Marii producători de platină au un nou organism de promovare a investiţiilor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 noiembrie 2014

Marii producători de platină au un nou organism de promovare a investiţiilor

O piaţă-cheie pentru astfel de plasamente va fi China

Cei mai mari producători mondiali de platină au lansat, ieri, un organism industrial care se va ocupa cu promovarea investiţiilor în domeniu, în cadrul unui efort menit să alimenteze cererea de profil, anunţă Financial Times.

Consiliul Mondial al Investiţiilor în Platină va avea sediul în Londra şi este fondat de companiile majore "Anglo American Platinum" Ltd., "Impala Platinum Holdings" Ltd. şi "Lonmin" Plc, alături de trei societăţi de profil mai mici. Noul consiliu intenţionează să publice date şi analize trimestriale privind cererea şi oferta din domeniu, respectiv despre mărimea şi lichiditatea stocurilor. Totodată, consiliul va lucra împreună cu băncile şi administratorii de active pe segmentul vehiculelor investiţionale pe platină.

Lansarea organismului vine într-un moment în care industria metalelor preţioase se confruntă cu majorarea costurilor şi cu preţuri slabe de distribuţie generate, parţial, de supracapacitatea de pe piaţă.

"Producătorii de platină ar dori un apetit mai mare pentru astfel de investiţii şi, totodată, o diversificare a surselor cererii pentru produsele lor, chiar mai mare decât este în prezent", a declarat Paul Wilson, directorul executiv al Consiliului. Acesta a adăugat: "Există un sentiment general că o înţelegere mai bună a pieţei platinei este ceva care va fi apreciat de către investitori". Domnul Wilson a precizat că o piaţă-cheie pentru investiţii în platină va fi China, iar Consiliul va căuta să-şi deschidă în curând un birou în Asia - în Singapore sau Shanghai. Va urma un birou în New York, conform afirmaţiilor lui Paul Wilson.

Platina are o cotaţie futures de aproximativ 1.202 dolari uncia, aceasta fiind în scădere chiar dacă marii producători din domeniu - "Amplats", "Impala" şi "Lonmin" - s-au redresat după greva fără precedent de care au fost afectaţi timp de cinci luni, anul acesta, în Africa de Sud, ţara care deţine circa 80% din rezervele globale dovedite de platină. În Africa de Sud este realizată mai bine de două treimi din producţia mondială de platină.

În 2013, consumul mondial de platină a fost de 8,7 milioane de uncii, iar din această cantitate numai 900.000 de uncii au reprezentat investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb