bach, au existat incidente cu activiştii "verzi", s-a cerut un plus de atenţie în ceea ce priveşte manifestările premergătoare Jocurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb