Marele Salt Înapoi

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 31 octombrie 2017

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Între 1958 şi 1962 s-a petrecut cea mai cumplită crimă din istoria omenirii. Au fost, conform unui autor recent (Yang Jisheng), circa 36 de milioane de victime. În cel de-Al Doilea Război Mondial au murit mai mulţi oameni (circa 50 de milioane), însă atunci victimele şi călăii au fost distribuiţi pe mai multe continente, în scene nu neapărat coordonate. De data aceasta avem o singură acţiune, genocidară: politica Marelui Salt Înainte, coordonată de Mao Tse Dun şi de complicii săi.

La originea Marelui Salt Înainte se află o idee centrală a socialismului. Crearea de prosperitate din nimic, la comanda Partidului. De ce erau chinezii săraci? Răspunsul Partidului Comunist era simplu. Pentru că alţii (străinii, capitaliştii, etc) erau răi. De aici soluţia, extrem de simplă. Cei răi trebuie înlăturaţi, iar ţara trebuie guvernată în manieră absolută pe baza comenzilor de la Centru.

La început, oamenilor le-a plăcut în socialism. Erau nişte ţărani simpli. Partidul a dat ordin să fie organizate bucătării comunale în tot teritoriul pe care îl controla (numit, din 1949, "Republica Populară Chineză"). Oamenii se duceau să mânânce - credeau ei - pe gratis. Au înfulecat tot.

Peste câteva luni nu rămăsese nimic. Cei mai mulţi nu îşi făceau însă socoteala. Credeau că Statul are nişte depozite, pe undeva, de unde va distribui, la nesfârşit, mâncare. Guvernul îi asigurase că aşa era în socialism. Fiecare mănâncă după pofta inimii. (Minus duşmanii poporului, desigur).

Partidul raporta succes după succes. Producţia la hectar creştea ameţitor (pe hârtie). În câţiva ani, anunţau socialiştii, RP Chineză îi va depăşi pe britanici. Chiar pe americani. (Mai rar rostită era speranţa secretă a conducătorilor comunişti chinezi, de a-i depăşi pe sovietici). Problema era că oamenii mureau de foame. Cu milioanele.

Guvernarea a fost preluată de amatori. Mao dăduse ordin să crească producţia de oţel. În mintea lui, asta se putea face în ogradă, la sat, în furnale improvizate. A dat ordin să fie omorâte toate vrăbiile, pe motiv că mâncau grâul ţăranilor. Canibalismul a devenit comun.

Să trecem acum la România unde se petrece, de câţiva ani, Marele Salt Înapoi.

Garnitura care a preluat guvernarea, în 1990, era formată din "cadrele" urbane ale partidului. Ion Iliescu, Silviu Brucan, NS Dumitru, Petre Roman şi ceilalţi. Pentru a se menţine la putere, în primul deceniu, socialiştii au împărţit prada cu cadrele Securităţii şi ale Armatei.

De circa 10 ani, compoziţia regimului a început să se schimbe. Cred că momentul de cotitură a fost la jumătatea anilor 2000, când PSD-ul pierduse masiv teren în marile oraşe. Asta i-a marginalizat pe foştii activişti. Începând cu "grupul de la Cluj", ei au fost daţi deoparte. În locul lor, a venit o nouă garnitură. Au fost botezaţi "baroni locali". Însă nu este nimic aristocratic în profilul lor.

Aceştia sunt jupânii care au ţinut sub câlcâi lumea rurală cel puţin din 1990 încoace, profitând de degringolada de la Centru. Migratori de la un partid la altul, fără convingeri, fără educaţie şi fără scrupule. Mulţi dintre aceştia, legaţi de grupările interlope. Ei au devenit maşina de voturi a social-democraţilor. Unul dintre aceştia, LN Dragnea, un infractor, a preluat Partidul "pe persoană fizică".

Corelaţia sare în ochi. Cu cât un judeţ este mai sărac, mai înapoiat, socialiştii de acolo sunt mai puternici. Şi - mult mai grav - cu atât sunt ei mai influenţi la nivelul conducerii PSD. Întreaga Românie începe să arate precum Teleorman.

În noua formulă - radicală, rurală şi penală - socialiştii şi-au propus să distrugă civilizaţia modernă, de la oraş. La fel cum în 1990 derbedeii satului s-au dus să fure totul de la CAP. Garduri de fier, nutreţ pentru vite, cabluri din pereţi. La ce trebuia să ne aşteptăm, atâta vreme cât conducerea Partidului a fost preluată de exact acela care şi-a adus judeţele la sapă de lemn?

Ajunşi la guvernare, cu complicitatea chiriaşului de la Cotroceni care le-a acceptat orice ministru, oricât de nepregătit ar fi fost acesta, socialiştii s-au apucat să promită. Salarii de mii de euro, ajutoare pentru te-miri-cine, excursii la moaşte, festivaluri cu mititei şi mămăligă, o oaie în fiecare balcon. Pomeni peste pomeni. Aţi mai observat ceva? Din lista de cadouri de la stat lipseşte ceva tradiţional din ideologia social-democrată. Locurile de muncă.

Aceeaşi grupare a declanşat o revoluţie culturală. Manuale unice, şcoli fără toalete, cartiere istorice demolate, studenţi fără bacalaureat, miniştri analfabeţi, "academii" de impostori. Zilele trecute doream să ascult ceva pe AppleMusic. Am remarcat sugestiile din caseta de căutare. Ştiţi ce se ascultă în România? Florin Salam.

Realitatea este sfidată non-stop. Taxe care nu sunt taxe, creşteri de preţuri care scad, şosele care crapă imediat după ce se taie panglica. Trăim într-o amosferă delirantă, în care fiecare se grăbeşte să îşi îndese în desagă ce poate, pentru că timpurile se anunţă grele. Doamne miluieşte!

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Semn ca au vandut tara in lung si-n lat?

    Studenti fara bac e culmea prostiei! 

    "Migratori de la un partid la altul" " au devenit maşina de voturi a social-democraţilor". Mai aruncă un ochi pe manualul de logică.

    "LN Dragnea, un infractor, a preluat Partidul "pe persoană fizică"." Pentru că l-a condamnat mafia securistă din Justiție pentru un sistem de numărare a votanților deja implementat de PDL, partidul care te-a trimis în Finlanda? 

    Iar vorbești de Florin Salam? Ăsta cântă "Hai Băsescu la putere, prrrr'ța",

    Dacă ai fi frunzărit manualul de logică ai fi înțeles de ce applemusic recomandă Florin Salam pentru la toți băsiștii care e ei culți chiar fără să citește la manuale. Elementare. 

    Unele exagerări... youtube de mulți ani îmi recomandă manele, văzând că vin din Romănia. Un liberal, Traian Băsescu, a câștigat alegerile prezidențiale cu o manea.

     

    Hai mândră să ne-mbrăcăm, să mergem să ştampilăm 

    Să mergem să ştampilăăăm... 

    Dar ai grijă cum votezi/ 

    Pui ştampila pe Băsescu/ 

    Pui ştampila pe Băsescuuu/ 

    Să vezi bărbate să vezi, pe Băsescu am să-l votez, pe Băsescu am să-l votez/ 

    Nu ies eu din vorba ta/ 

    Că tu ştii politica/ 

    Că tu ştii politica bade vaii (Bade)/ 

    Ai, da-da, da-da, di , da-da/ Cu toată familiaaaa/ 

    Şi-l vom pune preşedinte/ 

    Că Băsescu nu ne minteee/ 

    Rrrrrrrîîî  

    Pârța, pârța, pârrrrrrțaaaaaa 

     

     

    Revenind la texte mai serioase, creșterea salarială care ar fi normală luând în considerare creșterea economică a țării din ultimii 6-7 ani, ar trebui făcută, conform cărților economice, în funcție de creșterea productivității. Perfect până aici. Nimic de obiectat. Dar dacă măsura productivității ESTE FALSIFICATĂ? Și este ținută jos artificial astfel încât pare că nimic nu s-a modificat în acești ani de creștere economică? 

    Externalizarea profitului este măsura prin care cele mai multe companii se prefac că nu fac bani în România. Dacă mecanismele de măsurare a productivității sunt falsificate, cum știm atunci când putem cere un salariu mai mare? Nu mai știm. Atunci este rolul statului fie să astupe această gaură de evaziune fiscală (și știm că este prea slab pentru a o face atunci când zbiară cineva de la Bruxelles corupt de corporațiile multinaționale), sau să mărească salariul minim. Nimeni de la Bruxelles nu se va opune în mod explicit la așa ceva pentru că nu dă bine. UE are încă nevoie de adeziunea voluntară a populației. Nu poate spune explicit "sunteți o colonie și munciți pentru profitul nostru". 

    1. 2% impozit liniar peste ani, deschide noi puncte de lucru, cere mai mult de lucru angajatilor marind norma, obligand la suplimentare care le plateste cum vrea, le pune pe luna viitoare statul nu incaseaza nimic, suplimentarele nu se stiu la vechime, ...

      Statul joaca rolul de lideri sindicali?!? 

      Sunt un infractor. Ascult manele. Am migrat de la PDL. Am dus România la sapa de lemn. De ziua Colectiv m-am dus la cârciumă.

      Nici nu știi pe ce mină ai călcat cu ultima ta propoziție. În SUA, sindicatele sunt ca și dispărute. Și ghici ce? Salariul mediu ajustat la inflație a rămas cam același în ultimii 20 de ani deși costul vieții a crescut semnificativ. Care sunt efectele? Îndatorarea a atins cote record. Cineva a profitat, clasa rentieră, clasa care posedă capitalul. La nivel social, explicațiile vin prin legislația americană care îngreunează viața sindicatelor și ușurează viața persoanelor juridice angajatoare.

       

      În UE, situația este variată dar, spun unii, nu fără experimente. Iar România pare că a fost / este unul dintre acestea. 

       

      Iată un articol din Cotidianul care traduce câteva poziții din EUObserver,  

       

      "„Cum a devenit România cobaiul drepturilor angajaților în UE“ este titlul unei investigații ce poate fi o palmă pentru cei care arată cât de benefică este precaritatea materială și socială a est-europenilor. Vizați în articol sunt guvernul Emil Boc și cei care au condus, de fapt, România în acea perioadă, după cum reiese din investigație – Camera Americană de Comerț din România, Consiliul Investitorilor Străini, FMI. 

      Dezastrul guvernării Boc 

      Reformele guvernului Boc din 2011 au produs un paradox: o poveste economică de succes în termeni statistici (cu șomaj redus și creștere economică), dar un dezastru social (cu 40% din angajați câștigând salariul minim de 236 de euro pe lună, scrie EUobserver. Cum s-a ajuns aici? Prin condiția de reformare a pieței muncii impusă de FMI, odată cu împrumutul de 20 de miliarde de dolari. Au primit atunci ce au dorit și AmCham, și CIF. Legea a permis companiilor să nu mai țină cont de vechime, experiență și studiile angajaților, lăsându-le să aplice o singură regulă – salariul minim pe economie. A urmat o a doua lege, care reduce puterea sindicatelor, lege care a ajuns în 2017 la Curtea Constituțională. 

      ̶ 2;AmCham este mulțumită să vadă că noua lege îi avantajează pe membrii săi“, scrie EUobserver. „Companiile japoneze nu favorizează sindicalizarea. Auchan și grupul german Schwarz (proprietarul Kaufland si Lidl) sunt antisindicalizare“, spune pentru aceeași publicație Rodica Novac, președinta Asociației Connect. 

      România, condusă de AmCham și FMI 

      Investitorii străini au avut susținerea Bruxellesului. Când guvernul Victor Ponta a vrut să anuleze reformele și să reintroducă negocierea contractelor colective de muncă, în 2012, comisarul pentru Afaceri Economice și Monetare, Olli Rehn, l-a admonestat imediat. AmCham a trimis o scrisoare asemănătoare, la fel a făcut și FMI. Și mai limpede este un raport al Comisiei din 2012 care arată că sistemul contractelor colective de muncă trebuie să fie „mai puțin centralizat“, pentru „a duce la o scădere generală a puterii sindicatelor de a stabili salariile“. „Reprezentanții sindicatelor și asociațiilor angajaților consideră că România este un cobai pentru investitorii străini, cu sprijinul troicii FMI-UE-Banca Mondială, în vederea descentralizării radicale a negocierilor colective“, scrie într-un studiu citat de EUobserver Aurora Trif, cercetător la Universitatea din Dublin." 

      Și ce legătură are cu întrebarea ta finală? Da, când marele capital vrea legi anti-sindicate, singurul care mai poate sprijini muncitorul în obținerea unui salariu demn de munca mai valoroasă pe care o face este STATUL.

       

      Pentru cine nu a înțeles ce am vrut să spun cu externalizare profitului, să se refere la formula PIB. 

       

      PIB = Consum privat + Chelt guvernamentale + Investiții private de capital + EXPORT - IMPORT 

      Păi să vedem, costul vieții crește deci produsele pe care muncitorii români le fac pentru restul Europei sunt mai scumpe, deci EXPORTUL crește. Dar externalizarea profitului presupune că firma face niște manevre astfel încât costurile ei cu IMPORTURILE să crească (este una dintre posibilități). Deci diferența dintre EXPORTURI mărite real - IMPORTURI mărite contabil = constantă. Astfel, PIB-ul nu mai reflectă creșterea reală a productivității care înseamnă cât produc / unitatea de timp sau muncă. Externalizarea profitului reprezintă o mascare a creșterii productivității. Iar întrebarea este bună: cine mai joacă rolul de sindicat? Mai are cine? 

      Să vedem un exemplu care îmi dă dreptate. În Japonia șeful de sindicat este prim-ministrul Abe. El roagă (atenție ROAGĂ) firmele să crească salariile pentru a stimula economia.

       

      20 sep 2013 Japan firms resist Abe's calls to raise wages: Reuters poll 

      -- Firmele refuză să accepte cererea lui Abe de a mări salariile 

       

      15 dec 2014 Japan firms promise Abe 'utmost efforts' to lift wages, urge reforms 

      -- Firmele promit că vor mări salariile dacă primesc și ele ceva în schimb 

       

      17 nov 2016 Abe urges Japan Inc. to hike pay-scales for fourth straight year 

      -- Premierul Abe imploră companiile din Japonia să mărească salariile pentru al patrulea an consecutiv 

       

      5 ian 2017 Abe asks business leaders to raise employees' wages 

      -- Abe cere liderilor de afaceri să mărească salariile 

       

      24 oct 2017 Abe to tell CEOs of his 'wish' to see 3% wage increase 

      -- Abe le spune președinților de companii despre dorința lui de a vedea o creștere de 3% a salariilor. 

       

       

      Lipsind sindicatele, companiile nu fac nimic, dar absolut nimic să crească salariile. Nimic. Vine premierul și imploră, an de an, managerii să crească salariile cu 3%. Tâlcul poveștii este că între companie și angajat este un evident dezechilbru și informațional, și de competențe sau putere de negociere, și de raporturi de subordonare. Doar 5% dintre angajați ajung la un nivel de competențe atât de mare încât șefii să stea în limbă pentru a le satisface cererile salariale. Iar când fac asta, au grijă să reducă la alții sau să înlocuiască pe alții cu juniori. 

      Sindicatele au părțile lor bune dar au și păcate date de propria lor corupție. 

    Corect! PSD trebuie desființat. Mafia Roșie!

    1. Noi aiciea suntem infractori profesionisti. Furam de rupem pe romani. Daca romanii ar avea creier ne-ar desfiinta. Pana atuncea furam.

    Voi sunteti foarte deștepți ,ăștia de "dreapta" ,responsabili cu imbosibilul ,cu "competiția " ,cu economia de "piața " ..mă faceți sa râd și nu vreau asta ! lLegile sunt pentru oameni votate de oameni ,bugetul e o convenție ,PIB -ul la fel ,totul e clădit pe íncrederea oamenilor in actul de guvernare și participarea lor la realizarea acestui efort .Totul in bussines e încredere ,băi Deștepții nației. Opreah,Dancoo ,Iohannix, Koldea ..etc Aveți o frustrare cu opțiunea populară majoritara ? Suferiți ca nu e "dreapta " la putere ? Care dreapta inteligentilor ? Aia pe care ați vândut-o ? Sau s-a vândut singura ?

    Voi știți sa explicați orice ,dar nu știți sa explicați de ce sunteți epave morale ,oameni fără speranța și Credință . Va e mereu jena ca sunteți români ,veșnic îl urâți pe aproapele vostru și nu va găsiți locul in lume ..lumea larga va respinge ! De ce ? Pentru ca sunteți respingători ,ipocrizia va tine loc de țara ,aveți obsesii cu Antena 3 și Dragnea și compulsii erotico -resentimentare cu venerație la L.Kodruza ,sfânta voastră dar oamenii acestei țări se uita la voi cu luare aminte ... Nu puteți vedea mai departe de pălăria pe care v-a pus-o sistemul neoliberal pe ochi .Deci : Nu e nimic de făcut !  

    Băgați cu Mao ! Poate prinde ...La ai vostrii .

    1. Nelule mey, vino acasa sa iti iei PASTILELE. Lasa acordionul ala cu care canti la metrou.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb