Mariajul PNL-PSD, pus în pericol de referendum?

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 7 septembrie 2012

Mariajul PNL-PSD, pus în pericol de referendum?

Orban: "Am tras destul la căruţa PSD"

Antonescu: "Vrei să rupem alianţa?"

Acţiunile care au avut loc de la referendum şi până în prezent şi declaraţiile cu privire la modul în care s-a des-făşurat acesta au creat tensiuni în cadrul alianţei USL.

Deputatul PNL Ludovic Orban a spus, ieri, în şedinţa Delegaţiei Permanente, că nu este normal ca partidul pe care-l reprezintă să plătească pentru referendum, PSD fiind formaţiunea care a iniţiat acest demers, iar în conducerea liberală nefiind niciun vot în acest sens.

Surse din PNL au declarat că deputatul Ludovic Orban a ridicat, în cadrul şedinţei conducerii, problema prejudiciilor de imagine pe care PNL le-a avut în urma eşecului referendumului.

Acesta a reproşat lui Crin Antones-cu faptul că ideea referendumului nu a fost discutată, înainte de a fi demarat, în cadrul Delegaţiei Permanente şi că nu s-a dat un vot în acest sens, pentru a fi asumat. Antonescu i-a replicat faptul că demararea referendumului votată de parlamentarii PNL.

Ludovic Orban a conchis: "Nu mi se pare normal ca domnul Antonescu şi PNL, mai ales, în discursul unor lideri ai PSD, să fie consideraţi ţapi ispăşitori pentru acest rezultat la referendum, că de fapt noi am susţinut un demers care nu a fost iniţiat de noi şi nu mi se pare normal ca unii lideri ai PSD, unii analişti din zona res-pectivă, să pună în spatele PNL sau a domnului Antonescu un rezultat care, după opinia mea, nu poate fi considerat un eşec, ci este un eşec numai prin prisma faptului că o Curte Constituţională a refuzat să ţină cont de dorinţa cetăţenilor".

Preşedintele PNL Crin Antonescu i-a replicat lui Orban, spunându-i că, dacă doreşte să propună Congres extraordinar, este liber să o facă.

"Vrei să rupem alianţa cu USL?" i-ar mai fi spus Antonescu deputatului PNL. Interesant este că nu a primit niciun răspuns.

Preşedintele PNL a subliniat că iniţierea referendumului a fost făcută cu acordul tuturor partidelor din Uniune şi că nu se poate spune că este vina exclusivă a unui singur partid.

Potrivit lui Crin Antonescu, niciun liberal, exceptându-l pe Ludovic Orban, nu pune în discuţie exis-tenţa USL, respectiv relaţia cu Partidul Social Democrat.

Crin Antonescu a precizat: "Am văzut, de altfel, la plecare, ceva apărut pe surse, cum că eu aş fi adus acuzaţii la adresa PSD. Nimic mai fals. Referendumul, suspendarea, cu bune, cu rele, cu reuşite, cu nereuşite, este o chestiune pe care ne-am asumat-o împreună cu Partidul Social Democrat, decontul, favorabil, nefavorabil, al acestui episod politic îl asumăm în întregime împreună cu PSD şi cu PC în USL. Şi toate aceste lucruri sunt intoxicări în speranţa de conflict. Foarte multă sănătate îi doresc şi domnului Orban şi tuturor celor care îi urmăresc şi declaraţiile sale, domnul Orban a spus aceasta şi în interior (n.r. că PNL are de pierdut în relaţia cu PSD). L-am întrebat foarte clar ce-a pierdut domnia sa până acum pe mâna PSD-ului sau a USL-ului, nu mi-a dat un răspuns foarte clar pe această chestiune".

Orban: "Să nu se mai ia niciun fel de decizie care să nu ţină cont de baza celor două partide"

Ludovic Orban susţine că nu doar declaraţiile lui Ioan Rus l-au deranjat, dar şi alte declaraţii care au fost făcute, prcizând: "Să nu se mai ia niciun fel de decizie care să nu ţină cont de baza celor două partide. (...) Am discutat şi natura relaţiilor cu PSD. Să înţeleagă foarte bine că PSD nu poate să îşi permită, prin intermediul unui lider sau altul, să lanseze mesaje ostile la adresa PNL şi mai ales să înţeleagă că au nişte parteneri, pe care trebuie să îi respecte şi faţă de care trebuie să îşi respecte angajamentele".

Potrivit liberalului, USL este deja un brand cunoscut, perceput şi sprijinit masiv de populaţia Româ-niei.

"USL nu are voie să dezamăgească populaţia, iar acest lucru trebuie să se realizeze prin programe, decizii, soluţii care să fie confome cu aşteptările populaţiei. Acest lucru nu se poate face atunci când deciziile se iau într-un cerc strâns şi nu sunt luate de organismele reprezentative ale celor două partide", a mai comentat Orban.

Fenechiu: "Liberalii au avut o foarte bună colaborare cu PSD în perioada referendumului"

Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu susţine că liberalii au avut o foarte bună colaborare cu PSD în perioada referendumului.

Referindu-se la afirmaţiile lui Ludovic Orban, care a criticat PSD, Relu Fenechiu a arătat că "orice reprezentant al PNL are un cuvânt de spus, dar deciziile se iau, totuşi, în forurile statutare".

În opinia vicepreşedintelui liberal, "principalul minus" în colaborarea cu PSD la referendum a fost că nu au reuşit să convingă peste 50% dintre alegători să voteze pentru demitere.

El a mai spus că liberalii vor face demersuri pentru modificarea legii referendumului şi că legat de o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu nu s-a luat nicio decizie până acum.

Orban: "Este esenţial pentru PNL şi PSD să pregătească cu seriozitate alegerile parlamentare"

Ludovic Orban a subliniat că, în prezent, este esenţial pentru PNL şi PSD să pregătească cu seriozitate alegerile parlamentare, astfel încât "să nu se mai trezească cu improvizaţii şi cu măsuri de moment sau reacţii de moment, aşa cum a fost în perioada referendumului".

Liberalul a subliniat: "Românii trebuie să înţeleagă un fapt simplu - că dacă vor să scape de Traian Băsescu şi de dictatura arbitrariului, corupţiei şi a nesimţirii şi lipsei de respect pentru cetăţenii români o prezenţă masivă în favoarea USL va da legitimitate Guvernului USL la alegerile din decembrie. Este fundamentală pentru evoluţia României".

Orban a mai arătat că "niciun demers de demitere a lui Traian Băsescu nu este un demers greşit".

Ponta: "Orban a fost întotdeauna împotriva USL"

Preşedintele PSD Victor Ponta a spus că Ludovic Orban a fost întotdeauna împotriva USL şi că, acum, acesta este consecvent.

Premierul Ponta a declarat: "Voi prezenta colegilor priorităţile Guvernului, ne pregătim din punct de vedere politic să stabilim candidaţii la parlamentare. Mai e o lună jumate, USL trebuie să fie bine pregătit, trebuie să spunem oamenilor ce doreşte să facă Guvernul în următorii patru ani".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Domnule Orban trezestete. Daca nu esti rau intentionat esti dus rau cu pluta.

    Spui ca ai tras la caruta PSD-lui dar nu spui in ce directie, poate de partea lui basescu , pentru ca altfel nu se explica atitudinea dumneavoastra. 

    Daca USL-ul se destrama ce forta politica mai poate inlatura dictatura basista ?

    Nu cumva sunteti ,,un produs al unor stucturi ,reactivat , acum in caz de pericol, pentru dictatura instaurata de basescu ?  

    1. dictatura basista?! ahahahaha!

      buna asta! de ce? ca il ancheteaza pe dragnea? :)) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb