Marcel Boloş: "Creşterea vârstei de pensionare este prevăzută în PNRR"

G.D.
Politică / 14 martie 2023

Marcel Boloş: "Creşterea vârstei de pensionare este prevăzută în PNRR"

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, astăzi, că majorarea vârstei de pensionare este prevăzută în PNRR, menţionând că soluţia tehnică este la Ministerul Muncii, iar o decizie se va lua la nivelul coaliţiei de guvernare, având în vedere că este un jalon cu "extrem de mare impact" asupra populaţiei şi lucrurile trebuie "bine cumpănite", informează Agerpres.

"Creşterea vârstei de pensionare şi alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă termenul, din câte îmi aduc aminte, este anul 2035. E un jalon care urmează după jalonul de pensii speciale şi pe care, la momentul potrivit, o să-l prezinte colegii de Ministerul Muncii, fiind, de asemenea, o greutate ca aceste reforme în ceea ce priveşte cheltuielile publice cu pensiile să poată să fie validate de către Comisia Europeană. Sunt cele mai grele jaloane şi trebuie să le acordăm sprijin, pentru că, până la urmă, România, interesul României este în joc", a afirmat Boloş, la Parlament.

El a precizat că, potrivit legislaţiei existente, această aliniere a vârstei de pensionare la bărbaţi şi femei este trecută textual în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Detaliile tehnice le vor oferi colegii de la Ministerul Muncii care răspund de ducerea la bun sfârşit al acestui jalon", a adăugat Marcel Boloş.

Întrebat în legătură cu faptul că jalonul prevede pensionarea facultativă până la vârsta de 70 de ani, ministrul a menţionat că "jalonul vorbeşte despre acordarea de stimulente pentru a duce vârsta de pensionare până la 70 de ani".

El a adăugat că acest lucru înseamnă că sunt acordate anumite facilităţi pentru cei care au depăşit vârsta de pensionare şi sunt activi pe piaţa muncii.

"Aşa prevede jalonul, dar, repet, soluţia tehnică este la Ministerul Muncii şi este o decizie care se va lua la nivelul coaliţiei, pentru că este un jalon cu extrem de mare impact asupra populaţiei şi trebuie cumpănite bine lucrurile din acest punct de vedere. Nu pot să vă ofer alte informaţii decât cele care sunt în jalon", a explicat Boloş.

Conform acestuia, Ministerul Muncii lucrează în prezent pentru a termina jalonul privind pensiile speciale, care este "extrem de greu" şi sunt implicate şi ministerele de linie, fiind "un volum de muncă imens".

"Deja cred că suntem la al doilea set de observaţii pe care l-am primit de la Comisia Europeană, dar este un lucru care se petrece în mod uzual, în care Comisia vede un progres în proiecte şi amendamente. Obervaţiile Comisiei vin în acelaşi termen de analiză, de opţiuni şi de analiză de sustenabilitate şi de aliniere a pensiilor la contributivitate. Aceste condiţii sunt fundamentale pentru reformă, vorbesc din perspectiva pensiilor speciale, cele care privesc vechimea în profesie, care privesc limita de vârstă sau stagiul minim de cotizare. Sunt elemente definitorii ale acestei reforme, dar sunt convins că Ministerul Muncii, împreună cu ministerele de linie, vor aduce cea mai bună formă a acestui acestui proiect de lege şi trebuie să le acordăm sprijin pentru ca să poată duce această misiune grea la bun sfârşit", a adăugat ministrul.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat că social-democraţii se opun creşterii vârstei de pensionare, iar discuţia pe această temă trebuie tranşată înainte de a da naştere şi la alte "îngrijorări" pentru români.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. astia dau "perversa" asa noaptea ca hotii. nu iese nimeni in strada pentru lucruri marunte ca astea :)

    Odată cu scăderea populației reale, nu cel raportat dupa recensământ ori se mărește vârstă de pensionare ori se crează mai multe locuri de munca mai bine platite și se oprește exodul. Dar cum cu a doua varianta este mai mult de lucru se preferă mărirea vârstei de pensionare(nu numai celor speciali din păcate). Cel mai convenabil pentru stat este ca oamenii să lucreze 50 de ani și să nu apuce pensia, sa-si dea duhul la locul de munca.

    Foarte bine!

    Vorbesc Serios! 

    Abea astept! 

    Am ceva leviere personale la unele investitii si vreau sa le lungesc ca sa adunc in prezent mai mult flux de numerar. 

    Va multumesc! 

