UDMR nu pleacă. Doar dacă va fi împins pe scări. Aşa cum se exprimă Kelemen Hunor. În rest, schimbarea de guvern "e oglindă". Marea rotativă devine tot mai mică, pe măsură ce ne apropiem de momentul desemnării echipei noului Executiv. Există în acest moment indicii temeinice că mulţi dintre actualii miniştri vor rămâne şi în noul Guvern, unii "rotindu-se" de la un minister la altul. Va fi doar o aparentă schimbare.
Marcel Ciolacu nu vrea să scoată miniştri din pălărie, la întâmplare, aşa cum pretinde că ar fi făcut Ludovic Orban. Pare destul de ferm pe poziţie. El susţine că, dacă unii miniştri s-au dovedt performanţi la portofoliul pe care l-au deţinut, nu e niciun motiv de a fi schimbaţi. Iar această convingere se învârte ca un titirez în jurul persoanei lui Sorin Grindeanu. Un personaj de o inteligenţă sclipitoare, pe care tocmai a dovedit-o solicitând Consiliului Naţional al Audiovizualului nici mai mult nici mai puţin decât să înjumătăţească licenţa Realităţii Plus, pe motiv că se află în război cu Anca Alexandrescu. Atâta doar că o asemenea măsură pur şi simplu nu există prevăzută în nicio legislaţie. Grindeanu rămâne deci legat ombilical de Marcel Ciolacu pur şi simplu pentru că este cel mai avansat pion al statului subteran. Înşurubată rămâne şi Gabriela Firea, care, pe lângă Familie, îşi mai adjudecă şi Sportul. Şi mai sunt şi alte situaţii de acelaşi fel în tabăra PSD. Cu observaţia că viitorul premier dă din aripioare, încercând să plaseze în Executiv tot mai multe doamne. Ceea ce nu e deloc rău.
Dincolo, la liberali, s-au cimentat parteneriate trainice şi greu de stricat. Cum ar fi cel cu Lucian Bode. Sau cu Sebastian Burduja. Situaţia devine însă dificilă pentru liberali atunci când, în disperare de cauză, se gândesc cât de nimerită ar fi la Cultură Raluca Turcan.
Preşedintele Klaus Iohannis încurcă lucrurile. Va avea un cuvânt decisiv de spus în ceea ce priveşte ministerele Apărării, Externelor, Justiţiei şi, probabil, Educaţiei. Asta în măsura în care Educaţia mai rămâne cât de cât la PNL.
Până la ora redactării acestei succinte analize, în ceea ce priveşte cel de-al treilea partener, a fost consacrată expresia "cu sau fără UDMR". Convingerea mea este că UDMR va rămâne la guvernare, dar dată fiind cerbicia acestui partid, care ţine cu dinţii de două ministere, unde consideră ca a avut miniştri ultraperformanţi, marea rocadă devine şi mai mică. De-a dreptul pitică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2023, 00:31)
Uite ca a plecat UDMR ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2023, 07:57)
Pana la alegeri.Acum.o vor da tare cu nationalismul......maghiar