Marian Oprişan susţine că, din punct de vedere legal, el este preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea. Oprişan, care a transmis un comunicat de presă cu antetul Consiliului Judeţean, susţine că hotărârea cu caracter individual adoptată de o autoritate publica locală în şedinţă ordinară sau extraordinară "produce efecte, potrivit legii, abia după ce aceasta este adusă la cunoştinţă celui în cauză prin intermediul secretarului judeţului". "La acest moment, hotărârea adoptată de 22 consilieri judeţeni, în ziua de 27.09.2006, îşi va produce efectele abia în momentul în care actul administrativ va îndeplini condiţiile de formă şi fond şi va fi comunicat de către secretarul judeţului. Acest lucru este valabil atât în cazul hotărârii de eliberare din funcţie, cât şi în cazul hotărârii de numire a altei conduceri" - se arată în comunicat, citat de Rompres.
Noul preşedinte ales al CJ Vrancea, liberalul Eduard Lambrino, s-a deplasat ieri dimineaţă la sediul instituţiei pentru a discuta cu secretarul interimar al judeţului Vrancea despre avizarea proiectului de hotărâre privind eliberarea din funcţie a lui Marian Oprişan şi numirea sa pe funcţie, însă secretarul lipsea, fiind în delegaţie.
Din aceste motive, Marian Oprişan susţine că el este, în continuare, preşedintele instituţiei şi că "data de la care o persoană (Eduard Lambrino-n.r.) îşi poate exercita prerogativele funcţiei publice este data de la care primeşte spre înştiinţare, sub semnătura secretarului judeţului, actul administrativ de numire, act ce presupune un număr special acordat ca urmare a înregistrării acestuia în Registrul Special, semnătura secretarului judeţului care confirmă legalitatea, semnătura preşedintelui de şedinţă şi ştampila instituţiei".
Oprişan mai susţine, în acelaşi comunicat, că şedinţa convocată miercuri de cei 22 de consilieri judeţeni suferă, din punct de vedere legal, şi din cauza faptului că la şedinţă şi-au exprimat votul inclusiv şapte aleşi locali cărora le încetaseră de drept mandatele iar vicepreşedintele CJ Vrancea, conservatorul Horia Furtună, care a condus şedinţa, se afla în concediu de odihnă pe data de 27 septembrie.
"Pe fond, şedinţa a fost una ilegală, lucru comunicat acestora, inclusiv de secretarul judeţului, anterior şedinţei. Subliniez că la acest moment, din punct de vedere legal, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea este Marian Oprişan" - se mai arată în comunicatul citat. În finalul acestuia, Oprişan a mai precizat că, după ce i se va aduce la cunoştinţă, oficial, hotărârea de eliberare din funcţie, o va ataca în contenciosul administrativ.
Şi prefectul judeţului Vrancea, Ion Oprea, a analizat, ieri, situaţia de la CJ Vrancea.
Oprea a precizat că, din punctul lui de vedere, CJ Vrancea este blocat iar pentru ieşirea din acest blocaj, există soluţii legale, respectiv dizolvarea CJ sau organizarea de alegeri anticipate. Referindu-se la hotărârea celor 22 de consilieri judeţeni care au votat, miercuri, eliberarea din funcţie a lui Marian Oprişan, prefectul a spus că el nu a analizat din punct de vedere legal acel document, deoarece nu i-a fost remis.
În ceea ce priveşte conducerea CJ Vrancea, prefectul Ion Oprea a subliniat că "orice act administrativ odată emis şi comunicat produce efecte".