    PS: cine stie cunoaste! 

    s c cret 

    1. Dar munceste tu singur pana la cosciug, nu cauta sa ii obligi pe altii sa o faca.

      boss

      marirea varstei de pensionare iti permite sa investesti in active! daca stii despre ce este vorba! 

      in functie de cadrane! 

      si nu este vorba de munca cu carca! 

      asigrari de viata, pensii speciale private, forme de levier investitii tinute long short lei; etc afaceri... 

      s c cret 

    Vreau sa fiu sănătos să pot munci până la 80 ani că să contribui pentru cei care au ieșit la pensie la 40 ani și pentru cei cu salarii nesimțite . Din acest motiv voi vota USR iar celor de la AUR și de la PSDNL și UDMR le spun hai sictir!

    1. Exact din acelasi motiv voi vota AUR si celor de la USR, PNLPSD si alte mizerii le zic SICTIR.

      oameni "prosti" informati si educati!

      Nu are treaba partidul x sau ygrec cu marirea varstei ! 

      Alloo nebunii....  

      Este strict vorba de piramida populatiei din unele regiuni economice si de posibilitatea maririi unor avantaje pentru investitori afaceristi si speculatori. 

      Marirea varstei are directiva de la banca mondiala, fondul monetar, banca europeana... sunt socoteli simple pe hartie; nici macar nu aveti habar ca in romania se formeaza familii dupa 30-35 de ani si se nasc copii dupa 23-24 de ani 1per buc in familie; acesti oameni au nevoie de marirea varstei de pensionare cand vor sa acceseze credite de locuinte caci altfel ii cocoseaza levierul ce este pe negativ in raport cu costul familiei. 

      Marirea varstei de pensionare este real benefic pentru afaceristi si investitori; hiar si pentru omul de rand este benefic daca isi foloseste creierul putin; poat aduce di viitor crerere de etc investii si isi poate aloca frumos capitalul in ceea ce crede fara a fi restrans " mai putem sa va dam doar 27 de ani; doar 25... etc".... 

      Astept creditele pe 40-45 de ani UK stille :D. 

      O natie ce isi lungeste gradul de pensionare isi lungeste bunastarea si pregateste generatiei din fata un trai mai bun; plus ca marirea gradului de pensionare ridica veniturile actuale si scade real munca grea /reala. Adica pe romaneste creste gradul de freacangeala pe ani mai multi de lucru si bani mai multi. 

      S c cret 

      corectare "tastatura:D" - se nasc copii dupa varsta de 32-34 ani"...

      s c cret 

      acum stiu ca la comentul asta unii economisti bancari vor corela cu "a crescut aversiunea la risc odata cu formarea de stocuri in piata si bula de credit" sunt constient de asta... din acest motiv stau pe 40% 50% levier in toate!

      s c cret 

      Totuși, spune-ne un secret, chiar cretin: în pastile investești? Sau, și mai direct, le iei? De fumat, ce fumezi?

      se nasc copii de catre romani in Occident, nu in maidanul-azil de bugetari-pensionari Rom ania. Astai o tara de unde se fura cit se poate iar hotii cu legea n mina huzuresc -traiesc in Occident, nu in tara-maidan.

    Eu trebuie sa stau la munca în scaunul cu rotile pana la 70 ani doar sa ia unii borfași bani din pnrr,care oricum numai în bunăstarea României nu se duc,nu mai bine nu mai luam noi nici un ban de la ue

    Opinia mea este ca sunteți inconștienți. Lasati optional sa munceasca omul pana la 100 de ani, daca mai are disecernamant. Voi nu mai aveti de pe acum, cand aveti 40- 50 de ani. Eu sunt femeie, am crescut 2 copii, am 53 de ani si 34 de ani de munca. Eu nu mai pot de acum. Am poseta plina de medicamente sa pot sa ma duc la munca. Nu mai am tonus, nu mai am randament profesional. Sunt un intelectual in sistemul public. Eu nu garantez ca mai pot sa ma duc la munca pana la 65 de ani. Nu garantez ca nu voi muri în

    campul muncii. Regretul vietii mele este acela ca in 1989 am fost la Revolutie, am fost calcata in picioare la miting, am trecut pe langa gloante si am avut gloante in casa cand eu in 20, 21 am fost la miting, am stat in strada in București pana in 25 dec.1989. Aveam doar 20 de ani, am mers in fata gloanțelor sa va fie voua bine acum dragilor politicieni. Ba, voi sunteti prea odihniti sa propuneti asa ceva. Vor putea merge la munca pana cand vreti voi, numai cei care au plimbat mapa pana acum. Numai putorile vietii, vor putea " muncii" pana la 65-70 de ani. Prioritatea mea anul acesta este sa imi fac mormântul. Să stiti ca este foarte scump. Daca am scăpat de Covid, de prostia secolului vostru nu mai sper. Ganditi- va bine, ca vom iesi in strada ca francezii. Noi am avut viata frantuzoaicelor si a altor cucoane straine?  

