MARCEL CIOLACU, PREŞEDINTELE PSD:  "Administraţia publică locală va intra, în iunie, în colaps financiar"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 29 aprilie 2020

Ionel Chiriţă, preşedinte executiv al Asociaţiei Oraşelor: "Dacă Ministerul de Finanţe nu acceptă propunerile formulate de noi, începând din luna mai aproape 20 de oraşe mici şi toate comunele vor intra în incapacitate de plată"

Social-democraţii acuză guvernul Orban şi susţin că toată povara financiară a combaterii răspândirii epidemiei Covid-19 este susţinută de la bugetele locale, fapt care va duce în curând la intrarea acestora în incapacitate de plată.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD a declarat: "Cheltuielile suportate de toate autorităţile locale în această perioadă se ridică la 500 milioane lei, iar banii primiţi pentru spitalele judeţene de la Guvern sunt numai 17 milioane lei. Practic, asistăm la o minciună din partea guvernului Orban care susţine că se luptă cu pandemia, deoarece lupta efectivă este dusă de administraţiile publice locale - consiliile judeţene, consiliile locale şi primăriile. Dacă acestea nu vor primi diferenţa sumei cheltuită, până la 500 milioane lei, începând cu 1 iunie vor intra în colaps financiar. Nu vor mai exista bani nici pentru spitale şi nici pentru direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului. De aceea, vom propune în Parlament un amendament pe ordonanţă privind rectificarea bugetară prin care cele 500 milioane lei să se întoarcă la administraţiile publice locale".

Afirmaţiile liderului social-democrat sunt susţinute şi de liberalul Ionel Chiriţă, preşedintele executiv al Asociaţiei Oraşelor din România, care susţine că, din punctul de vedere al organizaţiei pe care o reprezintă, situaţia este mai dramatică decât aceea anunţată de Marcel Ciolacu.

Ionel Chiriţă a declarat pentru Ziarul BURSA: "Dacă Ministerul de Finanţe nu acceptă propunerile formulate de noi înainte de rectificarea bugetară pe care a făcut-o, atunci, începând din luna mai aproape 20 de oraşe mici (cu o populaţie de sub 4000 de locuitori) şi toate comunele vor intra în colaps financiar. Dacă situaţia nu se va rezolva şi bugetele locale nu vor fi completate aşa cum am cerut, de la bugetul de stat, de la 1 iunie vor avea aceeaşi soartă şi alte oraşe mai mari şi chiar unele municipii. Noi am solicitat ca Ministerul Finanţelor să acopere pierderile pe impozitele şi veniturile generale, să plătească integral indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi şi cofinanţările pe proiectele europene. Situaţia actuală se poate rezolva rapid, dacă există comunicare. Din păcate, până acum nu am găsit o comunicare eficientă la nivelul Ministerului Finanţelor Publice".

În legătură cu acest minister, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat social-democraţii sunt nemulţumiţi că Finanţele au fost transformate într-un oficiu poştal. Ciolacu a precizat: "Site-ul IMM Invest şi proiectula u fost copiate de Cîţu după IMM Invest propus de PSD şi adoptat prin Ordonanţa de Guvern 110 din 2017. Numai că actualul ministru de finanţe a copiat prost programul iniţiat de noi, nu a făcut o convenţie clară cu băncile prin care ministerul să fie decidentul celor care accesează platforma, adică IMM-urile ce reprezintă 60% din PIB şi care au 60% din angajaţii din ţara noastră. Florin Cîţu a decis că băncile vor stabili cine va primi aceste credite şi fără acceptul lor, degeba accesezi site-ul IMM Invest, pentru că acesta nu este decât un fel de poştă electronică. Este o abordare greşită pe care o vom corecta în Parlament".

Liderul PSD s-a declarat nemulţumit şi de activitatea ministrului Agriculturii, Adrian Oros, pe care îl acuză de continuarea exporturilor de cereale, deşi ştie că producţia pentru anul în curs va fi la jumătatea celei din 2019, din cauza secetei acute cu care se confruntă culturile din ţara noastră.

De aceea, social-democraţii vor depune zilele următoare două moţiuni simple, la Camera Deputaţilor şi Senat, împotriva miniştrilor Florin Cîţu şi Adrian Oros.

Marcel Ciolacu afirmă că ministrul Cîţu va trebui să explice de ce pe primele trei luni ale anului în curs deficitul bugetar a ajuns la 1,7% şi ce a făcut cu cei 40 miliarde lei împrumutaţi în aceeaşi perioadă.

Liderul PSD a mai spus că lucrurile nu pot continua în acest mod şi că social-democraţii sunt decişi ca, imediat după ridicarea stării de urgenţă, să iniţieze demersurile pentru depunerea unei moţiuni de cenzură la adresa guvernului Orban.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. PSDeilor, cheltuiți mai puțin pe salarii extravagante și pe "panseluțe"! Sper că după alegeri sa nu mai auzim de voi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb