Mariana Gheorghe, Director General Executiv şi Preşedinte al Directoratului OMV Petrom, a fost aleasă primul Preşedinte al reţelei Global Compact România, biroul local al Pactului Global al Naţiunilor Unite.
În data de 15 mai 2015, s-a lansat, la Academia Română, filiala din România a Global Compact Network, o iniţiativă care se adresează celor mai responsabili reprezentanţi ai mediului de afaceri, reprezentanţilor sectorului non-guvernamental şi celor ai mediului academic. Acordul de înfiinţare al reţelei a fost semnat de către 23 de organizaţii din România, care se angajează să respecte cele 10 principii Global Compact care se axează în principal pe respectarea drepturilor omului, a dreptului la muncă, pe protejarea mediului şi lupta anti-corupţie.
OMV Petrom s-a numărat printre companiile fondatoare ale reţelei din România. Compania este membră la nivel internaţional a UN Global Compact încă din decembrie 2013, luând exemplul principalului acţionar al grupului, compania OMV, care împlineşte 10 ani ca membru al acestei platforme. Acest demers se aliniază cu strategia de business adoptată de companie, care s-a angajat să respecte principiile sustenabilităţii şi să dezvolte o atitudine responsabilă faţă de societate şi mediul înconjurător.
În cadrul evenimentului de lansare, iniţiat de The CSR Agency, a fost dezvăluită şi componenţa Comitetului Director al reţelei pentru următorii doi ani. În urma votului exprimat de către cei 23 de membri fondatori ai reţelei, au fost aleşi 7 reprezentanţi ai Comitetului: Mariana Gheorghe, Director General Executiv şi Preşedinte al Directoratului OMV Petrom; Steven van Groningen, Preşedinte şi CEO Raiffeisen Bank, România; Nikolai Beckers, CEO Telekom România; Bogdan Ion, Country Managing Partner Ernst&Young România; Jaak Mikkel, General Manager Coca Cola HBC România; Dora Surugiu, Maastricht School of Management Bucharest şi Brent Valmar, Director General Porsche România.
Primul Preşedinte al Comitetului a fost aleasă doamna Mariana Gheorghe, Director General Executiv şi Preşedinte al Directoratului OMV Petrom, mandatul său fiind valabil în perioada 2015-2017. La investirea sa, Mariana Gheorghe a declarat: "Pentru compania OMV Petrom, afilierea la UN Global Compact înseamnă că suntem permanent în contact cu cele mai bune practici în domeniu şi că putem avea un schimb de experienţă cu marii jucători din industria noastră. Statutul de companie lider de piaţă ne provoacă să fim un exemplu în domeniul responsabilităţii sociale. Consider că progresele în acest domeniu trebuie să fie rezultate ale efortului comun al tuturor companiilor mari, care pot seta un standard pe piaţă, dar pot şi schimba mentalităţi în rândul publicului larg şi al societăţii".
Mariana Gheorghe consideră că "prin reţeaua locală a UN Global Compact avem şansa să formăm o platformă de dialog, dar şi de acţiune concretă. Ne dorim ca împreună să fim cât mai inovativi în a motiva şi influenţa stakeholderii fiecărei companii, astfel încât să creăm efecte pe termen lung. Acţiunile noastre vor avea un impact din ce în ce mai mare pe măsură ce implicăm nu numai mediul de business, dar şi autorităţi şi societatea civilă într-un demers ce poate fi un bun exemplu de colaborare între sectorul privat şi cel public".
Totodată, Mariana Gheorghe a amintit despre importanţa raportării non-financiare sustenabile, care va deveni obligatorie începând din 2017, pentru companiile cu peste 500 de angajaţi. Aceasta a declarat că noua directivă impusă de Uniunea Europeană reprezintă un semnal important pe care companiile din România trebuie să îl valorifice şi să trateze cu seriozitate tema responsabilităţii sociale şi de mediu.
La sfârşitul conferinţei, Mariana Gheorghe, în calitate de Preşedinte al Global Compact Network România, împreună cu Walid Nagi, Head of Local Networks la UN Global Compact, au semnat documentul care atestă în mod oficial includerea biroului local în reţeaua globală.