    Mai ganditi-va odata. Ne vom duce în baston si cu scutece la poponel la muncă!  

    Daca da boala peste voi, primi sunteți care regretati. Rodel a murit la 57 de ani, un simbol sportiv al țării.  

    Voi ce sunteti ? Voi cât credeti ca o sa trăiți? Va săpați singuri groapa. Va urez sa o si ocupați cât mai repede. RUSINE SA VA FIE!!! Sotiile voastre ce zic !!!! Copiii voștri ce zic !!!!!  

    Regret ca România a ajuns preșul UE. 

    Treziți-vă români !!! 

    Unitatea învinge !!! Sunteti conștienți că nu o să fiți in aceste funcții pe viață????  

    Vă mai rog odată, mai gândiți-vă!!!!  

    Cu mult drag,

    Un cetățean român  

    1. sotiile si copii lor sint in sistem, plimba masini de 200000 de euro, au yachturi, locuinte scumpe in Occident, traficul aerian din Otopeni a crescut datorita lor si a navetistilor si sint doar pe lista de salarizare la stat....ca biroul nu stiu unde este...precum DOAMNA ESECE si SUCCESURI.

    de asta sau pensionat majoritatea judecatorilor si procurorilor iar termenele de judecata la procese se dau din an in an??? poate te imbolnavesti sau mori in anii astia , tu sau avocatul si procesul il pierzi din oficiu.

    Cresterea varstei de pensionare la 70 de ani, constituie de fapt pentru multi romani, anularea dreptului de a beneficia de sumele depuse la "fondul de pensii" in cei 35-40 de ani de munca si pierderea unor uriase sume de bani pentru care a muncit.

    Jumatate de romani nu ajung la varsta de 70 de ani si prin aceasta masura, sistemul public de pensii s-ar transforma pentru multi intr-o megaescrocherie prin care statul fura fara a fi pedepsit, direct din buzunarul cetateanului  

    Daca se ajunge la asemenea masura, atunci legislatia trebuie modificata; cetateanul care a cotizat sa poata dispune oricand de dreptul lui de pensie, dobandit prin cotizare si, in timpul vietii, la orice varsta, drepturile sale de pensie sa poata fi valorificate de el si transmise prin vanzare, prin mostenire legala, testament, sau alte forme de transmitere a proprietatii, ca orice bun propriu.

     

    1. Aceasta masura ar fi logica, umana, corecta si ar "indruma" cotizantii catre pensionarea la 70 de ani.

      Intrebarea este daca statul ticalosit ar avea interesul sa piarda contributia contribuabilului decedat inainte de pensionare, platind acesti bani urmasilor desemnati de catre contribuabil.

      Ar mai fi suficienti bani pentru plata pensilor nesimtite? ar putea asigura sistemul ticalosit huzurul pe 25-30 ani pentru specialii pensionati la varsta de 50 ani? 

    Băi Boloș, tampitule! Cei 700 de milioane de euro pe care ziceți voi că îi pierdem sunt tot banii românilor. Românii contribuie lunar la bugetul MUIE. PSD ar dreptate. Mai bine fara cei 700 de mil. Euro, decât milioane de români sa moara in campul muncii si sa nu mai apuce pensia. Sa inteleg ca nepotii mei vor fi majori când trebuie să ies la pensie.

    Cine dracu apucă pensia oligofrenilor, maimutoilor de politicieni, cretini și imbecili ce sunteti. Stați voi capră la UE. Impuscati - va mă in creieri si pe familia voastra. Sa iasa nevestele voastre la 70 de ani, mamele voastre si copiii voștri, nenorocitilor. Ati intrebat populația cand ați redactat PNRR? Sa iesiti voi la pensie la 70 de ani cand sunteti vanzatori la magazinul din colt. Nu o sa fiti pe acste functii pe viata. Mergeti sigur la mititica. Lepre imputite ce sunteți. Gândiți băi, înainte să decideți soarta națiunii. Nu fiți muți ca Ioha, palamida. Pe ala îl l doare de Germania,  

    unde își ia zborul, desi ar trebui sa se reia dosarele cu casele din meditatii. Macar pentru dna profesoara, ca nu a avut nicio imunitate.

    Mai meditați cretinilor la natiune, daca nu muriti ca Ceaușescu. AMIN 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb