Europarlamentarul Maria Grapini şi-a expus punctul de vedere referitor la problema migraţiei şi a refugiaţiilor în cadrul grupului politic al S&D, după ce s-a consultat public cu cetăţenii din România, transmite un comunicat de presă remis redacţiei.
Maria Grapini a declarat: "trebuie să tratăm umanitar această gravă criză a refugiaţilor fără a slabi securitatea ţării şi a cetăţenilor români. Evident că atunci când arde o casă vei interveni să stingi focul fără să te întrebi dacă acolo locuieşte un geniu sau un hoţ! Dar după stingerea focului faci curăţenie! În primul rând trebuie să se rezolve cauza migraţiei, să se pună capăt conflictelor. Fiecare om doreşte să stea la el acasă, în patria lui, cu cultura, tradiţiile şi religia lui. Sunt copii, bolnavi, oameni care nu au bani, care nu se pot deplasa. Acei oameni trebuie abandonaţi? Alţii sunt şantajaţi, înşelaţi de către unii care profită de situaţie".
Europarlamentarul român susţine faptul că cei care au ajuns în Europa trebuie să fie ajutaţi dar trebuie să se stabilească reguli de azil foarte precise: "Nu cred că România trebuie să accepte cota impusă. Ne asumăm cât putem face! De altfel, România nu s-a bucurat de încredere pentru a face parte din spaţiul Schengen şi poate ar fi periculos să găzduim prea mulţi refugiaţi. Am propus să fie implicate organizaţii internaţionale - ONU - pentru a elimina cauza migraţiei şi UE să aloce fonduri pentru a ajuta acei oameni la ei acasă."
În opinia Mariei Grapini, România ar trebui să aibă un plan bine pus la punct şi proceduri precise pentru a gestiona numărul de emigranţi asumat iar datoria preşedintelui şi a guvernului să fie aceea de a informa cetăţenii, să-i asigure că viaţa lor nu va fi influenţată de cei care cer temporar azil pe teritoriul ţării noastre.